Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dün dolar kuru 5.54 lirayla 2 Nisan tarihinden beri en düşük seviyesini görerek yaklaşık 4 ayın en düşüğüne geriledi. Bugün ise 5.51 seviyesi test edildi.
Piyasalarda bugün enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Uysal'ın verdiği mesajlar takip edildi. Piyasalar Fed'in akşamki toplantısına odaklanmış durumda. Fed'in para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan indireceği tahmin ediliyor.
Murat Uysal Enflasyon Raporunu açıkladı
Dolar saat 18:08 itibariyle 5.5502 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5101 lira, en yüksek 5.5644 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1787 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.11342 seviyesinde. Gram altın 254.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.98 seviyesinde.
Dolar/TL, küresel faizlerdeki düşüş beklentilerinin ve ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerin desteğiyle gerilediği dört ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürürken, piyasada bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporunda yılsonu beklentilerindeki revizyon ve geleceğe dönük verilebilecek para politikası mesajlarını takip edecek.
Fed bu kararı alırsa, 10 yıldır ilk defa faiz indirmiş olacak. Vadeli işlemler piyasası Fed'in politika faizini bugün yüzde 2.5'ten yüzde 2.25'e indireceğini, ancak indirimlerin devam ederek gelecek yıl sonuna kadar faizlerin 100 baz puan düşeceğini fiyatlıyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) geçen hafta Murat Uysal'ın başkanlığındaki ilk toplantısında enflasyonun yılsonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsü ile politika faizini 425 baz puan indirimle %19.75'e çekerek 4.5 yıllık aranın ardından faiz indirimini gerçekleştirmişti.
PPK'da yıl sonu enflasyon tahminlerinin de aşağı revize edilebileceği mesajı verilmişti. TCMB'nin Nisan raporunda yılsonu enflasyon tahmini orta noktası %14.6 olmak üzere %12.1 ile %17.1 aralığında yer alıyordu.
TCMB enflasyon beklentilerini aşağı yönde revize etti
Üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin ilk Faiz indirimi ardından piyasa fiyatlamalarına baktığımızda yılın kalan 3 toplantısı için 300 baz puanlık bir indirimi fiyatladığını beklediğini söyleyebiliriz. Bugün başkanın mesajlarından bu beklentilerin ne kadar doğru olduğunu ne kadar revize gerektirdiğini anlamaya çalığacağız.
Enfalsyon tahminin ne kadar aşağı ve bu revizyonun gerekçelendirmesinin hangi öngörülerden geleceği önemli" dedi. Bankacı küresel düşük faizlere ve Fed, ECB başkta olmak üzere yeniden faiz indrimi döngüsü beklentilerine de işaret ederek "Fed'in ne yapacağı belki TCMB'nin de adımlarında belirleyici olacak tek bir indirimin EM'lere desteği daha zayıf olacaktır.
Bu açıdan Fed de önümüzdeki dönemde önemli bir belirleyici olacak." Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.
Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor. Dolar/TL , dün 2 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 5.5500'a kadar geriledikten sonra günü 5.56 civarında tamamlamıştı.
TL dün dolar karşısında %1 civarında değer kazancı ile benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.
TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 seviyelerine kadar yükseldikten sonra son dönemde kayıpların bir bölümü de telafi edilmiş durumda. Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46'ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %12'ye gerilemiş durumda.
Son dönemde yaşanan değer kazançlarına karşın TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alıyor. Ancak değer kazançları negatif ayrışmanın da gittikçe azalmasını sağlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün Türkiye'nin düşük faiz beklentisi içinde olması gerektiğini belirtti. Nihai kararın TCMB'ye ait olduğuna dikkat çeken Albayrak eeel sektörün maliyetlerinin düşmesi anlamında her türlü faiz indirimine olumlu baktığını da söylerine ekledi.
TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR
Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En belirgin düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesindeydi.
Dün son işlem %15.99'a kadar geriledikten sonra son işlemde %16.03 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son işlemde %15.52 oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.