BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDoha Bank'tan yeni kredi sözü----

Doha Bank'tan yeni kredi sözü

Doha Bank'tan yeni kredi sözü
14 Kasım 2013 - 05:01 www.finansgundem.com

Doha Bank CEO'su Seatharaman, Türkiye'deki kredilerini 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi

Katar Bankası Doha Bank'ın CEO'su Raghavan Seetharaman, Türkiye'deki kredilerini 2 katına çıkaracaklarını söyledi. Seetharaman ile Kadife Şahin'in Milliyet'te yayımlanan söyleşisi şöyle:
2006 yılından beri Türkiye’de temsilcilik düzeyinde faaliyet gösteren Katar’ın özel bankalarından Doha Bank’ın CEO’su Raghavan Seetharaman, bugüne kadar Türkiye’de önemli oranda inşaat ve gayri menkul sektörlerinde aldıkları riskleri önümüzdeki yıllarda 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi. Türkiye’nin bölgedeki siyasi riskinin Katar ve diğer ülkeler kadar olduğunu  ileri süren Seetharaman, Türkiye’yi ekonomik olarak istikrarlı ve potansiyeli yüksek bir ülke olarak gördüklerini söyledi. Seetharaman, Körfez ülkeleriyle olan ikili ticaret ilişkilerinin büyümeye devam edeceğini söyledi.
“Biz Türkiye’ye inanıyoruz. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında çok güçlü ikili ilişkiler var. 2006 yılında Türkiye’ye gelen ilk Katarlı banka biz olduk. Türkiye’de kurumsal bankacılığın dışında risk almaya başladık. Bu miktar 1 milyar dolar civarında” diyen Seetharaman, şöyle konuştu:
‘İş hacmi artacak’
“Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacmi bugün itibarıyla 20 milyar doları geçmiş durumda. Dolayısıyla ticaret, yatırım, bankacılık ve finans alanlarında ikili ilişkilerde yatırım söz konusu. Bu konularda sinerjiler oluşturulabilir. Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret üç yıl önce 9 milyar dolar civarındaydı şimdi ise 20 milyar doları geçmiş durumda. Bu aslında Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ticaretin nasıl geliştiğini ve büyüdüğünü gösteriyor. Bu ticaretteki büyük paylar Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve ardından da Katar ve diğer ülkeler geliyor. Körfez ülkeleri petrol, gaz, plastik ürünler ihraç ederken bunun karşılığında tekstil ürünleri, makine ekipmanları gibi ürünler alıyorlar. Gelecek beş yıl içinde Türkiye ile Körfez bölgesi arasındaki ikili ticaret hacmi 50 milyar doların altında olmayacaktır.”

Türkiye’ye nasıl görüyorsunuz?
Türkiye ekonomisi çok stabıl ve işlevli bir ekonomi. Küresel büyüme hızına karşılık Türkiye hala yüzde 3.5 ile 4 arasında büyüyor. Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorun cari açık. Gayri safi yurtdışı hasılanın yüzde 7’si oranında. 60 milyar dolar. Enflasyon da karşı karşıya olduğunuz diğer bir sorun. Fakat genç bir nüfusunuz ve oldukça güçlü ve istikrarlı bir ekonominiz var. Tabii bu finansal istikrar ve büyüme modeli ile birlikte Türkiye’nin büyüme hızı önümüzdeki yıllarda daha iyi olacaktır ki derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu artırdı. Buna bağlı olarak Körfez ülkeleri Türkiye’ye daha fazla gelecektir. Biz Doha Bank olarak ikili ticaretin ve yatırımların finansmanını kolaylaştırmak istiyoruz. İnşaat, emlak ve sulama projeleri var. Biz şirketlere fonlama olanaklarını gösteriyoruz.

Katar’lı bankalar Türkiye’ye geldi. Sizin için dezavantaj değil mi?
Türkiye büyüyen bir pazar. Türkiye’ye pek çok banka ve şirket geliyor. Sermaye dahil kendi kaynaklarını getiriyorlar. Ölçülebilir riskler alıyorlar. Bu rekabeti artırıyor.
Türkiye’de aldığımız risk miktarı şu anda 1 milyar dolar. Buradaki Türk şirketlerini alıp Körfez’e de götürmek istiyoruz. Burada trilyon dolarlık projelerden söz ediyoruz. Limanlar, yollar, havalimanları, su ve enerji projeleri. Bu konularda iyi olan Türk şirketlerini Körfez’e götürmek istiyoruz. Bunlar bizim için de ülke için de iyi. Bizim şu yaptığımız bu.

‘Dünya çok manipülatif’

Dünyadaki en ciddi risk nedir?
Dünyada son beş yıldır değişen çok fazla bir şey yok. Likiditenin olmaması fonlamanın olmamasını, fonlamanın olmaması da iflasları getiriyor. Bu da ülkelerin risklerini artıyor. Bu global tabloda şu anda üçüncü safhadayız. İlk safha 2008’de başladı. İkinci aşama 2011’de yaşandı. Şimdi ikinci aşamadan üçe geçiyoruz. Nasıl düzenlemeler olacak? Küresel düzenleyicilerin, tüm G20 kararlarının gerçekleştirilmesi bir üç dört yıl daha sürecektir. Bu başarılırsa krizden çıkılır, yoksa volatil bir şekilde iniş çıkışlar devam edecektir. ABD ve AB’nin, Japonya’nın para basması diğer para birimlerini zayıflattı. Para birimleri savaşı, ticaret savaşlarını beraberinde getirdi. Oldukça manipüle edilen bir dünyadayız. Küresel ekonomiyi tekrar çalışır kılmak zaman alacaktır. Herşeyin daha iyi düzenlenmesi gerekiyor, o zaman dünya daha iyi olur.

‘Türkiye’de şubeleşmeyeceğiz’

Türkiye’de mevduat bankacılığı yapacak mısınız?
Türkiye’de 50’nin üzerinde Banka var. Bu bankaların çok fazla şubeleri var. Bunlar Türkiye’deki mevduat ve tasarrufları yönetiyorlar. Eğer ben Türkiye’de şubeleşirsem siz Türk bankalarına mı gidersiniz, Doha Bank’a mı gidersiniz? Doha Bank’a gelmeyeceksinizdir.
Markayı inşaa etmek zaman alacaktır. (Milliyet)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)