<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euroda düşüş sürecek mi?----

Dolar ve euroda düşüş sürecek mi?

Dolar ve euroda düşüş sürecek mi?
30 Temmuz 2021 - 13:56 www.finansingundemi.com

Dün 8,44'e kadar gerileyen dolar/TL, bugün 8,40'ın altını gördü. Uzmanlar enflasyonda yukarı yönlü büyük bir sürpriz olmazsa kurda düşüşün bir süre daha devam edebileceğini söylüyor

Dolar/TL bir süredir 8,50 dar bandında işlem görürken, bu seviyenin altına inerek güne başladı. Bugün küresel piyasalar ve yurtiçinde yoğun veri gündemi takip ediliyor.

Dolar kurunda gün içinde 8,40 seviyesinin de altına sarkarak 8,3974 seviyesine kadar geriledi. Euro/TL de gün içinde en düşük 9,9678 seviyesini gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün yapılan 2021 yılı 3. Enflasyon Raporu sunumunda, yılsonu enflasyon tahmini yüzde 12,2’den yüzde 14,1’e revize edilirken, enflasyonda son çeyrekte belirgin düşüş olacağı ve faiz indirim çağrılarına rağmen para politikasında önümüzdeki dönemde de sıkı duruşun süreceği mesajını verdi.

MERKEZ’İN TAHMİNİ PİYASANIN ALTINDA

Piyasalar bankanın enflasyon tahminlerinde beklenen yukarı revizyon ile piyasa öngörüleri arasındaki farkın ne kadar kapanacağını görmek ve önümüzdeki dönemde ilk faiz kararının ne yönde olacağına dair mesaj almak için Enflasyon Raporu’nu yakından izliyorlardı.

Reuters’ın bu hafta tamamladığı anketinde yılsonu enflasyon tahmini yüzde 16 seviyesinde bulunurken, TCMB’nin yüzde 14,1 oranındaki beklentisi halen piyasa beklentilerinin altında kalıyor.

Enflasyonun önümüzdeki birkaç ayda yüzde 19’u aşma ihtimali ise piyasanın yakından izlediği bir diğer önemli konu olurken, TCMB dün enflasyonda son çeyrekte belirgin düşüş beklediğini ve rapor öngörülerinin de bu ana senaryo üzerinde şekillendiğini söyledi.

Ekonomistler enflasyonda yukarı yönlü riskleri ve artan üretici fiyatlarının gecikmeli yansımasını göz önüne alarak yılsonu TÜFE tahminlerini son aylarda aralıksız olarak yukarı revize ediyor. Tahminler Reuters anketinde yüzde 15 ila yüzde 17 bandında bulunuyor. Bu kapsamda TCMB’nin tahmini piyasa tahminlerinin en alt bandının da altında yer alıyor.

‘ENFLASYONUN FAİZ İNDİRİMİNE İZİN VERMESİ ZOR’

Reuter haberine göre, bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB açıklamalarına baktığımızda bankanın TL’de değer kazancı beklediğini söyleyebiliriz. TCMB tarafından paylaşılan grafikler enflasyonun haftaya yüzde 18.5-19 bandına çıktıktan sonra Eylül’e kadar bu seviyelerde yatay kalacağı beklentisi içeriyor. TCMB beklentileri yılsonuna kadar 200-300 baz puanlık bir Faiz indirimi senaryosuna göre şekillendiğini düşünüyoruz. Ancak enflasyon gelişmelerinin buna izin vermesinin zor olduğunu düşünüyoruz” dedi ve ekledi:

TL’de değer kazancı ya da en azından değerlenme eğiliminin önümüzdeki hafta enflasyon verilerinde yukarı yönlü büyük bir sürpriz gelmediği durumda bir süre daha devam edeceğini bekliyoruz. Ancak beklediğimiz değer kazancı geçmiş kayıpları telafi edecek düzeyde olacak mı bunu zaman gösterecek. Dolayısıyla TCMB’nin dünkü tahminlerinin kısa vadede yeniden yukarı revizyon ihtiyacı yaratabilecek kadar iyimser olduğunu düşünüyoruz.

Tüketici enflasyonu yüzde 17.53 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlarını belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındaki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi. Enflasyon verileri ise 3 Ağustos Salı günü açıklanacak. 

Foreks'in ekonomistlerle düzenlediği ankete göre, TÜFE'de Temmuz ayı ortalama tahmin yüzde 1,65 artış olurken, AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,62 artmasını bekliyor.

Dolar/TL yaklaşık 1 aydır sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyor. Kur 8.75’li seviyelerden, önce 8.6, ardından dün itibarıyla 8.44’e kadar geriledi. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Serbest piyasada 16.45 itibarıyla dolar/TL 8,4082, euro/TL de 9,9893 ve sepet bazında TL 9,2059 seviyesinde işlem gördü.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 380/384 baz puan seviyesinde.

FED SONRASI SATIŞ BASKISI ENDİŞESİ AZALDI

Küresel piyasalarda ise Fed’in para politikasında sıkılaşmaya gitmek için acele etmediği sinyalini vermesinin ardından satış baskısı endişeleri azalmış durumda.

Dolar Fed’in para politikasında gevşeme yanlısı açıklamaları ve zayıf ekonomik verilerin etkisiyle bir ayın dip seviyesine yakın seyrederken, Mayıs’tan bu yana en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor.

Dolar endeksi dün 29 Haziran’dan bu yana görmediği 91.855 seviyesine kadar geriledikten sonra bugün en son 91.91 seviyesindeydi.

YOĞUN VERİ GÜNDEMİ: STOPAJ İNDİRİMİ UZATILDI

Bugün iç piyasada Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri, ikinci çeyrek turizm gelirleri ve Haziran ayı yabancı ziyaretçi sayısı ile Hazine’nin önümüzdeki 3 aya ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklanacak.

Dün akşam Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanarak TL mevduata Ekim 2020’de uygulanmaya başlanan ve süresi bugün dolacak olan stopaj indirimi 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu indirim TL mevduatların daha cazip olmasını sağlayarak TCMB’nin para politikasına katkıda bulunuyor. TL mevduatta uygulamaya alınan stopaj indirimleri ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 15’ten yüzde 5’e, 1 yıla kadar vadelide yüzde 12 olan oran yüzde 3’e, 1 yıldan uzun vadelilerde ise yüzde 10’dan %0’a çekilmişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan bir başka karar ile bugün ayrıca turizm sektörüne yönelik vergi indirimlerinin süresi de 2 ay daha uzatıldı. Buna göre KDV konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde yüzde 1 diğer mal ve hizmetlerde ise yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek. Bu uygulama da bugün sona eriyordu.

Bankaların döviz cinsi varlıkları arttı

İyimser beklentiler TL’de değer kazanımlarını hızlandırdı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kıratlı30 Temmuz 2021 17:03

    Bırakın bu sahtekarca olan palavralarıda gerçek olan enflasyonun ne zaman düşeceğini öngörün hicbirzaman öngöremediginiz yalan dolanla sürekli pompalanan