Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TL varlıklar ilgi görüyor. ABD’nin Türkiye’ye ticaret anlaşması kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de içeren bir paket önereceği beklentisi ve TCMB Başkanı Uysal’ın yaptığı önden yüklemeli indirime dair açıklamalar piyasaları canlandırdı.
Merkez bankalarının faiz indirimleri ve negatif faizli uzun vadeli tahviller tüm dünyada yatırımcıların yeni getiri kaynaklarına yönelmesine yol açıyor. Böylesi bir durumda borsalara olan ilginin artması şaşırtmayacaktır. Her ne kadar temelde borsaları canlandıran güçlü ekonomiler ve büyüme olsa da alternatif enstrümanların dezavantajlı konuma gelmesi de borsaya yönelimi teşvik eden bir unsur olduğu gözlenmekte. Bu noktada önemli olan yatırımcıların önlerini görebilmesi. Küresel piyasalarda düşük faiz ve negatif Faiz ortamında paranın reel ekonomiye kayması beklenirken borsalara aktığı gözleniyor.
Borsada yabancı arttı
Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 65 seviyesine yükseldi. Yabancıların payının yüzde 65,02’ye yükselmesi ve üzerinde tutunması geçmiş verilerde ağırlıklı olarak Endeks’te yükselişe imkan tanımış görünüyor. Şimdi yeniden yabancı payı yüzde 65’in üzerinde ve beklentiler yükselmiş durumda.
105 bine dikkat!
BIST 100 Endeksi haftayı 105.152 seviyesinden tamamladı. Endeks 103.500 direncini kırınca alımlar güçlendi. Gelinen aşamada 105 bin oldukça önemli. Bu seviyeye her hareket başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi 105 binin üzerinde kalıcı bir hareket yıl sonuna kadar borsada güçlü bir hareketin önünü açacaktır.
TCMB’nin etkisi
Piyasaların rahatlamasında TCMB Başkanı Uysal’ın faiz oranlarının bundan sonraki seyrine yönelik verdiği mesajlar etkili. Uysal’ın son iki toplantıda gerçekleşen 750 baz puanlık indirim sonrasında aynı hızın olmayacağına dair yaptığı vurguyu piyasalar olumlu algıladı. Piyasalar elbette bu açıklamaları dinleyecek ancak asıl gerçekleşmeler sonrası yeni beklentileri fiyatlayacaktır.Hane halkı bu kadar dövizle ne yapacak?
TCMB tarafından açıklanan haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin, 20 Eylül ile biten haftada toplam Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 1.2 milyar dolar artış gösterdi. DTH’ın detayına baktığımızda, yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin DTH portföyü 200 milyon dolar artarken tüzel kişilerin de 1 milyar dolar arttı. Bu rakamlarla toplam DTH 192.7 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı. Birikim sahipleri her dövizdeki düşüşü alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Birikim sahiplerinin dövize yönelik taleplerindeki yoğunluk henüz alternatif enstrümanların gündemlerine girmediğini gösteriyor.
Piyasaların kırılma noktalarını belirleyen...
RİSKLER
Ticaret savaşları, anlaşmasız Brexit endişeleri
Avrupa Merkez Bankasının sıra dışı uygulamaları
Küresel büyümedeki yavaşlama
ABD Başkanı Trump’a yönelik başlatılan azil süreci
DTH’larda rekorların devam etmesi 192,7 milyar dolara yükselmesi
HFT adı verilen yüksek frekanslı işlemlerin piyasayı canlı tutması
Çoğunluğu enerji ve gayrimenkul sektörlerine ait olan 46 milyar liralık kredinin bankalar için zarar karşılığı ayrılacak olması
Kredi notları dip seviyelerde olması
Türkiye’nin kredi risk priminin 368 seviyesindeki yüksek seyrini koruması
FIRSATLAR
Türkiye ilişkilerine dair olumlu haber akışları
Borsada yabancı payının yüzde 65’in üzerine çıkması
Dolar/TL, Gösterge faizindeki gerileme
TCMB Başkanının verdiği piyasa dostu açıklamalar
Faizlerin son bir yıl içerisinde 7,5 puan gerilemiş olması
Faiz düşüşü ile ekonomide canlanma meydana gelmesi
Kur ve faizdeki düşüşle BİST’e ilginin artması
Faiz ve kur düşüşlerinin şirketlerin bilançolarına olumlu yansıyacak olması
Yatırımcı iştahında yeniden büyüme başlama olasılığı
Piyasalardaki fiyatlamaların tüm olumsuzlukları içeriyor ve çok düşük olması
Yabancı yatırımcı tarafından kredi notu olarak yatırım yapılamaz seviyede bulunmamıza rağmen yabancı payında artış yaşanması
Dolar nasıl bir hareket izler?
Birikim sahipleri dolar almaya devam ederken ve küresel ekonomilerde kaygılar zirve seviyelerde dolaşırken dolar kurunda gevşeme gözleniyor. Türkiye özelinde kurdaki düşüş ve çıkışların asıl nedeni dış kaynaklı. Yaşanan her gerilim döviz hareketiyle fiyatlanıyor. Teknik olarak 5,74 seviyesinin üzerindeki hareket önemliydi. Bu rakamın aşılması halindeyse 5,85’e doğru çıkışın önü açılacaktı. Ancak bu seviyenin üzerinde tutunamaması 200 günlük hareketli ortalamaya doğru gerilemeye neden oldu. Dolar/TL’nin 200 günlük ortalaması 5,61. Bu rakamın altında genellikle kalıcı bir hareket yaşanmadığı görülüyor. 5,61’in altına da sarkmalar olabilir ancak kalıcı olmayacaktır.
Euro’nun zayıflığı sürüyor
Euro zayıf seyrini devam ettiriyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankasından gelen açıklamalar politika faizinin daha da düşme ihtimalini gündemde tutuyor. Euro/dolar 1,09 ile dip seviyelerde hareket ediyor. Bu zayıf seyrin devam edeceğini görüyoruz.
Dolardaki oyunlar bitti yerinde sayıyor 1 yıldır👏👏
dolar 5.45 e inebilir satan kazanır...beklenti bu yönde...
Fıratın doğusu operesyonu en büyük risk bence.eğer anlaşmalı bir durum olur ise endeks 120-130 000 gider eğer abd ile sıkıntı olur ise yine 85 000 leri görebiliriz.
Vatandaşın beklentisi 1 yılldır yatırımcısını inim inim inleten doların en iyimser 8 Tl olması bu kadar basit
Benimde beklentim o seviyelerde. 6.03 tersteyim.
Enteresan olan şey şu: Yatırım araçlarından en az birinin diğerlerine göre artış sağlaması gerekir, oysa böyle birşey yok. Mesela faizler düşerken paranın borsaya akması gerekir. Borsaya akmayan para gerçek anlamda yatırım olmasa da dövize veya altına gitmesi gerekir. Ama hiç birisi değer kazanmıyor. Burada akla gelen büyük balığın küçük balığı yutması, yani birileri zenginken daha zengin oluyor (ki bu durum resmen açıklandı zenginlik endexi) fakir yine aynı fakir
1sene ònce dolar alanlar kazandı.ama ondan sonra dolar hep düşüşte insanlar niye dolara yülleniyor anlamış deyilim
Herşeye zam, vergi artışları, yeni yasakladan para bulma neyin habercisi, dolar düşüyormuş ülke borç içinde
İnsanlar mutlu değilse harcama yapmazlar, AVM'de kocasının parasını harcadıkça mutlu olan kadınlar dışında.
neden dövize alımları devam ediyor vatandaşın beklentisi ne ki
gaz ver bakalım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.