Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesinin ardından gördüğü zirveleri hafta başında zorlayan dolar/TL, Kavcıoğlu’nun sıkı para politikasına bağlı kalacağını taahhüt etmesi ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki gerilemeye paralel olarak dolarda sakinleşme görülüyor.
Bankalar arası piyasada güne 8,11 seviyesinden başlayan dolar/TL 8 liranın altını gördü. Kur en düşük 7,98 seviyesine indi. Euro/TL de 9,50'in altında işlem görüyor.
Uluslararası piyasaların Paskalya tatili nedeniyle kapalı olduğu işlem gününde hacimlerin düşük olması bekleniyor.
İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Son iki haftadır TL kanadında yoğun gündem takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta TCMB’de Başkan değişikliği sonrasında bu haftada TCMB Başkan Yardımcısı değişikliği gerçekleşti. Bu gelişmeler ile TL kanadında volatilite artmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.01 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmiş ve parite 8.45 seviyelerini test etmişti. Fakat bu seviyeler ardından TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun da açıklamaları ile birlikte paritede gevşeme hareketleri gerçekleşmişti. Dün bu gevşeme hareketleri devam etti ve TL dolar karşı değer kazanan gelişen ülke para birimleri arasında öne çıktı. Haftanın son işlem gününde 8.10 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren USDTRY paritesinde piyasalar gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisini takip edecek. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak ve veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. Dün ise yurtiçinden gelen imalat PMI verisi izlendi ve veriye göre Mart ayında 52,6 seviyesine yükseldiği görüldü. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 8,15026 – 8,30299 – 8,47227 seviyeleri direnç noktaları olarak 8,00130 – 7,85217 – 7,70857 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir” denildi.
Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de, “Dolarda Gevşeme” başlığı ile “Dün EURUSD paritesi yükselişini sürdürerek 1,1775 seviyesinden kapandı. USDTRY doların değer kaybetmesinden olumlu etkilenerek 8,0990’dan kapanış gerçekleştirdi. Altın, ABD tahvil faizlerinin düşmesi ve doların değer kaybetmesiyle yükselişe geçti ve 1729 dolar düzeyinden kapandı. Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Mart ayında 57,9’dan 62,5’e yükseldi. Almanya’da imalat PMI beklendiği gibi 66,6 seviyesinde gelirken, İngiltere’de beklentilerden iyi olarak 58,9 seviyesine çıktı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerde olduğu, bu durumun sıkı bir para politikası duruşu gerektirdiğini belirtti. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta yükselse de pandemi döneminin en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Verilere göre 27 Mart’ta sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 61 bin artarak 719 bin oldu. Bununla birlikte ABD'de ISM imalat endeksi Mart'ta 64,7 seviyesine çıkarak 1983 yılından bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. Üretim PMI verisi ise 59,1 seviyesine yükseldi. Bugün ABD ve Avrupa borsaları Paskalya tatili sebebiyle kapalı olduğu için FX’teki volatilite düşük kalabilir. Yine Paskalya tatili sebebiyle altın ve gümüş gün boyu kapalı kalacaktır. Günü düşüşle tamamlayan Dolar/TL kurunda Türk Lirası lehine işlemlerin devamı durumunda 8,0042 desteği hedeflenebilir. Bu seviye aşağısında ise 7,9571 ikinci destek noktası olarak gündeme gelebilir. Kurun 8,1943 üzerindeki fiyatlamalarında ise 8,3309 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir” diye belirtiliyor.
Yurt dışı piyasalar Paskalya tatilinde kurlar sakin
Çin, Bitcoin’i fırsata dönüştürecek
Citi'den kritik enflasyon görüşü
Şu yanlış ekonomik uygulamaları bırakmalıyız. Öncelikle hedef faizi yükseltmemekse dövizi de belirli bir yüksek seviyede tutmak gerekli bu da bugün için 8,60-8,80 aralığı. Eğer aşağı düşürürsek yerli döviz alacak, tabiki bir de ithalatçı alacak. Eğer ihracatçı ithalat yapıyorsa ki biz de maalesef öyle bir kısım sübvase sağlanabilir ama üretimin tamamı ihraç edilmek şartıyla kısmi devlet desteği verilebilir. Kuru düşürdüğümüzde kesin cari açık artacaktır kaldı ki borç ödemeleri de var, gelen dövizle borçlar da öncelikle azaltılmalı ki ileri de de kur nedeniyle tekrar problem yaşanmasın. Döviz borçlanma da durdurulmalı özelde ve kamuda.
Mesele enflasyon da olsa kurların geldiği rakamlar belirli bir seviyede denglendiğinde mesela 8,70-8,90, burada enflasyon oluşacak, ancak tüm piyasalarda enflasyon oranında ücret iyileştirmeleri olursa aorun olmaz. Ancak, asgari ücrette de düzenleme gerekir tabiki. Kurların düşmesi dünyada oluşacak enflasyon nedeniyle yine de gerektiği gibi iç piyasaya yansımayacaktır. Esas olan ithal edilen ürünlerin en az % 50-60 'nda yerli üretime geçilmesi durumunda özel sektör rahatlayacaktır. Distribütorler ve bayileri yurt dışına çalıştığından buradan sadece kar anlamında sermaye aktarımına sebep olmaktadır ki bu da cari açığa neden olmaktadır. Tamamı yerli üretim olmak üzere %60-70 ihtiyaçlarımızı kendimiz sağlarsak sorun kalmayacaktır.
Tamam ancak yüzde yetmiş seksen olan gıdadaki ise daha yüksek olan bir sahte enflasyon halkı kandırarak en ufak inandırıcılığı olmadan açıklanırken faizlerin düşük tutularak ki bugünkü TL ye verilen eksi faiz yirmi oranı ise asla gercegi göstermemektedir getiri sıfır altındadır reel getiri hayaldir güçlü bir parasal kuruluşla legal olan anlaşılıp faizlerin gercek değerine yükseltilip TL ye deger kazandırmaktır zaman kazanılıp yoksa mümkün değildir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.