Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Döviz kurlarındaki yukarı yönlü trend sürüyor. 6.80 lira seviyelerinden başlayan dolar gün içinde 6.90 lirayı aşarak Ağustos 2018’den sonraki en yüksek seviyelerinde olmaya devam etti. 15.55 itibarıyla %1,29 primle 6,9037 seviyesinden işlem gördü.
Analistler, son dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en zayıf performanslardan birini sergileyen Türk Lirası’nda satış baskısının henüz Amerikan Merkez Bankası (Fed), IMF veya başka bir uluslararası kurum ile swap hattının açılmamış olmasına bağlıyor. Dış finansman tarafında TL’nin istediği desteği henüz bulamamış olması doların rekor değerlere çıkmasına neden oluyor.
BİST-100'de kayıp 3 bin puanı gördü
Dolar/TL'deki sert yükselişin yanı sıra Borsa İstanbul'da da satıcılı bir gün yaşanıyor. Güne 98 bin 990 puanla artıda başlamasına karşın açılışın hemen ardından gelen satışlarla 96 bin seviyelerine gerileyen Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi'de kayıplar da 3 bin puanı buldu. Saat 15:55 itibarıyla yüzde 2,51 değer kaybeden BİST 100 Endeksi 96 bin 60 puanda.
Bugünkü G20 Maliye Bakanları toplantısı piyasaların yakın takibinde. Buradan çıkacak olumlu bir sonuç Türk Lirası’ndaki zayıf seyri tersine döndürebilir. Öte yandan küresel piyasalarda risk iştahının giderek toparlanıyor oluşu TL üzerindeki baskının göreceli olarak daha sınırlı kalmasını da sağlıyor. Analistler teknik açıdan ise 6,80’in üzerinde yapılacak her kapanışın kur üzerindeki baskının artmasına neden olduğuna da dikkat çekiyor.
Salgın belirsizliği de tetikleyici
Aynı zamanda korona virüs salgınına karşı tüm hükümetlerin Türkiye dahil merkez bankaları aracılığıyla bir çok tedbir açıklamasına rağmen salgının yaratacağı hasar ve ne zaman biteceğine yönelik belirsizlik TL’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan para birimlerinden çıkışı tetiklemeye devam ediyor.
Reuters’e konuşan bir analist, de dış finansman ihtiyacına dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye'nin henüz dış finansmanını garanti altına alamamış olması ve önümüzdeki döneme ilişkin endişeler TL'de önemli bir baskı unsuru. Birçok analist dış finansman bulunamaması halinde piyasa koşulları içinde kabul görmeyen adımlar atılabileceğine yönelik endişe var.”
Pariteler de dolar lehine
Sterlin/dolar paritesi yüzde 1 düşüşle 1,2499 seviyesinden işlem gördü. Parite bu hafta yüzde 0,6 civarında artıda bulunuyor. Euro/Dolar paritesi yüzde 0,5 düşüşle 1,0931'den alıcı buldu. Avustralya Doları/ABD Doları yüzde 1,7 düşüşle 0,6335 oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.