BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyreder, enflasyon düşer----

Dolar yatay seyreder, enflasyon düşer

Dolar yatay seyreder, enflasyon düşer
10 Ocak 2018 - 10:01 www.finansgundem.com

Rusya'da dolar, enflasyon ve petrol fiyatları 2018'de nasıl seyreder?

2018, Rusya ekonomisi için nasıl bir yıl olacak? Dolar, enflasyon, petrol fiyatları nasıl seyreder? Kommersant gazetesi, sanayi, bankacılık sektörü ve akademik çevrelerin bu konudaki görüşlerine başvurdu. İşte önde gelen bazı isimlerden tahminler: 

Aleksandr Şohin (Rusya Sanayiciler ve İşadamları Birliği Başkanı) 

Dolar bu yıl boyunca 57-62 ruble aralığında seyredecek. Rublenin güç kazanması büyük ölçüde petrol fiyatlarına bağlı olacak. Fakat petrol artık ruble kuruna daha az etkide bulunuyor. Örneğin vergi ödeme döneminde rubleye olan talep artacak, böylece kurdaki dalgalanmalar daha fazla hissedilir hale gelecek. 

Merkez Bankası enflasyonu yüzde 4 civarında tutmak istiyor. Sene sonunda enflasyonun yüzde 3,5 olacağını düşünüyorum.

Petrol fiyatı için en alışılageldik koridor 50-60 dolar. Ancak artık bunu biraz değiştirmenin zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu nedenle 55-65 dolar rakamını telaffuz edeceğim. Ortadoğu’da büyük bir savaşın patlak vermesi bu rakamların değiştirebilir. Ama bu az bir ihtimal. Kaya petrolü ve gazı üretiminin artması da fiyatları etkileyebilir.

İgor Koran (Nordea Bank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Sene başında rublede hoş olmayan bir süprizle karşılaşılabilir. Rusya’nın kamu borçlarına yatırımlar yasaklanırsa, bu kaçınılmaz olarak yabancı yatırımların ruble aktiflerine olan iştahlarını keser. Ayrıca dış yükümlülükler ve FED ile Rusya Merkez Bankası’nın para ve kredi politikalarındaki farklı tutumları da rublenin elini güçsüzleştiriyor. Cari açık olmaması ve petrol fiyatlarının yüksek oluşu rublenin lehine. Sene başında dolar kuru 63 ruble, sene ortalarında 59-60 ruble, 2019 yılında 60-61 ruble olabilir. 

Enflasyonu yüzde 2,5 gibi rekor düşüş seviyede tutmanın bu sene çok zor olacağını düşünüyorum.  Yine de enflasyonun yüzde 4’ün altında olması şansı yüksek. Bu da Merkez Bankası’na gösterge faizini düşürmeye devam etme olanağı verecek. 

OPEC, 2018 yılının ortalarında petrol üretimini kısma yönündeki anlaşmayı gözden geçirebilir. Diğer yandan ham madde pazarındaki istikrar ABD’li üreticilerin petrol çıkarmasını tehdit ediyor. Temel senaryoya göre petrol varil fiyatı 63 dolar seviyesinde olur. Petrol fiyatının düşme riski, artma şansından daha yüksek. 

Leonid Grigoryev (Yüksek Ekonomi Okulu Ulusal Araştırmalar Enstitüsü Küresel Ekonomi Bölümünü Müdürü)

Ruble kuru doğal olarak ekonomik büyümeye, petrol fiyatına ve Merkez Bankası’nın politikalarına bağlı. Petrol fiyatının istikrarlı olması halinde iktidar, petrol varil fiyatının 3 bin rublenin üzerinde olması için, ruble kurunun nispeten daha düşük olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla dolar kuru muhtemelen 60 rublenin üzerinde, 63-64 ruble civarında olacak. Eğer petrol varil fiyatı 55 dolar olursa, dolar kuru 64 ruble, petrol 60 dolar olursa, kur 55 ruble olacak.

İstikarlı petrol fiyatı ve ekonomik büyüme olması halinde, enflasyon yüzde 4’te kalır. 

ABD petrol üretimini artırabilir, ama çok radikal bir artışa gitmezler. Brent petrol fiyatı 50-55 dolar koridorunda kalabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)