Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğu ve Güneydoğu illerinde sınır ticareti kapsamında ithalat değer limiti 75 milyon dolar kadar tarım, 75 milyon dolar kadar sanayi ürünleri olmak üzere toplam 150 milyon dolar olarak belirlendi.
Her bir komşu ülke için ithalat değeri limiti söz konusu tutardan daha az olarak da belirlenebilecek. Tahis edilen limit yıl içinde değiştirilemeyecek ve bir sonraki yıla devredilemeyecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay sınır illerinden yapılacak sınır ticaretini düzenleyen Cumhurbaşkanı kararına göre, ilgili gümrük kapısı veya sınır ticaret merkezlerinden 30 gün içinde en fazla 75 dolar karşılığı TL değerinde eşya ithal edilebilecek. İthalatta KDV ile ÖTV oranları toplamından oluşan tek ve maktu vergi uygulanacak.
Sınır ticareti kapsamında, ihracı ve ithali yasaklanmış veya belli bir kuruma bırakılmış maddeler, damping, sübvansiyona karşı ve koruma önlemlerine tabi ürünler, petrol ve petrol ürünleri, harp araçları, patlayıcı maddeler, silah ve mühimmat, av malzemesi, amonyum nitrat ve benzeri patlayıcı yapımında kullanılabilecek maddeler ithal ve ihracı yapılamayacak.
Canlı hayvan ticareti yasak kapsamında
Canlı hayvan ve hayvansal ürünler ile insan, bitki ve hayvan sağlığı açısından risk teşkil ettiği belirlenen ürünlerin ticareti de yasak kapsamında bulunuyor.
Karar kapsamında, sınır kapılarından; Sarp, Türkgözü, Aktaş, Dilucu'ndan Gürcistan ve Nahçıvan'a, Gürbulak, Kapıköy Esendere Habur, Derecik, Üzümlü ve Habur'dan İran ve Irak'a, Nusaybin, Akçakale, Karkamış, Öncüpınar ve Cilvegözü'nden Suriye'ye sınır ticareti yapılabilecek.
Karar ayrıca, Sarısu, Esendere, Kapıköy ve Dilucu sınır kapılarda gümrük hattı üzerinde sınır ticaret merkezlerinden İran ve Nahçıvan'a sınır ticareti yapılabilmesine imkan tanıyor.
Karara göre, esnaf ve tacirlerin sınır ticareti kapsamında ithalat ve ihracat yapabilmesi ve ilgili sınır ticaret merkezlerinde mağaza kiralayabilmesi için 3 yıl süreyle düzenlenen sınır ticareti belgesine sahip olması gerekiyor.
Karar öncesinde düzenlenmiş sınır ticaret belgeleri ile ithalat uygunluk belgeleri, sınır ticaret merkezlerindeki mağaza kira sözleşmeleri sonuna kadar geçerli olacak.
Dış ticaret açığı 5.3 milyar dolar
Küresel ticaret için görünüm belirsiz
Erdoğan: Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmalıyız
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.