Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybı sürüyor. Dolar dün, 3.1273 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü. Dolardaki bu hareket yarım gün açık olan piyasalarımızda borsayı ve faizleri de baskıladı. Borsa İstanbul yüzde 0.52 düşüşle 78 bin 332 puandan haftayı kapattı. Serbest piyasada ise dolar 3.1150 liradan günü tamamladı. Gelişmekte olan tüm ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetti, ancak Türk Lirası biraz daha önce çıktı. İşte tam bu yüzden gösterge tahvil faizlerimiz de dün yükseldi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.28’e, 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.09 ile çift haneye çıktı. Tahvil faizlerinin yükselmesi Hazine’nin borçlanma maliyetinin arttığının ve ekonomik sıkıntıların göstergesi.
ARTIŞ SEBEPLERİ NE?
Peki dolar neden bu kadar hızlı değer kazandı, Türk Lirası kaybetti? Tek bir cevap yok ama nedenlerin başında 2013 Mayıs ayından beri piyasaların gündeminden düşmeyen Amerikan Merkez Bankası (FED) geliyor. Hürriyet'ten Şebnem Turhn'ın haberine göre, FED’in aralıkta faiz artırma olasılığı yüzde 78’e kadar yükseldi. Bu doların güçlenmesini sağlıyor ayrıca Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmeler de Türk Lirası’nı etkiliyor. Yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarının yeniden gündeme gelmesi, jeopolitik riskler ki sınırlarımızda süren savaşlar bunu besliyor Türk Lirası’nı zayıflatıyor. Kısacası, piyasalarda Türk Lirası aleyhine hareketler izleniyor bu nedenle kurda sert yükselişlere neden oluyor.
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, dün ABD 10 yıllık faizlerinin yüzde 1.85’in üzerine çıkması ile dolar genel olarak bütün para birimleri karşısında değer kazandığını belirterek “İçeride riskler devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon komutanının dün Suriye’deki Rakka operasyonunda YPG’nin de rol alacağını açıklamasının ardından kurda yukarı yönlü hareket hızlandı. Koalisyon güçlerinin Irak, Suriye ve Musul operasyonu jeopolitik riskleri artıyor” dedi. Dolarda opsiyonlar tarafında alışların 3.10-3.35 bölgesinde yoğunlaştığını kaydeden Nalbantlı şöyle devam etti: “3.05 bölgesinin altında bir hareket beklemiyorum.
3.00-3.10 bölgesindeki hareketin 3.10-3.20 bölgesine kayması muhtemel gözüküyor.”
MERKEZ ETKİSİ VAR
Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan doların sert yükselişi içerideki ve dışarıdaki gelişmelerin aynı anda gerçekleşmesinden kaynaklandığını belirterek “İçeride Merkez Bankası’nın yaptığı enflasyon raporu sunumunda son çeyrekte içeride yavaşlama beklentisinin ön plana çıkması, sadeleşmenin sonuna gelinse de hala faiz indirim alanlarının olduğu sinyali vermesi kurda hareketliliği artırdı” dedi. Tufan şöyle konuştu: “3.0900-3.1000 lira aralığı güçlü destek bölgesi. 3.1270 tekrar aşılırsa 3.1300-1.1400 aralığına doğru hareket olabilir.”
MAKUL DEĞİL
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise 2015 ve 2016 yıllarında doların Türk Lirası ve diğer para birimleri karşısındaki seyrini analiz ederek şöyle konuştu: “2015’te gerek Borsa İstanbul’da gerekse de Türk Lirası’nda gelişmekte olan ülke borsaları ve para birimleri karşısında negatif bir seyir izlemişti. 2016’nın ilk aylarında ise hem borsanın hem de TL’nin bu sefer pozitif ayrışmaya girdiğini ve aradaki negatif farkı kapatamasa da azalttığını görmüştük. Ancak yılın ikinci çeyreğindeki Başbakan değişimi ve yılın üçüncü çeyreğinin hemen başlarındaki darbe girişimi resmi tekrar terse çevirdi ve BIST ve TL yeniden sert bir negatif ayrışma sürecine girerek aradaki negatif farkın hızla artmasına neden oldu. 2016 yılında TL’nin dolar karşısındaki yüzde 7’ye yaklaşan değer kaybını enflasyon ve Faiz farkları gerekçesiyle makulleştirme yaklaşımları olsa da, bu dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kazançlarını göz önünde bulundurduğumuzda, TL’nin gelişmekte olan ülkeler için pozitif olan bir süreci değerlendiremediğini görüyoruz. Küresel ölçüdeki risk algısındaki düşüşten emsallerimiz kadar yararlanamadığımız görülmektedir.”
TRUMP TEDİRGİNLİĞİ
Alan Yatırım Kıdemli Analist Eda Önder Öztürk, “Güçlü dolar baskın karakter olmaya devam ederken, geçtiğimiz hafta hem yurt içinde hem de Avrupa’da Merkez Bankalarının almış olduğu aksiyonlarda görmüş olduk ki ABD Başkanlık seçimleri görülmeden merkez bankalarının yol haritalarında rota değişmeyecek. ABD başkanlık yarışının FED’i de etkilemesi bekleniyor. Cumhuriyetçi aday Trump’ın FED ile arası iyi değil. Clinton lehine oluşan atmosfer oluşsa da Trump’ın galip çıkma seçeneğini de göz ardı etmemek gerekli. Trump’ın olası başkanlığı bugüne dek finansal piyasalar için Brexit’ten sonrası en büyük risk olarak nitelendirildi.”
vatanını seven dolar almaz doları varsa bozar... vatan için herkes elinden ne geliyorsa onu yapmalıdır...dolar 3 kuruş daha yükselecek diye dolar alıp para kazanma zamanı değil.
Yorumlara komik diyen vatandaş 1 ay önce 3000 tl olan 1000 dolarlık televizyon dolar yükseldiği için 3120 tl oldu 12 tl yani 120 zamlandı bunun neresi komik.
Komik olan yorumlar!!!
Verin gazı verin gazı sonra güm.Dolar nereye kadar gider ?????? Yakında nereye kadar düşer demeye başlarsınız.Doların artması demek ülkenin fakirleşmesi demek güya kazanıyoruz diye seviniyorlar.Yarın ithal malları alırken aaa ne kadar pahalıymış demeye başlarsın.
Komik...
kendilerini allah zannedip ileri geri konusan malum kişi ve yalakaları olduğu sürece her türlü rekor oluşur. ama geriden giren rekorlar
DOLARIN ARTIŞININ SORUMLUSU EKENOMİYİ YÖNETENLERDİR SÜREKLİ FAİZİ DİLE GETİRİP BANKALARI BASKI ALTINA ÇALIŞMASI TL YATIRIMCISINI TEDİRGİN EDİYOR VE DOLARA GEÇİYOR ÇIKIŞIN ASIL SEBEBİ BUDUR.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.