Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekimden sonra kasım ayında çok daha olumsuz bir tabloyla karşılaştık. Ekim ayında yabancılar hisse senedinde 470 milyon dolarlık alım yapmış, devlet iç borçlanma senedindeki 1.2 milyar dolarlık çıkışla net çıkış 730 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
Kasımda durum çok daha olumsuza döndü. Yabancı yatırımcılar kasım ayında 491 milyon dolarlık hisse senedi, 2.1 milyar dolarlık da devlet iç borçlanma senedi sattılar. Böylece kasım ayındaki toplam çıkış 2.6 milyar dolara ulaştı.
Devlet iç borçlanma senedine ilişkin giriş-çıkışta ilk dokuz ay ile son iki ay kıyaslamasında çok dramatik bir tabloyla karşı karşıyayız. Yabancı yatırımcılar yılın ilk dokuz ayında 4.2 milyar dolarlık DİBS almışlardı. Ama eylülde 1.2 milyar, ekimde 2.1 milyar dolar olmak üzere son iki ayda 3.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi. Böylece yabancıların ilk on bir aydaki net DİBS alımı 913 milyon dolara indi.
Hisse senedinde ilk dokuz ayda 655 milyon dolarlık alım yapan yabancılar, son iki ayda ise yalnızca 21 milyon dolarlık satış yaptılar.
Hisse senedi ve DİBS toplamında oluşan tablo ise şöyle: Yabancı yatırımcılar ilk dokuz ayda 4.9 milyar dolarlık hisse senedi ve DİBS aldılar. Son iki ayda ise 3.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi. Dolayısıyla yılın ilk on bir ayındaki net alım 1.5 milyar dolara geriledi.
Tabloyu tersine döndürmek zor
Kulaklara kar suyu çok fena bir şekilde kaçtı bir kere. Yabancı yatırımcı Türk parasının durumuna bakıyor, çok dalgalı ve eğilim de giderek artışa işaret ediyor. Burada kazanılacak faizi silip süpürecek ve anaparayı yok edecek bir kur artışı söz konusu. Bu en başta gelen kaygı ve bundan dolayı Türk menkul kıymetlerinden uzak durma eğilimi artıyor.
Türk parasının değer kaybediyor olmasında tek başına dış etkenler rol oynuyor da değil. Elbette uluslararası konjonktürün çok büyük etkisi var TL'nin bu hızlı değer kaybında ama biz de deyim yerindeyse bu kaybı körüklemek için içeride elimizden geleni yapıyoruz.
Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcının Türkiye'ye öyle geçmiş dönemlerdeki gibi yüklü miktarda döviz getireceğini beklemek hayalcilik olur. Kaldı ki dünyada artık eskisi gibi yüzer gezer trilyonlarca dolar yok artık. Hele hele FED faiz artırdıktan sonra bu para anavatanına dönecek.
Bunu göz önünde bulundurup ona göre davranacağımıza biz hala "Bize bir şey olmaz"ı oynamaya devam ediyoruz. Bize çok şey oluyor da, görmemek işimize geliyor.
Bize bir şeyler oluyor elbette ama,sarhoş sürücünün çarptığı yaya durumundayız.Herkes bize sürücünün sarhoş olabileceğini hesap etmen lazımdı kabahat sende modunda yaklaşıyor.Dolar da 3,60 ın üzeri yok zaten …Ayrıca son faiz artırımında da gördük ki Baba ile Merkez bankası arasında danışıklı dövüş var.TL yi zayıflatmanın devletin son dönemdeki politikası olduğu gayet açık.Rekabetçi kurlara ihtiyacımız var bunda anlaşılmayan ne ?Daha fazla faiz artırılmayacak,dolar çıkabileceği yere kadar çıktı zaten bundan sonra döngü ters çalışır risk iştahı arttığında da Baba çıkar dedim ben size hadi bakalım faiz indirmeye devam der ne kadar akademisyen varsa uzun bir haydaaa çeker durur…
Dereye atılan taş,da kurbağayı ürkütmeye yetmedi.Siyasilerin talimatla faiz indirtmesi sonucu bu günlere gelindi.
kötü değil hala para girişi var gibi gözüküyor. asıl sorun çıkış olursa
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.