Bir yandan jeopolitik riskler, diğer yandan ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen açıklamalarla dolar son dönemde oldukça hareketli. Bu hafta 2.24 TL ile 6.5 ayın en yüksek seviyesine yükselen doların, 2.30 TL’ye mi yoksa tekrar 2.20 TL’ye mi ineceği herkes tarafından merak ediliyor.
Milliyet'ten Ayfer Yıldız'ın haberinde, analistlere göre, dolardaki hareket Türkiye’ye özgü değil. ABD ekonomisinin toparlandığına yönelik veriler nedeniyle FED’in
faiz artırımına gidecek olması dolara prim kazandırıyor. Türkiye’nin sınır komşularında yaşanan gelişmeler TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine neden olsa da tüm gelişmeler dünyada da dolardan yana. Dolayısıyla, dolardaki güçlü konum bir süre daha devam edecek.
Dolarda 2.25 TL kritik bir seviye. Bu seviyenin aşılması ve Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerden negatif olarak ayrışması durumunda Merkez Bankası’ndan doları frenlemek için bir müdahale beklenebilir. Merkez Bankası’ndan bu seviyelerde bir müdahale beklemeyen analistler, ‘bekle-gör’ politikasını izleyeceğini ifade ediyor.
MB’den değişiklik beklenmiyor
Bu arada, piyasaların bugünkü en önemli Gündem maddesi Merkez Bankası’nın PPK toplantısı. Politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Bir sürpriz gelmesi durumunda ise piyasaların sınırlı bir tepki vereceği belirtiliyor.
‘Kısa vadede 2.25 TL’yi geçmesini beklemiyoruz’
Gökhan Uskuay Global Menkul Stratejist
“ECB’nin genişleyici yeni adımları, Japonya ve Çin ekonomisinin yavaşlaması ve FED’in çıkış tarihi tartışmaları nedeniyle bir çok nedenle dolara özel bir talep oluşuyor. Bu etkilerden TL’yi arındırmanın en kolay yolu Euro/TL ya da
Döviz sepeti kullanmak. Euro/TL ve Döviz sepeti olarak baktığımızda TL’de nisan ayından bu yana değişiklik yok. Dolar diğer gelişmiş para birimlerine tarihsel zirvesine yüzde 3.5 kaldı. Benzer bir güçlenmeye devam etse TL’de 2.30 olur.
Biz kısa vadede en azından 2.25’leri geçmesini beklemiyoruz. 2.20’yi ise daha makul değerler olarak görüyoruz.”
‘TL ayrışırsa Merkez devreye girebilir’
Erdoğan Turan GCM Menkul Araş. Direktörü
“Doların değerlenmesi FED’in adımlarına bağlı. FED, açıklamalarında
faiz artışına işaret ettiğinde, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi TL’de etkileniyor. ABD ekonomisinde toparlanma işaretleri geldiğinde, yükseliş de hızlı olacaktır. Daha yavaş bir toparlanmada ise
Faiz artırım korkusu piyasada kalkmayacağı için bu belirsizlikte yine sıkıntı yaratacaktır. Öte yandan, içeride Merkez Bankası kurun bu seviyelerinden çok da rahatsız değil. Dolar 2.25 TL’nin üzerine çıktığında rahatsızlık sinyalleri gelebilir ve Merkez TL’yi sıkıştırıp bir miktar değer kazanması gibi adımlar atabilir. Ancak Merkez Bankası, TL’nin değeri için elindeki silahları bugünden kullanmayacaktır. Çünkü, dolardaki yükseliş şu anda Türkiye’ye özgü değil. Türkiye, ayrışırsa Merkez Bankası devreye girebilir.”
‘Faizler sabit kalırsa 2.20 TL’ye geri çekilebilir’
Burak Demirpehlivan Saxo Capital Ulus. Piyasalar Müdürü
“Ana senaryo doların daha fazla yükselmesini destekleyen ve yılsonuna kadar seyri 2.20-2.30 bandına oturtabilecek gelişmeler ile dolu. Gerek FED’in faiz artırım yaklaşımı, gerek jeopolitik gelişmeler bu durumun ana etmenleri. ABD 10 yıllık faizlerinde artan volatilite FED’in memnun olmamasına rağmen hisse yatırımları üzerinde de hissedilmeye başladığından gelişmekte olan ülke para birimleri ve merkez bankaları için yeni bir dalga anlamına gelmekte.
TCMB son kararında politika faizini sabit bırakıp yalnızca koridorun üst bandında indirime giderek sert bir faiz indirimi yaklaşımından uzaklaştığını hissettirmişti. Bu durum TCMB’nin faizleri sabit tutması durumunda ilerleyen süreçte dalgaya karşı savunma hattına hazırlanmaya başlayacağını düşündürebilir. Buna ek olarak FED tarafında Dudley’nin doların kuvvetlenmesine karşı bir endişe konusunu da araya sıkıştıran açıklamaları, piyasa için yeni bir belirsizliğin oluşabileceğini de düşündürüyor. Zira bu durum FED’in hedefleri arasında olan enflasyon için bir engel oluşturabilir. Bu durum henüz çok kısık sesle dile getiriliyor ve parlamadan da sönebilir.
Ancak, tam da TCMB’nin faiz kararı öncesinde dolar/TL için faizlerin sabit kalacağı bir senaryoda kalıcı olmamak kaydı ile 2.20 bölgesine doğru bir geri çekilmeyi tetikleyebilir. Bu durum ana senaryoyu değiştirecek kapasitede olmadığından 2.20 bölgesinin kuvvetli bir destek olma ihtimali sürüyor.”