Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
HSBC Küresel FX Stratejisti David Bloom, Fed'in bu yıl içinde faizleri tahmin edildiği kadar yüksek oranda artırmayacağının anlaşılmasının ardından dolara yüksek talep döneminin sona erdiğini söyledi.
HSBC Grubu Gelişmekte olan Piyasalar Küresel Araştırma Başkanı Murat Ülgen, HSBC Türkiye Hazine ve Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Fatih Keresteci ve Bloom, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkında birer sunum yaptılar ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
"Dolarda boğa piyasasının sonuna gelindi" diye Bloom, Fed'in önceki tahminlerin aksine bu yıl faizleri dört defa artıramayacağını, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın parasal gevşeme süreçlerine devam edeceğini ve Çin ekonomisinin ikinci yarıdan itibaren toparlanmasını beklediklerini söyledi.
Bloom, "Bütün bunları dikkate aldığımızda gelişmekte olan piyasalar açısından 2016 görünümü geçen yıla göre çok daha iyi ve istikrarlı" dedi.
Bloom, HSBC olarak yıl sonu dolar/TL tahminlerinin 3, euro/dolar tahminlerinin ise 1.2 olduğunu söyledi.
Geçen yıl gelişmekte olan piyasalara dönük sermaye akışının 500 milyar dolar ile 10 yılın en düşük seviyesine gerilediğini söyleyen Ülgen, "Bu yıl gelişmekte olan piyasalar açısından çok kötü olmayacak, sermaye akımları istikrar kazanacak ve geçen yılın altına inmeyecek" dedi.
HSBC yıl sonunda 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisinin yüzde 1.5; 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisinin ise yüzde 0.2 olacağını tahmin ediyor.
Küresel düşük faiz ortamının süreceğini ve bunun gelişmekte olan piyasalar açısından pozitif olduğunu söyleyen Ülgen, Çin ekonomisi hakkındaki görüşlerinin de olumlu olduğunu söyledi.
Ülgen, "Çin, yapısal reformlara ağırlık verdiği, mali genişlemeye gittiği ve dış borç geri ödemeleri ağırlıklı olarak yılın ilk bölümünde toplandığı için Çin ekonomisinin ikinci yarıda toparlanacağını düşünüyoruz" dedi.
Çin'de bu yıl yüzde 6.5-7 büyüme beklediklerini söyleyen Ülgen, gelişmekte olan piyasaların son yıllarda Çin ile artan ticareti göz önüne alındığında Çin'deki büyümenin gelişmekte olan piyasalar açısından olumlu olacağını belirtti.
Ülgen, HSBC'nin küresel büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 2.5 olduğunu söyledi.
TÜRKİYE ÜRETEN ÜLKE OLMAKTAN UZAKLAŞIYOR
Türkiye'nin başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşten ve küresel parasal genişlemeden yeterince yararlanamadığını söyleyen Keresteci, "Türkiye pozitif ayrışamadı çünkü son beş yılda kademeli olarak üreten ülke olmaktan uzaklaşıyor" dedi.
Türkiye'de yatırımların gerilediğini, yatırımların içindeki makine ve teçhizat yatırımların payının azaldığını ve şirket ile banka kârlarının gerilediğini belirten Keresteci, "Şirketlerin döviz pozisyonlarının yüksek olması da soru işaretleri yaratıyor" dedi.
Şirketlerin döviz pozisyonlarının yönetilebilir olduğunu söyleyen Keresteci, 135 milyar dolara ulaştığını öngördüğü yastık altı altın stokunun, net hata noksan kalemindeki girişlerin, şirketlerin stoklarının döviz cinsi olmasının, reel sektörün borçlanma rasyosunun yüzde 100'ün üzerinde olmasının ve döviz borçlanan şirketlerin borçlanma vadelerinin uzun olmasının döviz risklerinin yönetilebilir olduğuna işaret ettiğini söyledi.
Keresteci, "Türkiye döviz riskinin yönetilebilir olduğuna ikna eder ve bu tabloyu yapısal reformlarla teyit ederse yeni bir hikaye yaratır" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.