Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de faaliyette bulunan doğrudan yabancı sermayeli şirketlere ilişkin işlemler, elektronik ortamda oluşturulan Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi'nden (E-TUYS) gerçekleştirilecek.
Ekonomi Bakanlığının, "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, kanun kapsamındaki şirketler ve şubelere ilişkin işlemler E-TUYS aracılığıyla yapılacak. Şirket ve şubelerden istenecek bilgiler, yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından E-TUYS'a yüklenecek.
Yabancı şirket ve şubeler, yetkili kullanıcı vasıtasıyla en geç 1 ay içinde bakanlığın internet sayfasından erişimi sağlanan E-TUYS'a giriş yaparak "yatırımcı", "ortak listesi" ve varsa "bağlı iştirakleri" alanlarındaki bilgileri girecek. Sistemde yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu" da yıllık bazda ve her yıl en geç mayıs ayı sonuna kadar elektronik ortamda doldurulacak. Şirketlerde sermaye artışı veya azalışı gerçekleşmesi durumunda en geç 1 ay içinde sisteme girilecek. Şirketlerin, sermaye artışı veya hisse devrine istinaden yapılan ödemeleri de ödemeyi izleyen 1 ay içinde sistemdeki "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu"na elektronik ortamda kaydedilecek.
Yerli veya yabancı ortakların kendi aralarında veya şirket dışındaki herhangi bir yatırımcıya yaptıkları hisse devirleri, devrin gerçekleşmesinin ardından en geç 1 ay içinde sisteme girilecek.
Tamamen yerli sermayeli şirketler, yabancı bir yatırımcının iştiraki ya da sermaye artışına bir yabancı yatırımcının katılması halinde E-TUYS'a kaydolacak.
Şirketler, unvan, vergi dairesi, iletişim gibi bilgilerde değişiklik yapılması durumunda bunları E-TUYS'ta güncelleyecek. Şirketlerin vergi numarası değişikliklerinde ise ilgili belgelerle Ekonomi Bakanlığına müracaat edilmesi gerekiyor.
Faaliyetine son veren şirketler de bu durumu, ilgili belgelerle bakanlığa bildirecek. Bu şirketlerin kullanıcı yetkileri iptal edilecek.
E-TUYS'da işlem yapacak kullanıcılar, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından temin edilecek nitelikli elektronik sertifikaya sahip olacak. Sistemde işlem yapacak kullanıcılar, yetkilendirme için bakanlığa başvuracak. Kullanıcının yetkisi, kanun kapsamındaki şirket ve şubelerin başvurusu üzerine iptal edilebilecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.