Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalarda zayıflayan dolar daha da fazla değer kaybedebilir. Fakat analistlere göre doların rezerv para birimi özelliğini kaybetmesi pek mümkün görülmüyor.
ABD Doları mart ayı ortasında korona virüs sürecinde yatırımcıların güvenli pozisyonlara akın etmesiyle 3 buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Fakat CNBC’nin haberine göre stratejistler şu anda korona virüse verilen zayıf tepki göz önüne alındığında ABD’nin ekonomik toparlanmasına ilişkin soru işaretlerinin doğduğu görüşündeler. Dolar, ülkenin artan bütçe açığına ve ABD faiz oranlarının daha uzun süre daha düşük kalma olasılığına da tepki vermiş gözüküyor.
Küresel dolar endeksi geçtiğimiz hafta 92,477 puanla 27 ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks mart ayındaki 102 dolar seviyesinden çok sert bir düşüş yaşadı. Bu keskin düşüşün ardından son bir hafta içerisinde küresel dolar endeksi 92 ve 93 seviyeleri arasında dalgandı. Endeks pazartesi günü 93,150 seviyesinde seyrediyor.
JP Morgan Varlık Danışmanlığı’ndan Patrick Schjowitz konuyla ilişkili yatırımcı notunda, “Euro Bölgesi ve Japonya’ya göre ABD’nin ekonomisinde en azından birkaç yıl boyunca oluşacak bir bocalamaya neredeyse kesin gözüküyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin yeni 750 milyar euroluk kurtarma fonu yatırımcılara alternatif olarak euroya daha fazla güven veriyor” ifadelerini kullandı.
Bankanın Küresel Çoklu Varlıklar Stratejisti Schjowitz, “Faiz oranı avantajının azalması doları daha az cazip hale getirdi ve yatırımcıları diğer para birimlerindeki mevduatları düşünmeye itti. Bu döngüsel faktörler hızlı bir şekilde geri dönmeyecek ve ABD Doları’nın daha fazla düşmesi için halen bir alan söz konusu” dedi.
BlackRock Yatırım Enstitüsü de dolar zayıflığı yakın vadede devam edeceğini söyledi, BlackRock analistleri para biriminin son dönemdeki düşüşüne yol açan faktörlerin rol oynamaya devam edeceğini öngördü. Analistler "Doların güvenli liman statüsünü koruma olasılığı da bir diğer endişe kaynağı. Bunları, ABD başkanlık seçimlerinin getirdiği belirsizlikler olarak değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verdi
Dolardaki karamsar tablo büyük ölçüde abartılı
Ancak analistler, son zamanlarda doların dünya rezerv para biriminin statüsünü kaybedebileceği yönündeki korkuların aşırı tepki olduğunu düşünüyor. Araştırma şirketi Capital Economics'in Kıdemli Ekonomisti Jonas Goltermann, doların düşüşünden bahsedenlerin "büyük ölçüde abartılı" olduğunu belirtti.
Goltermann, dolara ilişkin ayı piyasası destekçilerinin son birkaç yıldır küresel döviz rezervlerindeki düşüşe işaret ettiğini söyledi. Uluslararası Para Fonu verilerine göre, toplam küresel rezervlerdeki dolar payı 2017'nin ilk çeyreğinde %64,7'den 2020'nin ilk çeyreğinde %62 civarına düştü. 2019’un son çeyreğinde ise bu oran %60,9’u görmüştü.
Ancak Goltermann, dolar endeksinin Mart ayından bu yana ki düşüşünün, düşük faiz oranları ve Avrupa'nın kıta ekonomisini canlandırma adımları da dahil olmak üzere doların rezerv durumu dışındaki nedenlerden kaynaklanabileceğini söyledi. Özellikle Avrupa ekonomisindeki adımlar euro yönünde olağanüstü bir kaymaya yol açtı. Temmuz ayında dolar euro karşısında ortalama 6,6 oranında değer kaybetti.
Aslına bakılırsa Goltermann, korona virüs krizinin doların önemli küresel para birimi rolünü "güçlendirdiğini" savunuyor. Kıdemli ekonomist mart ayında güvenli liman ihtiyacıyla birlikte dolara olan küresel talebin artmasını hatırlatıyor.
Goltermann, "Belki de daha da önemlisi, doların bariz bir alternatifi yok. Sonraki iki büyük ekonomi, Euro Bölgesi ve Çin, her ikisi de ABD'den daha küçük ve euronun (hala kırılgan siyasi temelleri nedeniyle) ve renminbinin (Çin'in sermaye kontrolleri ve benzersiz siyasi sistemi nedeniyle) rezerv para birimleri olmak için önemli eksiklikleri var” ifadelerine yer verdi.
Dolar yeni haftada gündemde neleri izleyecek
ABD'de vaka sayıları 180 bini aştı
Borsalardaki yükselişin arkasındaki gerçekler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.