Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dolar kurundaki yükselişin ekonomik nedenleri de var. Enflasyon ve euro/dolar paritesindeki hareketler doların güç kazanmasına neden oluyor. Sabah yazarı Kerem Alkin konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Birincisi, geçen yıl temmuz ortası ile eylül sonu arasındaki dolar kuru hareketinin ortalamasını alarak, bunu birikmiş enflasyonla bugüne taşırsak, dolar-TL kurunda 3.08 TL'yi buluruz. İkincisi, 2015 eylül ayı dolar kuru tepe noktasını, birikmiş enflasyonu da dikkate alarak hesaplarsak, dolar-TL kurunda 3.22-3.25 TL bandını konuşmak şaşırtıcı olmaz. Üçüncüsü, euronun dolar karşısında 3 Kasım ile 14 Kasım arasında yüzde 3.6 değer kaybettiğini dikkate alıp, dolar-TL için hesaplama yaparsak, dolar-TL kuru yine 3.22 TL seviyesine gelir. Basit hesaplarla bile, dolar-TL kurunda piyasanın gördüğü rakamları konuşabiliriz. O halde, döviz kuru seviyesi üzerinden piyasaya 'felaket' algısı pompalamak, 'iyi niyetli' bir yaklaşım değil.
Kanımca, tartışmanın döviz kurları üzerinden yürümesinde ciddi bir kurgu hatası var. Tartışılması gereken konu kur değil, 'risk algısı' olmalı. Küresel ölçekte, 1980'lerin sonlarından itibaren başlatılmış; ama esas, 2010'dan bu yana birçok kanaldan çeşitlendirilerek ve etkisi yoğunlaştırılarak, Türkiye aleyhine yürütülen 'çarpıtılmış' bir risk algısı oluşturuluyor. Türkiye'nin küresel dünyadaki konumu, AB, ABD ilişkilerine yönelik akıl almaz bir 'risk algısı' manipülasyonu söz konusu. Öyle ki, Türkiye'nin, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve terör eylemi başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerin pek çoğundan kaynaklanan çifte standart ve düşmanca tavırlara yönelik eleştirileri ve hesap sormaları, 'üst akıl' tarafından Türkiye'ye yönelik 'risk algısı'nın olumsuzlaştırılması adına aleyhimize döndürülmeye çalışılıyor.
AB liderlerinin 'standart' sorunu
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, Türk siyaseti ve sivil toplum hayatındaki kanaat önderleri ısrarla şu mesajı vurgulamaktalar: 'Türkiye'nin AB standartları ile ilgili bir sorunu yok; kendi standartlarını hiçe sayan, 'çifte standart' sarmalına girmiş AB kanaat önderlerinin tutumları ile ilgili tavrı var'. Gel gör ki, kimi çevrelerce piyasalarda 'manipüle' edilen algı, sanki Türkiye'nin küresel dünya ile eklemlenmekle ilgili bir sorunu olduğu yönünde. Türkiye, Avrasya'nın bütünü için kapsayıcı, kucaklayıcı bir küresel strateji oluşturmasına karşın, 'Türkiye dünyadan kopuyor ve içine kapanıyor' manipülasyonunu piyasaya dayıyorlar.
Küresel ekonomideki belirsizlikler yüzünden işlem yapmak istemeyen bir kurumun 6 ay sonrası için dolar-TL kuruna '5 TL' gibi afaki fiyat vermesini, algı 'manipülasyonu için acımasızca kullanıyorlar. Lütfen uyanık olalım.
Çok kazanan ve dövizli çalışan için sorun olmayabilir ama vatandaşın alım gücü eriyor sen bunu anlayamıyorsan biz ne yapalım...
Sen köprü yü, ihale'yi satılacak herseyi dolar üstünden yap yaptır ondan sonra inanma biz en büyük kazığı kendimize atıyoruz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.