Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde özellikle gelişen ülke piyasalarındaki ralliye paralel olarak düşüş gösteren dolar yönünü nereye çevirecek. Deniz Gökçe Akşam'daki köşe yazısında dolara yönelik beklentileri değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:
Financial Times’a göre, Donald Trump kasım ayında sürpriz olarak seçildiğinde, dolar ve de ABD hisse senetleri yukarı doğru değerlenmişti. Çünkü yeni hükümetle büyük altyapı yatırımları ve de vergi indirimi beklentileri ülkenin uzun süre yüksek büyüme yaşayabileceği düşüncesini gündeme getirmişti.
Ama, beklentilerin tersine ABD doları değer kaybetti ama ne vergi düşürüldü ne de yüksek harcama yapıldı. Sonuçta, 2017 yılı başında, 14 yılın en yüksek değerine çıkmış olan dolar, dış ticaret ağırlıklı hesaplama ile yüzde dokuz kadar değer kaybetti.
Bugün doların olduğu derecede düşüklük, daha önce, 2015'te de görülmüştü. Bu Amerikan ihracatçılarını destekleyen bir gelişme olsa da, gelişen ülkelere oldukça destek verdiğini de vurgulamak gerekli.
Doların euro karşısında zayıflık yaşaması, euro ekonomisinin yukarı doğru sürpriz gelişme yaşadığının sonucu olarak düşünülebilir. Ama bu henüz bono getirilerinde görülebilen bir gerçek değil.
FED faiz hadlerini bu yıl iki defa yükselterek değiştirdi. Avrupa Merkez Bankası ise oldukça uzun bir zaman daha para politikasını değiştirmeden aynen tutmaya niyetli.
Doların düşmesi aslında ABD siyasetindeki şu andaki belirsizliği aksettiriyor denebilir. Çünkü Trump Hükümeti'nde ortalıkta bir kaos olduğu açıkça görülüyor. Ama bu kaos durumunun ABD varlıklarında daha yüksek risk primleri sergilemesi de gerekirdi.
ABD’de düşük dolar ABD şirketlerinin kazançlarını kuvvetlendirebilir. Diğer taraftan gelişen ülkelerin varlıkları da değerlenebilir. Örneğin Irak yatırımcıların çok sevdiği bir yatırım ülkesi değildir ama Irak son 10 yıldaki ilk bağımsız bono satışını gerçekleştirdi. Irak’ı daha sonra Arjantin, yüz yıllık bir bono satarak izledi.
Doların düşmesinden faydalananlar, müteşekkir olmalı ama iyi dönemlerin de uzun süre ortada olacağını da düşünmemeleri gerekir.
Doların uzun süre düşük kalacağını düşünen ülke yatırımcıları ve şirketler, son dönemde dolar kurunun gidişatının nedenlerinin pek açık olmadığını ve gidişatın her zaman farklı yöne dönebileceğini de düşünmeliler.
Örneğin Trump Hükümeti bir skandala kurban olabilir ve bu durum doların kıymetini daha da aşağıya indirebilir. Ama bugünden ortaya, neden ve de sonuç atılamayacağı gibi, doların değerinin dünya ekonomisinin dengelenmesine hizmet ettiği düşünülebilir. Ama doların yüksek dozda düşüşünün hızla tersine dönebilmesinin de mümkün olduğunun unutulmaması da gerekir.
Zaman, kumar oynama zamanı değil.
yinede ekleyeyim avro bize kelek atıp 4.5 a giderse ayvayı yedik
valla ben bildim bileli herkes peşinden gidiyo kimse yolculuğun nerde nasıl sona ereceğini bilmiyo bence
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.