Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gezi Parkı protestolarının sonlanmasına yönelik atılan adımlar piyasalara da yansıdı. Dolar/TL 1.8503 seviyesi ile Gezi Parkı protestolarının başladığı 28 Mayıs’taki seviyelerine geriledi. Salı günü 1.91’e yaklaşan dolar, Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesi ve uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak düşüşe geçmişti.
Gösterge tahvilin faizi 65 baz puan düşüşle yüzde 6.09’a, 10 yıllık tahvilin faizi ise 37 baz puan düşüşle yüzde 7.10’a indi. BIST endeksi ise gün içinde yüzde 4.61 prim yaptı.
Analistlere göre, son dönemde çıkış eğiliminin hakim olduğu gelişmekte olan piyasalara girişlerin tekrar başladığı, bunun yanı sıra FED’e yönelik beklentiler, Gezi Parkı ile ilgili olumlu adımlar ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırmaya devam etmesiyle kur ve faizler geriledi.
The Wall Street Journal’da yer alan, FED’in tahvil alım programında ayarlama yapmasının programın bir anda sona ereceği anlamına gelmediği ve bankanın faiz oranlarını artırmaya yakın olmadığı yönündeki haberler piyasadaki güvene destek sağladı.
‘Merkez Bankası temkinli’
Bir bankacı, “TCMB oldukça temkinli, repo ihalesini yine dönüşünün altında açtı. Ancak piyasada bunu çok dikkate almadı. Alımları çoğunlukla Wall Street Journal’da çıkan haberin global olarak varlıklara pozitif yansıması olarak niteleyebiliriz. Haber sonrası gelişmekte olan piyasalara girişler var. Kısa vadeli faizlerde de normalizasyon süreci başladı” dedi.
BIST 80 bini aştı
Gelişmekte olan ülke piyasalarına yeniden başlayan giriş eğilimi, FED’in önümüzdeki hafta toplantısına yönelik olumlu beklentiler ile Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımların desteklediği BIST’te yüzde 4.61 primle 80.011 puandan kapandı. Bankacılık endeksi ise yüzde 5.23 oranında yükseldi.
BIST endeksi 1 Haziran’dan bu yana yüzde 10.5, son bir ayda ise yüzde 14.17 düştü.
CDS’ler 157 baz puana geriledi
Türkiye’nin borçlarını iflasa karşı sigortalamanın maliyeti, Gezi Parkı protestocularının Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeyi olumlu olarak değerlendirmeleriyle düştü.
Markit verilerine göre, Türkiye’nin 5 yıl vadeli borcunun kredi iflas takas primi (CDS) 12 baz puan düşüşle 5 Haziran’dan bu yana en düşük seviye olan 157 baz puana geriledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.