<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda ne zamana kadar oynaklık sürer?----

Dolarda ne zamana kadar oynaklık sürer?

Dolarda ne zamana kadar oynaklık sürer?
18 Ocak 2017 - 07:37 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası'nın dövizdeki hareketliliği engellemesi için yaptığı ataklar Nisan ayına kadar devam edebilir

Merkez Bankası doların yükselişini kesmek için ensturmanlarını kullanmaya devam ediyor. En son swap işlemlerine ilişkin harekette bulunan Merkez Bankası yeni adımlar atmaya devam edecek. Konuyu Sabah yazarı Dilek Güngör köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Piyasa, geçen haftadan beri dövizdeki spekülatif artışı durdurmaya çalışan Merkez Bankası'nın adımlarını izliyor.
Yabancılar, Murat Çetinkaya'ya 'sıradışı başkan' demeye başladı. Çünkü, Çetinkaya alışageldikleri gibi bir gecede olağanüstü toplantı yapıp faizi 5.5 puan yükseltmiyor ya da manipülasyonlara karşı panikle yüklü miktarda döviz satışına yönelmiyor.
Türk bankalarını yüksek maliyetli likiditeye zorlayarak kuru dizginlemeye çalışıyor.
Yöntem bir miktar mevduat ve kredi faizlerini artırmaya başlasa da kurların stabil hale gelmesinde etkili...

***
Ancak 24 Ocak'ta faiz artırımının görüşüleceği Para Politikası Kurulu Toplantısı'na kadar Londra merkezli bankalar Merkez'in peşini bırakacağa benzemiyor.
Öyle ki, yabancı bankaların 2 Ocak'ta 927 milyon dolar olan swap (takas) işlemleri 11 Ocak'ta 9 milyar dolara yaklaşmış durumda.
Bunun Türkçesi şu: Yabancı bankalar, 24 Ocak'taki toplantıya kadar Merkez'i dövizdeki swap işlemleri üzerinden sıkıştırmaya devam edecek.
Bu riski Merkez de görmüş olacak ki, dün döviz swapı yoluyla TL'yi destekleyecek yeni bir çalışmaya başlamış. Bu adım yabancının swap ile TL yaratmasını da engeleyebilir.
Merkez, bankalara özetle "dövize ihtiyacınız varsa satın almayın, siz bana TL teminat verin, ben size döviz vereyim" diyor. Sistem, dövizi satın almak yerine ödünç almak üzerine kurulu. Bu işlerse, Merkez, döviz satmadığı için rezervi azalmayacak, piyasada TL sıkışacak ve kura daha fazla baskı olacak.
***
Peki Merkez sadece likiditeyi kısarak mı dövizi durduracak?
Hayır...
Öğrendiğime göre, banka, sığ olan döviz piyasasındaki suni artışları önlemek için önümüzdeki günlerde bir başka yöntem daha uygulamayı planlıyor. Artık döviz ödemesi olan bir kamu kurumu ihtiyacını gidip piyasadan toplamayacak. Merkez ona istediği dövizi verecek. Böylece kamu kurumları eliyle dolar/euro kurunda artış yaşanması engellenecek. Merkez geçmişte de buna benzer adımlar atmıştı. Özellikle enerji KİT'lerinin yurtdışına doğalgaz ödemesi yapacağı dönemlerde devreye girerek onlara ihtiyacı olan dövizi vermişti. Hatırlıyorum, 2015'te bu yolla BOTAŞ'a 10.5, 2016'da 5.1 milyar dolar aktarılmıştı.
Eminim, hem likiditenin kısılması hem de kamu kurumlarının döviz ödemelerinde devreye girilecek olması kurları belli bir seviyede tutacaktır.
Ama öyle görünüyor ki, nisanda yapılması beklenen referanduma kadar döviz piyasasındaki oynaklığı konuşmaya devam edeceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)