BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolardaki artış turizimcileri sevindirdi----

Dolardaki artış turizimcileri sevindirdi

Dolardaki artış turizimcileri sevindirdi
03 Şubat 2014 - 07:36 www.finansgundem.com

Turizm sektörü, 2014 yılında hem turist sayısında hem de gelirde yeni rekor bekliyor

Döviz kurundaki artış sanayiciyi tedirgin ederken, turizmciyi umutlandırdı. Jolly Tour’un Onursal Başkanı Vardar, “TL’nin değer kaybetmesi turist için avantaj. Bu yıl otellerde doluluk oranı tavana vuracak” dedi.

Dolardaki artış turizmciyi sevindirdi. Turizm sektörü, 2014 yılında hem turisz sayısında hem de gelirde yeni rekor bekliyor. Tur operatörü Jolly Tour’un Onursal Başkanı Sinan Vardar, döviz kurundaki artışın yabancı turistin Türkiye’ye olan ilgisini artıracağını belirterek, “Kurlardaki anormal yükseliş, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi yabancı turist için çok büyük bir avantaj. Onun için bu sene otellerde doluluk oranları tavana vuracaktır” dedi.

Kurdaki artışın Türkiye’nin turizm gelirlerini artıracağını belirten Vardar, Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının turist için ideal bir ortam oluşturduğunu kaydetti. Vardar, Türkiye’nin turizm yatırımlarıyla bu fırsatı kazanca dönüştürmesi gerektiğine işaret etti.

4 milyon kişi geziyor

Bu yıl yabancı turist sayısının yüzde 10 düzeyinde artmasını ümit ettiklerini aktaran Vardar, iç turizmde de önemli bir artış beklediklerini söyledi. Vardar yerli turiste ilişkin şunları belirtti:

“74 milyonun henüz 4 milyonu seyahat ediyor. Büyük bir potansiyel var. Sektörün önü açık ama iyi bir planlama yapılması lazım. Tabii turizmde hiçbir zaman bir master planı olmadı. Bugüne kadar turizm kendi iç dinamikleriyle büyüdü. Bundan sonra alınacak kararlarla bilhassa tur operatörlerinin desteklenmesi, yeni tur operatörleri ortaya çıkarılması sağlanmalı. Tur operatörü sayısındaki düşüş tehlikeli. Artık yeni tür operatörleri çıkartmamız lazım aramızdan. Türkiye çok güzel bir pazar. 30 milyar dolar gelir ve 30 milyonun üzerinde turist rakamları var. Ben turizme 40 yıl önce başladım, bu rakamlar bir hayaldi, bu ülke bunu gerçekleştirdi.”

34.9 milyon turistle rekor kırdık

Türk turizmi 2013’ü rekorla kapattı. Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıl yüzde 9.84 artışla 34 milyon 910 kişiye ulaştı. 2012’de bu rakam 31 milyon 782 bindi. Yaklaşık 35 milyon yabancı ziyaretçiyi çeken Türkiye, Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye’ye gelen 34.9 milyon turistin, 18.7’si Avrupa ülkelerinden. Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 5 milyon 41 binle Almanya. Almanya’yı 4 milyon 269 bin turistle Rusya ve 2 milyon 509 bin turistle İngiltere izledi.

Gelir 32 milyar $’ı geçti

Türkiye’nin turizm geliri 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 11.4 artarak 32 milyar 310 milyon dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 78.9’u yabancı ziyaretçilerden, yüzde 21.1’i yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 956 dolar oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)