<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda düşüş devam eder mi----

Dolarda düşüş devam eder mi

Dolarda düşüş devam eder mi
27 Şubat 2017 - 07:25 www.finansingundemi.com

Dolar 3.50 lira seviyesinin altına geriler mi, kısa vadede nasıl bir seyir bekleniyor?

Vatan yazarı Ali Ağaoğlu, doların seyrini etkileyecek iç ve dış gelişmeleri yazdı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı:

DFed’in son toplantısının notları açıklandı. Üyelerin önemli kısmı faiz artışlarına başlama konusunda adım atılmasına sıcak bakmaya başlamışken, verilerin izlenmeye devam edileceğinin de notlara eklenmiş olmasıyla Fed’in Mart’taki toplantısında faiz artırım konusunda yine yavaş davranabileceği beklentisi küresel piyasalardaki rallinin devam etmesine destek oldu. ABD borsaları geçtiğimiz hafta yeni rekorlar kırdılar.

Bunda Fed’in toplantı notları kadar, Trump’ın yarın yapacağı konuşmada vergi indirimleri konusunda ipuçları vereceği umudu vardı. Her ne kadar yarınki konuşmada net bir vergi planı beklenmiyor. Yine de piyasalar bardağın dolu tarafından bakmayı tercih edeceğe benziyorlar.

ABD borsaları yeni rekorlar kırarken, ABD tahvil getirilerinde 8 Şubat’tan sonraki en düşük seviyelere gelindi. 5, 10 ve 30 yıllık getirilerde yeniden 50 günlük Basit Hareketli Ortalamaların (BHO) altına inildi.

İçeriye döndüğümüzde referandum kampanyalarını göreceğiz. Piyasalar da yavaş yavaş referandumu fiyatlama konusunda adımlar atmaya başlıyor. Yurt dışının pozitif seyir izlediği bir haftada TL önce değer kazandı, haftanın son gününde yönünü yeniden yukarı çevirdi. Borsa İstanbul da haftayı yüzde 0.99 düşüşle kapattı.

BDDK’dan yeni hamle

Merkez Bankası’nın 31 Mayıs’a kadar reeskont kredilerinin TL ile ödenebilmesine imkân tanıyan kararından sonra bir adım da BDDK’dan geliyor. Bankaların kredileri için tutmak zorunda oldukları karşılıklarla ilgili “esneklikler” getiriliyor. Yatırım yapılabilir notlarımızın kaybedilmesinden sonra bankaların yeni kredi verilebilmesinin önündeki en önemli engel olan “Sermaye Yeterlilik Oranını” aşağı çeken karşılık oranlarında yapılacak düzenlemeler ile bankalara bazı “kolaylıklar” gelecek. BDDK; en azından referanduma kadar olan dönemde bankaların sırf bu “oran” yüzünden şirketlere yeni kredi ver(e)meseler de eskileri konusunda zorluk çıkarmamaları için bu esneklikler üzerinde çalıştığı açıklandı. Büyük olasılıkla bu hafta içinde bu düzenlemelerin neler olduğunu duyuyor olacağız.

Bu kararların BIST’teki banka hisseleri için kısa süreli bir rahatlama sağlıyor gibi görünse de orta uzun vadede yeni risklerin ortaya çıkmasına neden olabilecek düzenlemeler olabileceği için negatif olarak fiyatlanma olasılığı bence yüksek.

BIST’te düzeltme başladı mı?

Geçtiğimiz hafta başındaki yazımda BIST 100 endeksi için “İki hafta önce belirtmiş olduğum 89.850 hedefi halen daha resmin içinde. Bu seviyenin test edilmesi ihtimali yüksek. Ancak yeni yükseklerin görülmesi 22 Mayıs’ta görülen 93.398 (nominal) zirve seviyesinin test edilip, aşılarak yeni rekorların gelme ihtimali düşük” diye yazmıştım. Geçtiğimiz haftanın ilk gününde 89.583 görüldü ancak bu seviye aşıl(a)madı. Referanduma kadar daha 7 hafta var. 16 Nisan’a yaklaştıkça volatilite artacaktır. Ancak pozisyonlarını ayarlamak isteyen (TL’nin değer kazanması ve borsanın yükselişiyle)
11 Ocak’tan bu yana dolar bazında yüzde 25’e yakın gelir elde etmiş olanların bu kârlarını “cebe koyup” sonra duruma bakmayı tercih etmeye başlamış olabilirler. Cuma günkü hareket böylesi bir hareketi akıllara getirdi. BIST 100’de yukarıda 89.850 önemini korurken, düzeltmenin ilk ana hedef seviyesi 85.350’lerde. Öncesinde 87.150 ilk durak olabilir.

Altın kazandırır mı?

Değerli metallerde geçtiğimiz hafta kritik seviyelere gelindi. Gümüş 200 günlük BHO’sını kapanışlar bazında yukarı geçti, hatta Temmuz 2016’dan bu yana gelen düşüş trendinin de üzerinde bir haftalık kapanış yaptı. Altın 1.260’daki 200 günlük BHO’sını test ettikten sonra bu seviyenin çok az altında 1.257’den haftayı kapattı. Altındaki hareket ABD tahvilleri kaynaklı gibi algılansa da asıl hareket gümüşün 20 Aralık’taki 15.63 seviyesinden geçtiğimiz Cuma gününe kadar geçen 47 iş gününde yüzde 17.8 yükselmesinin katkısı daha fazla olmuştu. (Aynı dönemde altının ons fiyatındaki yükseliş yüzde 11.9’da kaldı) Gümüş bu performansını sürdürürse 19.35 doları test etmesi olasılığı var. Ha keza altın için de 1.285 seviyesi resmin içinde. Teknik olarak bu seviyelerin görülme olasılığı var. Ancak aynı teknik analizler her iki değerli metalde de “aşırı alım” bölgelerine yaklaşıldığını söylüyor. Eğer bu hedefler herhangi bir düzeltme olmadan görülürse bu seviyelerden gelecek satışlar sert hareketleri ve yüksek volatiliteyi de beraberinde getirebilir.

Dolarda kritik seviye ne?

Geçtiğimiz haftanın başındaki “Dolar/TL 3.50’nin altına düşer mi?” başlıklı yazımda “...Yukarıda da belirttiğim üzere 50 günlük BHO’nın altındaki bir kapanış 3.6250-3.6450 bandına getirdi kurları. TCMB’nin attığı adımdan sonra (Reeskont kredilerinin TL olarak ödenebilme kararı) bu seviyelerin altına inilmesi olasılığı da yükseldi. Sırada ilk aşamada 3.5835 ve ardından 3.5525 seviyeleri resmin içine girecektir. Bu düşüşün önümüzdeki 2 hafta içinde görülmesi, sonrasında yeniden yükselişe geçen dolar endeksinin (DXY Cuma günü 100.95’ten kapandı) de etkisiyle gelişen ülke para birimlerine baskı yeniden başlayacaktır” demiştim. Geçtiğimiz Perşembe günü 3.5561 seviyesi görüldü. Dolar endeksi (DXY) cephesinde çok da önemli bir hareket olmadan, geçtiğimiz Cuma günü yeniden 3.6087’den bir kapanış oldu. 3.5561 ile dip görülmüş olabilir mi? Bence kısa vadeli olarak bakıldığında büyük olasılıkla bu sorunun cevabı, evet.

Geçtiğimiz hafta da belirttiğim üzere TCMB’nin reeskont kararıyla 3.5338 önemli bir destek haline geldi. Değil altına inilmesi, bu turda yaklaşılmamış olması da düzeltme olasılığını artırıyor. Nereye kadar bir düzeltme olur derseniz, 3.6725-75 seviyesi ilk önemli aday. Bu seviyenin aşılması durumunda 3.7035 ve 3.7500 seviyeleri resmin içine girecektir. Son seviye değilse de ilk iki seviyenin bu hafta içinde test edilmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)