Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalar hızlı değişen gündem ve sürpriz gelişmelerle kaygan zeminde yeni denge oluşturmakta zorlanıyor. 8 Kasım öncesi anketlere bağlı olarak Hillary Clinton fiyatlanmıştı. ABD başkanlık seçiminden Donald Trump’un çıkmasıyla ilgili seçim şokunu dış piyasalar çabuk atlattı. Ancak iç piyasaların dışarısı kadar sükunet kazandığını söylemek zor. ABD başkanlık seçiminden sonra ivme kazanan Dolar/TL kurundaki yükseliş tedirginlik kaynağı. Dolar/TL kurunda 3.30 ilk direnç olarak öne çıkıyor. 3.30’un geçilmesi halinde sonraki dirençler 3.35-3.40 ve 3.50 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ise 3.20 ve 3.17-3.15 destek noktaları. “Döviz kurları tansiyon gibi olmalı, yüksek olması da düşük olması da iyi değildir” diyen eski sanayici sözüne kulak verecek olursak, döviz kurlarının yükselmesiyle enflasyon artışı, milli gelirde küçülme, döviz cinsinden kredilerin TL karşılığı, finansman giderlerindeki artış gibi tahribat verdiği birçok dengeyi saymak mümkün. Buna karşılık döviz kurlarındaki artışın ihracat üzerinde olumlu etkileri olacağı varsayımı ise son yıllarda geçerliliğini kaybetmiş durumda. Döviz kurları yükselirken 2013 yılından itibaren ihracatta gerileme söz konusu. Biraz döviz kurları biraz da zayıflayan ekonomik büyümenin etkisiyle cari açık, ithalat ve dış ticaret açıklarında da gerileme var. Özetle, döviz kurlarındaki yükselişin sefasından çok cefasını çekiyoruz. ABD seçimi sonrası dış piyasalarda doların değer kazanması dışında Dolar/TL kurlarındaki artışa katkı yapan diğer bazı etkenlere bakıldığında ise, Moody’s not indirimi, Irak ve Suriye eksenli jeopoltik gelişmeler, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke para birimlerindeki değer kayıpları, FED faiz artış beklentisi, gerilen siyaset ve hep vurgu yaptığımız olumlu fiyatlamaya konu olabilecek yeni beklenti oluşturmakta yaşanan zorlukları saymak mümkün. Piyasalarda iyimserliğin yakalanması için döviz kurlarındaki yükselişin yerini gevşemeye bırakması önemli.
İçeride merkez bankası ve bankalarda faiz indirimi süreci devam ederken uzun vadeli ABD tahvil bono faizlerindeki yükselişin ivme kazanması ve Türkiye tahvil faizlerinin de bu duruma ayak uydurması önemli bir ayrıntı. Bu görünümde Trump’un Keynes vari genişlemeci politikadan ve ekonomik büyümeden söz etmesiyle enflasyon beklentilerini yükseltmesinin payı var. Son 7-8 yılda 900 milyar dolardan 4.5 trilyon dolara çıkan ABD Merkez Bankası (FED) bilançosu, nerede ise ikiye katlanan borçlara rağmen bu nasıl olacak, gerçekleşmeleri bir görmek gerekecek.
KÂR SATIŞLARI OLABİLİR
Dolar/TL kurunda, çıkış trendi yeni zirve denemeleriyle devam ediyor. 3.30 ilk direnç olarak görülürken bu seviyelere hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir. 3.30 seviyesinin geçilmesi durumunda ise çıkışın devamıyla sonraki dirençler 3.35-3.40 ve 3.50 seviyelerinde. Geri çekilmelerde 3.20 ve 3.17-3.5 tutunması olası destek noktaları. 3.15 seviyesinin üzerinde çıkış trendi korunacak. Güçlü görünüm sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları beklenebilir.
TEPKİ ALIMLARI GÜÇ KAZANAMADI, SÜREBİLİR
Borsada tepki alımları güç kazanamadı, düşüş sürüyor. 74.200 geri çekilmelerde destek olarak geçerliliğini korurken yukarı yönlü hareketlenmelerde tepki çıkışının devamı için 77.000 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. 74.200 seviyesinin altında verilecek destekler 72.500-72.000 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir. ZEYNEL BALCI - HÜRRİYET
*Yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.