Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre Doğu Karadeniz'den geçen yıl 180 bin 994 tonluk yapı ve inşaat malzemesi ihraç edildi. 43 milyon 14 bin 793 dolar gelir sağlandı. AA'nın derlediği verilere göre bölgeden yapı ve inşaat malzemesi ihracatı, 179 bin 54 ton karşılığı 38 milyon 667 bin 823 dolar kazanç elde edilen 2020 yılına nazaran değerde yüzde 11 arttı.
Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya, bölgeden geçen yıl en fazla yapı ve inşaat malzemesi satılan ülkeler oldu.
Doğu Karadeniz'den 2021 yılında Gürcistan'a yapılan 174 bin 719 tonluk yapı ve inşaat malzemesi ihracatından 37 milyon 94 bin 65 dolar gelir elde edildi. Gürcistan'ı 1 milyon 765 bin 115 dolar ile Azerbaycan, 715 bin 989 dolar ile Rusya izledi.
Bölgeden önceki yıldan farklı olarak Belçika, Portekiz, İspanya, Ukrayna, Peru, Kenya, Gana, Kuzey Makedonya, Etiyopya, Norveç ve Çekya'ya da ihracat gerçekleştirildi.
En büyük pay Gürcistan'ın
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 51 ülkeye yapılan yapı ve inşaat malzemesi ihracatının yüzde 88'inin Gürcistan'a gerçekleştirildiğinin altını çizerek, "Bölge illerinden başta Almanya olmak üzere Litvanya, Polonya, Fransa ve Belçika ülkelerine dahi inşaat ve yapı malzemeleri ihraç edildi" diye konuştu.
Gürdoğan, şunları söyledi:
Bölge illerinde önemli konumda bulunan inşaat ve yapı malzemeleri sektörü ihracatının önümüzdeki dönemde daha üst noktalara ulaşacağından ümitliyiz. Özellikle yakın komşu ülkeler ve Türk Cumhuriyetlerinin bölgenin hedef pazarı konumunda olmasına rağmen ihraç fiyatlarının rekabetçi düzeyde olması, Avrupa ülkelerinden de talebi artırdı. Sektörün önümüzdeki yıllarda çok önemli potansiyeli bulunan ve Türk mallarına önemli ilginin olduğu Afrika pazarına odaklanması ihracatı çok daha üst noktalara ulaştıracaktır. Bunun yanında başta Azerbaycan olmak üzere Kafkasya ve Türk Cumhuriyetlerine coğrafi yakınlığımızın lojistik açıdan önemli rekabet imkanı sağlaması nedeniyle ihracatçılarımız bu pazarlara da daha fazla önem vermelidir.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi iyileşmeye işaret etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.