<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar neden yükseldi?----

Dolar neden yükseldi?

Dolar neden yükseldi?
07 Ekim 2020 - 12:33 www.finansingundemi.com

Bu sabah döviz kurlarında yeni rekorlar kaydedildi. Dolar/TL 7,86, euro/TL 9,25'i gördü. İnfo Yatırım GMY Mert Yılmaz, Handelsbanken’in kıdemli ekonomisti Meyersson ve Portföy Yöneticisi Akçakmak dış politikadaki gelişmelere dikkat çekti.

Döviz kurları tarihi zirvelerinde gezmeye bugün de devam ediyor. Dolar/TL kuru 7,8692, euro/TL ise 9,2510 ile rekor tazeledi.

Yıla 5,94 seviyelerinden başlayan dolar/TL eylül sonunda 7,85 ile rekor kırmış, Merkez Bankası’nın hem politika faizini 200 baz puan artırması hem de piyasayı fonlama faizini yükseltmesi de TL’deki değer kaybını kısmen frenlemişti.

İsveç bankası Handelsbanken'in kıdemli ekonomistlerinden Erik Meyersson, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve East Capital Gelişen ve Öncü Piyasalar Portföy Yöneticisi Emre Akçakmak TL’de bugünkü hareketi Sözcü'den Emre Deveci'ye yorumladı.

Uzmanlar, döviz kurlarındaki son harekette dış politikanın etkili olduğuna dikkat çekti.

“S400’LERİN TEST EDİLECEĞİ HABERİ VE KIBRIS ETKİLİ”

Yılmaz, TL’deki son harekette iki faktörün öne çıktığına işaret etti. Bunlardan birincisinin dün çıkan “S400’lerin test edileceği” haberinin bugüne de yansıması olduğunu belirten Yılmaz, ikinci faktörün de “Tamamen bir manipülasyon olarak nereden çıktığı belli olmayan Moody’s’in Türkiye’nin borçlarını ödeyemeyeceği ve sermaye kontrollerine gideceğine dair yalan haber” olduğunu söyledi.

“Zaten 7,78-7,80 aşılınca hareketin biraz daha hızlanması normaldi” diyen Yılmaz, “Avrupa Birliği ile Kıbrıs’ta Maraş’ın yeniden açılması konusunda yaşanan gerilim de etkiledi” ifadelerini kullandı

“GİDEREK DAHA KAYGI VERİCİ HALE GELİYOR”

“TL’de devam eden değer kaybı, Türkiye’nin finansal durumunun giderek daha kaygı verici hale geldiğinin bir diğer işareti” diyen Meyersson, “Bu sabahki değer kaybı S400 füze sisteminin test edilmesine dair kaygılarla ilgili olabilir ancak bu hikayenin sadece bir kısmı ve bazı açılardan Türkiye’nin NATO ülkeleriyle jeopolitik ve askeri ilişkisinin yakın zamanda yeniden eski konumuna dönmeyeceğinin önemli bir işareti” ifadelerini kullandı.

“Daha önemli faktör ise, Türkiye’nin politika ortamının temelini oluşturan kurumlardaki aşınma” diyen Meyersson, “Bu durum, Türkiye ekonomisini, üstte saydığımız faktörlere karşı daha hassas ve daha kırılgan hale getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın mali teşvik paketi müzakelerine son verme ve seçim sonrasına erteleme kararının da TL’de bu sabahki değer kaybında etkili olduğunu belirten Meyersson, “Ancak TL’nin bu tür dış şoklara karşı bu kadar hassas olmasının nedeni iç faktörler” vurgusunu paylaştı.

“DIŞ POLİTİKADA BÜTÜN DÜĞMELERE AYNI ANDA BASILIYOR”

Akçakmak, “Merkez Bankası (TCMB) net döviz rezervlerinde ozellikle bu yıl yaşadığımız ciddi düşüş sonrası TL’nin en ufak belirsizlikte ciddi değer kayıpları yaşadığını görmeye başladık” sözleriyle TL’deki kırılganlığın kaynağına işaret etti.

Akçakmak, dış politikadaki gelişmelerin kur üzerindeki etkisine şu sözlerle değindi:

“Şu anda da Suriye, Libya, Yunanistan, Ermenistan derken son olarak Kıbrıs ve S-400’lerin test edileceği haberleri dahil dış politikanin neredeyse bütün düğmelerine aynı anda bastığımızı ve ABD’deki seçimlerin iyice yaklaştığı bir ortamda kısa vadede risk almak istemeyen yerli-yabancı yatırımcıların TL’den uzaklaştığını görüyoruz.”

Dolar 7.85 TL seviyesinde

Döviz kurları tarihi zirvelerini yeniledi

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek07 Ekim 2020 15:15

    Dolar/tl İşlem tahtası sadece rakam gösteriliyor. Artık dolar/tl (döviz) işlem tahtası ayrıntılı olarak işlem zamanında vatandaşa gösterilsin. Arka planda kimler var kim kimler alıyor satıyor bi görek da CENGİZ...hahaa :D  :D  :D  :D (M)  (M)  (M)  

  • ismail07 Ekim 2020 15:01

    Hükümetin onurlu birşekilde istifa etmesi lazım  ülkeyi yönetemiyor  tansı ciller istifa etdi 2001 kırızide  yine Ecevit Mesutyılmaz istifa etdiler  yapamıyorsanız yapan gelir ülkeyi cıkmaza sokmayın lütfen 

  • nizam07 Ekim 2020 16:25

    ülkeyi kim e emanet edicez daha konuşmasını bile beceremeyen ke mal a mı yoksa dönek kadinamı git işine be kardeşim

  • Okie Dokie07 Ekim 2020 14:12

    Ahmet Özbir kardeşim üzgün, Ahmet Özbir kardeşim dertli, Ahmet Özbir kardeşim işsiz. Hani dolar 1TL olacaktı? Ahmet Özbir kardeşim boşuna mı parasını %8 faizden bir sene mevduata yatırdı :(

  • zedemtur-zedem07 Ekim 2020 23:38

    İnsanlar Hükümeti eleştirdiğinde neden hemen aklınıza bay kemal geliyor. İnsanlar GDO'lu ürünleri ya da hepimizin menfeatine olan sıradan bir şeyi bile eleştirseler insanların başına bi ton polis, jandarma ya da mafya çullanıyor önce özgürce milletin menfeatine olan yanlış giden işleri eleştirelim. Bu ülkenin bay kemal'den ya da başka bir siyasetçiden daha önemli işleri var. Ülkemiz de adalet ve kişisel özgürlükler sorunu var sizin bütün bunlara ihtiyacınız yok galiba ! Gerçi kutsal devlet anlayışında olanlar özgürlüğe ve adalete pek inanmazlar onlar bütün mücadelelerini ahirete bırakmış gibi görünüyor. Gerçi bütün bunları kime anlatıyoruz ki dinleyen kim, insanların menfeatine dokunma yeter. İnsan olmak müslüman, hiristiyan ya da başka bir inanç da olmaktan daha kutsal bir anlayıştır. İnsan olmak zor zanaattır demiş atalarımız, anlayana

  • Güzel günler gelecek mi07 Ekim 2020 13:56

    Yok s 400 ler .ermenistan .borçlar .yunanistan nerşeyden nem kapan para birimi.hergün değer kaybetmesi için bir neden var.

  • KERİM07 Ekim 2020 13:15

    BORÇLARIN ÖDEMESİNİ BİZİM KADAR BORÇLARI VERENLERDE DÜŞÜNSÜN BORCU ALAN KİMSE BORCUNU O ÖDER SIKINTI OLMAZ