Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası varlıklarda hareketli günler devam ediyor.
Döviz kurlarında dün enflasyon verisi sonrasında başlayan sert hareketler bugün de devam ederken dolar/TL'de günlük yükseliş yüzde 1'i aştı.
ABD'de enflasyonun 1990'dan bu yana görülen yüksek seviyeye çıkması ve Türkiye'de enflasyon-para politikası endişeleriyle yükselen kur 9,94'ün üzerine tırmandı. Euro/TL aynı saatte 11.41 seviyelerinde işlem görüyordu.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise Ekim sonunda 470 baz puandan başlayan düşüşünü bu hafta itibarıyla 400 baz puanın altına kadar gerilemişti. Düşüş ardından yükselişe geçen CDS dün günü 405/411 baz puanda tamamladı.
DÜN DE REKORLAR YENİLENMİŞTİ
ABD'de tüketici fiyatları Ekim ayında 0,9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Yıllık bazda değişim yüzde 6.2 ile beklentilerin üzerinde artarken yükselen enflasyon Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini de artırdı.
Yatırımcılar artık Fed'in bu durum karşısında faiz oranlarını Avrupa ve Japonya merkez bankalarından daha erken artırabileceğini düşünüyor. Bu beklentiyle birlikte dolar, sterlin ve euro karşısında 2021'in yeni zirvelerini gördü.
Dolar endeksi Haziran'dan bu yana görülmemiş olan 94.905 ile dün kaydettiği zirvenin hemen altında seyretti.
YABANCI YATIRIMCI ÇIKIYOR
Piyasalarda takip edilen bir diğer konu ise yabancı yatırımcı eksikliği. Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı.
Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde TL'nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere daha çok bakıyorlar.
Yurt içinde ödemeler dengesi raporu takip edilirken, yurt dışında İngiltere'den gelecek veriler beklenecek.
ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
San Franscisco Fed Başkanı Mary Daly, COVID-19 salgını gerilediğinde yüksek enflasyonun yavaşlamasını beklediğini tekrarladı ve Fed'in şimdi bir faiz artırımına gitmesinin veya varlık alımlarını azaltılmasını hızlandırmasının "oldukça erken" bir adım olacağını savundu.
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çin ile Başkan Trump döneminde imzalanan Faz 1 ticaret anlaşmasına Pekin'in uyumunun artırılması için yapılan görüşmelerde gelişme sağlanmakta olduğunu bildirdi.
Çin'en en borçlu gayrimenkul geliştirme şirketi olan China Evergrande Group'un 148 milyon dolar tutarındaki tahvil kupon, Faiz ödemesini, tanına 30 günlük ek sürenin dolduğu dün bir kısım offshore yatırımcıya ödediği açıklandı.
ABD ve Çin, iklim krizine yönelik işbirliğinin ilerletilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Tesla CEO'su Elon Musk, vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında Tesla hissesi sattığını bildirdi.
YURT İÇİ GÜNDEM
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) yurt içinde haftanın en önemli verisi olan ödemeler dengesi rakamlarını açıklayacak. Cari işlemler dengesi Ağustos ayında 528,0 milyon dolar fazla vermişti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın son enflasyon raporu sunumunda cari fazlanın sürdürülmesiyle uzun soluklu fiyat istikrarını yakalamanın mümkün olacağını söylemişti (10.00). Foreks anketinde cari fazla beklentisi 1,32 mliyar dolar seviyesinde oluştu.
TÜİK kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini yayımlayacak (10.00).
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bütçeleri görüşülecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).
YURT DIŞI GÜNDEM
Avrupa piyasaları İngiltere'den gelecek önemli verilerle açılacak. İngiltere'de sanayi üretimi, aylık ve dönemsel GSYH, dış ticaret, işletme yatırımları verilerin aynı saatte ekrana düşecek (10.00). Sanayi üretiminde aylık yüzde 0,1, yıllık yüzed 3,1, GSYH'de 3.çeyrekte dönemsel yüzde 1,5, yıllık yüzde 6,8 artış bekleniyor.
Aynı saatte Almanya'dan final tüketici fiyatları verileri gelecek. Enflasyon öncü verilerle aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,5 artış göstermişti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık "Petrol Piyasası Raporu" açıklanacak.
Saçma sapan kararlar almaktan vazgeçmedikce mümkündegil şark arap dogmalarından kurtulup faizlerisahte enflasyondan çok faiz arttıracaksın reel getiri vereceksin TL ye dünya düz dedikçe sonun hüsran
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.