Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası’nda geçen ay yaşanan değer artışı, ağustos ayının ilk işlem gününde de sürüyor. Dolar/TL bugün 8,33, euro/TL de yüzde 1'i aşan düşüşle 9,90 seviyesine kadar çekildi.
Türk Lirası, temmuz ayında, yüzde 3'e yakın primle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkarken, kurda bugün de yüzde 1’i aşan düşüş etkili oluyor. Gün içerisinde en düşük 8,3333 seviyeleri test edildi.
16.25 itibarıyla dolar/TL 8,3496 euro/TL de 9,9250 seviyesinden işlem gördü.
TL NEDEN GÜÇLENİYOR?
TL'deki değer kazancında dolardaki küresel zayıf seyrin belirleyici olduğu, geçen haftaki TCMB'den kısa sürede faiz indirimi sinyali içermeyen mesajlarının da etkili olan bir diğer gelişme olduğu belirtiliyor. Analistlere göre; uzun bayram tatili nedeniyle artan TL nakit ihtiyacı, turizm gelirlerinde iyileşme beklentisinin, cari açık tarafında toparlanma eğilimini destekleyebileceği öngörüleri de aşağı yönlü harekette etkili oldu.
NEREYE KADAR DÜŞER?
İnfo Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Çağlar Toros'un yayımladığı teknik analiz raporunda dolar/TL için şu görüşleri iletti:
Haziran ayındaki sert yükselişlerin ardından Temmuz ayının ilk 3 haftasını yatay seviyede geçiren Dolar / TL, Temmuz ayının son haftasındaki geri çekilme ile birlikte 8,34 seviyesine kadar geri çekildi. TL, Temmuz ayında dolar karşısında %3,20 değer kazandı. Geçtiğimiz hafta yapılan Fed toplantısında faiz artırımının ve varlık alım programının azaltılmasının uzun süre düşünülmeyeceğinin açıklanması gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini dolar karşısında değer kazandırdı. TCMB'nin son PPK'da faizleri değiştirmeyip, Faiz indiriminin yakın zamanda olmayacağının sinyallerinin verilmesi ve III. Enflasyon Raporu’nda ‘sıkı duruşun devam edeceğini’ belirtmesi ile başlayan Dolar / TL’deki geri çekilme, TL mevduatlarına tanınan stopaj avantajlarının Eylül sonuna kadar uzatılması ile devam etti. Dolar / TL’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,40 - 8,48 - 8,56 direnç seviyeleri olarak, geri çekilmelerde ise 8,28 - 8,13 destek seviyeleri olarak takip edilecek.
TÜFE’DE YÜZDE 18,50 BEKLENTİSİ HÂKİM
Yurtiçi piyasa gözler yarın açıklanacak temmuz enflasyonuna çevrilmiş durumda. Piyasa anketleri TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 18’i aşacağını ortaya koyuyor. Korona virüs salgınında uygulanan tedbirlerin kaldırılmasıyla elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan artış, temmuz enflasyonunda kendini hissettirecek. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına temmuz itibariyle sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 12 ile 20,2 arasında zam yapıldı. Ekonomistlerin yaptığı hesaplamalara göre sadece bu fiyat artışlarının enflasyonu yaklaşık 0,6 puan doğrudan yükseltici etkisi olacağı tahmin ediliyor.
AYLIK YÜZDE 1,6 ARTIŞ BEKLENİYOR
Reuters'ın anketine göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,54, yıllık ise yüzde 18,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
AA Finans'ın beklenti anketine göre ise ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,62 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,05, en yüksek yüzde 2,02 aralığında yer aldı. AA anketinde ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,62) göre bir önceki ay yüzde 17,53 olan yıllık enflasyonun yüzde 18,74'e çıkacağı hesaplanıyor.
Foreks'in 15 banka/kurum ekonomisti ile düzenlediği ankete göre de TÜFE'de Temmuz ayı ortalama tahmin yüzde 1,65 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 18,68, ortalama yüzde 18,76 olarak gerçekleşti.
Altın alım satımında yeni dönem!
JPMorgan: Türkiye'nin mali performansı güçlü
TL değer kazanmaya devam ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.