Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsada yabancı yatırımcı pozisyonunu yeniden gözden geçiriyor. Yılın ilk altı ayında sanayi hisselerinde satış yapan yabancılar bankalardaki pozisyonlarını artırdı. Haziran ayı sonu itibariyle yaptıkları hisse senedi alış ve satış işlemlerine ilişkin rakamlar bu durumu teyit eder nitelikte.
Verilere göre yabancılar, haziran ayında Borsa İstanbul’da 6 milyar 148 milyon dolar alım, 5 milyar 996 milyon dolar satım gerçekleştirdiler. Böylece ay sonu itibariyle gerçekleşen net alım 152 milyon doları buldu. Geçen yılın haziran ayında ise 328 milyon dolarlık net satım işleminde bulunmuşlardı. Yılın ilk altı aylık dönemine bakıldığındaysa 74 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdikleri gözlenmekte. Yabancı yatırımcıların 2018 yılının aynı döneminde ise 1 milyar 722 milyon dolarlık net satım gerçekleştirmişlerdi. Yabancıların pozisyon aldığı hisseler genellikle büyük ve eski şirketler.
Çeşitlendirilmeli
Yabancı yatırımcılar haziran ayı içerisinde borsada en yüksek net alımı Garanti Bankası ve İş Bankası C hissesinde gerçekleştirirken en çok net satışı ise Tüpraş ve Soda hissesinde gerçekleştirdi. Son altı ayda ise yabancı yatırımcılar Yapı ve Kredi Bankası, Türk Telekom, İş Bankası (C), Pegasus, Akbank, Arçelik, Vestel, Garanti Bankası ve Vakıflar Bankası hisselerinde en fazla net alımı gerçekleştirdi. Unutulmamalı ki farklı kategoride yer alan hisselerin riskleri ve avantajları farklıdır. Bu nedenle portföylerin çeşitlendirilmesi önemli.
1 - Merkez bankalarından (FED, ECB) faiz indirim beklentileri nedeniyle fonların yeniden gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelmeye başlaması.
2 - G20 liderler zirvesi sonrasında Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine karşı ABD Senatosu’ndan yaptırım görmemek için alternatif çözüm arayışlarının devam etmesi.
Önümüzdeki iki önemli gelişme ve beklentiler
1 - TCMB’nin 25 Temmuz, FED’in ise 31 Temmuz’da faiz kararı var. Her iki merkez bankasından da Faiz indirim beklentileri gündemde. FED’den faiz indirimine piyasalar kesin gözüyle bakıyor. Ancak Fed haziran ayı tarım dışı istihdam raporunu açıkladı. Veri, Haziranda 224 binlik güçlü istihdam artışına işaret etti. Uzmanların ortalama tahmini 160 binlik bir istihdamdı. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre temmuz toplantısında yüzde 50 faiz indirim ihtimali yüzde 100 fiyatlanırken, şimdi 25 baz puan indirim ihtimali yüzde 88.5 ile fiyatlanmaya başladı.
2 - S-400’e ilişkin olarak ABD’den bir gevşeme görünmüyor. Ancak bu konuda Türkiye’nin girişimlerinin devam etmesi ve alternatif arayışları ortamı yumuşatıyor.
Dolarda izlenecek 4 önemli gösterge
1 - Dolar/TL kuru 5,63 seviyesinde bulunuyor. 7,20,50 ve 100 günlük ortalamanın altında. Uzun vadeli 200 günlük ortalama 5,55 seviyesinde bulunuyor. Hafta içerisinde en düşük 5,58 seviyesini test eden dolar kuru, sınır çizgisine yaklaştı. 5,55 önemli destek seviyesi olarak önemini koruyor. Tarihsel seyir içerisinde 200 günlük ortalamanın altında fazla bir hareket gerçekleşmediği görülüyor. Bu nedenle kademeli alımlar görülebilir.
2 - Dolar kurunda 5,16-6,25 arasında yaşanan yükselişin yüzde 61,80 Fibonacci geri çekilme seviyesine tekabül eden 5,58 test edildi. Bu seviyeden tepki gelişebilir. Bu tepki hareketi 5,70 seviyesinin üzerine çıkacak kadar güçlenirse yükseliş devam edecektir. Böylesi bir durumda 5,84 ve 5,94 dirençleri izlenecek. 5,70 aşılamazsa yeniden 5,55’ler hatta daha alt seviyelerin test edilmesi gündeme gelebilir.
3 - Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 364 seviyesinde bulunuyor. 12 Haziran’da 466 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde kısa bir sürede yaşanan bu gerileme TL varlıklar açısından olumlu. Risk primi düştükçe sıcak para girişi artar. Yükselince para çıkışı olur.
4 - Dolar endeksi yeniden yönünü yukarı çevirdi ve 97,17 seviyesine çıktı. Dolar endeksi için 98 seviyesi kritik. Aşılırsa yükseliş sürebilir. Yaşanabilecek yükseliş dolar/TL’ye de yansıyacaktır. (Zeynep Aktaş / Milliyet)
Süpersiniz zeynep hnm
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.