BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar neden değer kaybediyor?----

Dolar neden değer kaybediyor?

Dolar neden değer kaybediyor?
28 Ocak 2018 - 09:34 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, dolardaki düşüşün nedenini yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı

ABD Başkanı Trump ve de Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Davos münasebetiyle gittikleri Avrupa’da düşük değerli doların ticareti arttırarak ABD’nin 500 milyar dolarlık dış ticaret açığını ortadan kaldıracağını gündeme getirdiler. Yani “America First” adlı propagandalarına devam ettiler.

Özellikle Mnuchin’in konuşmaları doların değerini son üç yılın en düşük düzeyine düşürdü. ABD’tayfasının reklamlarından sonra metal fiyatları yükseldi, gelişen ülke varlıklarının fiyatları arttı, Japon yen’inden euro ve de Brezilya realine kadar tüm paralar değerlendi. Dolar Pound karşısında da 1.67 değer kaybetti, nisan 2017 tarihinden bu yana en büyük bir günlük değer kaybı gündeme gelmiş oldu!

Bundan evvel doların değer kaybı 1990’lı yıllarda gerçekleşmiş ve de tüm ülkelerin merkez bankaları yardıma koşup dolar alırken, o zamanki hazine bakanı Robert Rubin tüm dünyaya “Doların değerli olması ABD’nin lehine müthiş bir durumdur!” nutku atmıştı.

ABD Merkez Bankası FED’in bu yıl faiz arttıracağı bekleniyor ama Bank of Canada ve de Bank of England adlı merkez bankaları faizlerini arttırmaya başladı. Doların değer kaybı da komik oldu, çünkü 10 yıllık ABD hazine bonolarının faizleri de bu hafta nisan 2014 tarihinden bu yana çıktıkları en yüksek değer olan % 2.663 düzeyine çıkmıştı. Derhal ve acilen 2.65’e indiler, yani düştüler tabii.

Ancak Avrupa’nın da söyleyeceği bir şeyler vardı. Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı Mario Draghi Trump’ın adını söylemese de Mnuchin’i kendisine muhatap alarak, “Uluslararası kuralları ve anlaşmaları bir kenara iterek kur savaşlarını önlemeye çalışıyorsunuz” ithamında bulundu.

Draghi, Trump iş başına geldiğinden beri doların yüzde 14.6 değer kaybettiğini vurguladı ve de bundan sonra doların değerini değil, uluslar arası ilişkilerin ne olacağını tartışacağız dedi.

Mnuchin konuştuktan sonra dolar iki günde yüzde 1.8 değer kaybetmişti. Euro ise 2014 aralık ayından bu yana ilk defa bir günde 1.25 değer kazandı.

Avrupa Birliği Başkanı Mario Draghi‘nin beyanatları euro’nun değerlenmesini durduramadı, düşük değerli dolar Avrupa’da paranın değerini arttırarak ortalığı karıştırdı.

Mario Draghi ‘Avrupa’nın büyümesinin önündeki en büyük engel euronun değerlenmesidir ve bu nedenle de şimdi faizleri arttırmak yerine düşürüyoruz’ diyerek Trump ve tayfalarını eleştirdi.

Draghi’nin Mart ayındaki önceden planlanmış toplantıda, durumu değiştirmeye gideceği artık gündemde!

Bakalım daha neler olacak ?

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)