Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son aylarda bankacılık sektöründe yaşanan TL sıkışıklığı yatırımcının işine yaradı. Mevduat kapma yarışına giren bankalar yüzünden TL mevduatlara uygulanan faiz oranları sektör genelinde yüzde 14'lere yükselirken, dolar mevduatın faizi ise yüzde 4-4.5'lere kadar fırladı. Parasına adres arayanlar için hemen belirtelim; bankacılara göre TL mevduat ve döviz tevdiat (DTH) faiz oranları yaz ayları boyunca düşmeyecek...
Bankacılar ve para yöneticileri yaklaşık iki aydır her gün artarak devam eden parasal sıkışıklığın temel nedeninin Kredi Garanti Fonu teminatlı krediler olduğu görüşünde. Bu sayfalan yakından takip edenler hatırlarlar, kamu otoritesi ekonominin canlandırılması adına KOBİ'lerin banka kredilerine garantör olduğunu ve limitleri artırdığını açıklamıştı. Bu sayede bugüne kadar teminat gösteremediği için bankalardan kredi kullanamayan bütün orta, küçük ve hatta mikro işletmeler banka kredisine ulaştı. Son verilere göre KGF teminatlı kredilerde tutar 200 milyar TL sınırına dayandı.
İşte, her şey bu patlayan kredi talebi ile başladı. Devlet garantisi nedeniyle KOBİ pazarından pay kapmak isteyen bankalar gelen talepleri karşıladı. Tabii bu da sistemdeki tüm TL ve dövizin çekilmesine neden oldu. Hatta aynı dönemde ağırlıklı swap piyasasıyla Türkiye'ye yaklaşık 5 milyar dolar kaynak soktuğu tahmin edilen yabancı yatırımcılara rağmen parasal sıkışıklık her geçen gün arttı.
İKİ AYDIR YÜKSELİYOR
Son iki aydır faiz oranlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken bankacılar, yaz ayları boyunca KGF kredilerinin de etkisiyle mevduat ve döviz tevdiat faiz oranlarının yüksek seviyelerini koruyacağı görüşünde.
Gelelim bankaların şubelerindeki faiz oranlarına... Bankaların bugün kendi internet sitelerinde yayımladığı dolar cinsi e-mevduat faiz oranları genelde yüzde 1.75-2 bandında yoğunlaşıyor. Ancak bankaya gittiğinizde 100 bin dolar büyüklüğündeki tasarrufa verilen faiz oranı bir banka hariç yüzde 3.5'ler seviyesine yükseliyor. Ancak şunu hemen belirtelim hazırladığımız tablodaki faiz oranları "Hoş geldin faizi" adı altında veriliyor. Yani bankada daha önce mevduat hesabı açtırmamış olan kişilere sunuluyor.
BÜYÜKLER DE FAİZ ARTIRDI
Bu arada bugüne kadar faiz oranlarını yükseltme konusunda temkinli davranan büyük bankaların da son haftalarda bu yarışa katılması dikkat çekiyor. Daha önce çok şubeli büyük bankalar ile orta ve küçük , bankalar arasında mevduat pazarında ciddi faiz farkı oluşuyordu. Son 15 günde ise artan TL talebi ile birlikte aradaki farkın da neredeyse kapandığı gözleniyor.
Bu arada belirtmekte fayda var; döviz tevdiat hesaplarında para tutarı yükseldikçe faiz oranı da artış gösteriyor. Örneğin, para tutarı 3 milyon dolar seviyelerine yükseldiğinde faiz oranları da yüzde 3.5'lerden, yüzde 4.5'lere kadar çıkıyor.
TL MEVDUAT ÖNERİLİYOR
Banka şubelerindeki müşteri ilişkileri yöneticileri ise döviz tevdiat hesabı açtırmak isteyen müşterilerine Türk Lirası mevduatı öneriyor. Son 15 günde TL mevduat faizlerinde bazı bankalarda bir puanı aşan yükselişler yaşanması yüzünden 90 güne kadar olan mevduatların faiz oranları da sektör genelinde yüzde 14'lere kadar çıkmış durumda. Hatta bu seviyeleri büyük bankalar da telaffuz etmeye başladı. Geçmiş dönemlerde bir ay ile sınırlı olan vadeler ise 90 gün hatta 120 güne kadar uzadı.
"FAİZ ÜZERİNDEKİ BASKI SÜRECEK”
Atilla Yenihayat / Odeabank Bireysel Bankacılık ve Yatırım Ürünleri Grup Müdürü
Gerek TL, gerekse döviz tevdiat hesaplarının (DTH) faizleri arz sıkıntısı nedeniyle son aylarda yüksek seviyelerini koruyor. Halen bankacılık sektöründe dolar mevduatlara uygulanan faiz oranları yüzde 4-4.5 seviyelerinde seyrediyor. Ancak bu özel bankacılık müşterilerine uygulanan faizler. Yani 3-5 milyon dolar ve üzeri paralar için verilen faiz oranları... Bu faiz yükselişinin en temel nedeni ise son dönemde bankaların Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında KOBİ'lere çok büyük montanlı kredi kullandırımı yapması. Bu durum piyasadaki likidite sıkışıklığını ciddi oranda artırdı. Kısa vadede bu sıkışıklığın giderilmesi ise zor görünüyor. Bu nedenle mevduat, DTH ve swap faizleri üzerinde baskı bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Halbuki son dönemde piyasalarda pozitif bir hava da mevcut. Son 2-3 aydır Türkiye'ye yabancı yatırımcıların geldiğini görüyoruz. Hisse senedi ve bono dışında asıl swap piyasasında çok aktif görünüyorlar. Bu sayede piyasalara swap üzerinden likidite sağlıyorlar. Ancak KGF kredileri nedeniyle piyasadaki likidite sıkışıklığı sadece bununla aşılamıyor. Geçen hafta hükümet kanadından gelen açıklamalar doğrultusunda KGF kredileri seküritize edilirse mevduat faizlerinde 2-2.5 puanlık düşüş yaşanabilir.
"DTH'LAR YÜZDE 4-4.5 SEVİYESİNDE”
Burak Üstay/İstanbul Portföy Genel Müdürü (CEO)
Kredi Garanti Fonu kaynaklı kullandırılan krediler nedeniyle sistemden yüklü para çıkışı yaşanıyor. Bir yerden gelmediği için de mevduat faizleri yüksek seviyelerini koruyor. Burada asıl problemimiz kaynak ihtiyacı. Ancak bu sorunun kısa vadede çözümlenmeyeceği düşünülüyor. Döviz cinsi faizlerin seviyesini de bu belirliyor. Bu nedenle 1-2 ay öncesine göre döviz tevdiat hesaplarına (DTH) uygulanan faiz oranlarına 100-150 baz puanlık bir artış geldi. Orta ölçekli bankalarda yüzde 3-3.5'ler seviyesinde bulunan DTH'lar bugün yüzde 4-4.5'lere yükseldi.
Yüzde 2.5'ları telaffuz eden büyük ölçekli bankaların dolar faizleri ise yüzde 3- 3.5'lere tırmandı. Bu 100 bin dolar ve üzeri mevduatlara uygulanan faiz oranları... Tabii bankadan bankaya değişen uygulamalar da var. Bazı bankalar 10 bin dolara da bu faizleri uygulayabilir. DTH faizlerinin bu yüksek seviyeleri TL faizlerinin aşağı inişini de engelliyor.
(Esin Çetinel/Para Dergisi)
(6) :'(
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.