Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Stratejist Ahmet Mergen, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Destek Menkul Değerler Sponsorluğunda düzenlenen “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” başlıklı ekonomi panelinde konuştu. Son gelişmeler ışığında piyasalara ilişkin beklentileri anlatan Mergen, Türkiye’nin hedeflerini gerçekleştirmesi için teknoloji ve insan faktörüne önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Mergen, “Bizim ülke olarak bir hayalimiz var, 2023’e kadar en büyük ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz. Bu çok güzel bir hedef. Ancak bunu başarmamız için teknolojik altyapı ve kaliteli üretimi bir arada uygulamamız lazım. Örneğin bir akıllı telefon markası, yeni ürününü piyasaya çıkarmadan 30 bin adet sipariş geliyor. Bu en az 30 milyar dolar yapar. Bizim ise tüm ülke olarak yani 75 milyon insanın tüm hedefi 150 milyar dolar. Bu nedenle ülke olarak hedeflerimizi yakalayabilmemiz için yüksek teknolojiye geçmemiz ve gençlere güvenmemiz, onları desteklememiz lazım. Yetiştireceğimiz insanların soru soran yaratıcı insanlar olması gerekiyor. Steve Jobs, bir garajdan dünya devlerini yenecek teknolojiyi üretmeyi başardı. Bizim de yaratıcılığı desteklememiz bu beyinlerin önünü açmamız lazım” diye konuştu.
Ürün kalitesinin ihracatta daha da önem kazanacağının altını çizen Mergen “Kaliteli süper ürün istiyorsak Amerika piyasasına ürün sokmamız lazım. Oraya ürün satabilecek hale gelirsek otomatikman teknoloji ve kalite gelişecek. Japonya’da bu 50’li yıllarda başladı, kötü denilen Japon firmaları teknoloji devi oldu” diye konuştu.
DOLAR 3.15’E KADAR ÇIKAR
Sanayici açısından dolar kurunun hayati olduğunu belirten Mergen, “Türkiye ekonomisindeki bu süreçte ikinci önemli konu ise kurlardır. Sanayi için Dolar kurları kritik önemde. Bu ülkede her 4 senede bir üst üste krizler yaşandı. 94, 98,2001 ve 2008… Bu sanayici açısından oldukça zor” diye konuştu.
Dolar’da alt sınırın 2.70 olduğunu belirten Mergen, “Geçtiğimiz günlerde sanayi cephesinden gelen açıklamalar sonrası, Dolar kurunda 2.70’in alt sınır olduğunu anladık. ‘Devlet bize 2.70’den Dolar satsın’ dendi. Bu Dolar’ın en az 2.70’e alıcısının olduğunu gösteriyor. ABD tarafında ise Fed Dolar’ı geri çağırmaya başladı. 2013’te bu yeni filmi izlemeye başladık.
Faiz artışları bu yıl 1 puana kadar devam edecek. Yani büyük çark dönüyor” dedi.
Doların 3.25’e gelmesi durumunda Merkez Bankası’nın müdahale edeceğini belirten Mergen, şunları kaydetti: “Tüm bu gelişmeler ışığında söyleyebilirim ki; Dolar’da alt sınır 2.70-2.75 bandıdır, üst tarafta ise 3.25 olacağını tahmin ediyorum. FED’in
faiz hamlesine karşın Türkiye Merkez Bankası yatırımların önünü açmak için
faiz artırımına gitmedi. Bu da bize düşük faiz-yüksek kur trendinin devam edeceğini gösteriyor. Bu bilgi ışığında da dolar/TL’nin gelecek sene 3.10- 3.15 aralığında olmasını bekliyorum. Dolar endeksi 2013’te 72’ye inmişti, şimdi 98 civarında, 2017’ye doğru ise 120’lere gidecektir. Dolar bu sene sonuna kadar 2.87- 2.92 arasında gider gelir ancak genel trendi yükseliş olacaktır. Parite ise 1.05-1.15 bandında gider gelir diye düşünüyorum.”