Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ne kadar gelir elde ederseniz edin birikim yapmak uzun vadeli finansal başarınızın anahtarıdır. Ancak ABD Merkez Bankası (FED) verilerine göre Amerikalıların işlem hesaplarında tuttuğu medyan bakiye 8.000 dolar civarında. Birikiminizde ortalama bir Amerikalı haneden daha fazla veya daha az paranız olsa da ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli miktarda paranız olup olmadığını doğru değerlendirmek önemlidir.
YahooFinance’in haberine göre her ay ne kadar para biriktireceğinizi bulmak bir miktar deneme yanılma süreci gerektirebilir. Zira para biriktirmek herkesin mali durumu için farklıdır ve finansal hedefler kişiye göre çok büyük farklılıklar gösterebilir. Bununla birlikte doğru bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilecek bazı modeller bulunuyor.
Uzmanlar her ay gelirinizin %20’sini tasarrufa yönlendirmenizi öneriyor. Ancak bu öneriye istisna olabilecek bazı durumlar var.
Her ay ne kadar biriktirmeli?
Birçok finansal konuda olduğu gibi, her ay ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini bulmak da kişisel bir karardır. Haberde aylık tasarruf hedeflerinizi etkileyen bir dizi faktöre işaret ediliyor:
Geliriniz, yaşınız, sahip olduğunuz borçlar, aylık harcamalarınız, tasarruf hedefleriniz ve halihazırda sahip olduğunuz tasarruflar ayda ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini etkileyebilir.
Tasarruf yolculuğuna yeni başlıyorsanız 50/30/20 bütçe stratejisini benimsemeyi düşünebilirsiniz. Bu strateji aylık gelirinizi üç kategoriye bölmenizi öneriyor: İhtiyaçlar için %50, istekler için %30 ve tasarruf ve borçlar için %20.
Örneğin vergi dışı ayda 5 bin dolarlık geliri olan bir hane ayda 2500 doları hayati harcamalara ayırabilir. Bunlar kira, mortgage, faturalar, asgari borç ödemeleri, gıda harcamaları gibi olmazsa olmaz ödemelerdir. 1500 dolarlık kısım dışarıda yemek, kişisel bakım veya eğlence gibi taleplere yönlendirilir. Kalan 1000 dolarsa tasarruflara veya ek borç ödemelerine ayrılır.
Geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, bu tür bir bütçeleme sizin için işe yaramayabilir. Kısıtlı bir bütçeyle para biriktirmek hâlâ mümkün olsa da mali durumunuz için başka bir yaklaşım daha iyi olabilir.
Örneğin, bunun yerine sıfır tabanlı bir bütçeyi tercih edebilirsiniz. Bu seçenek, geniş kategoriler ve belirli yüzdeler uygulamak yerine tasarruf ve harcama hedefleri söz konusu olduğunda daha fazla esneklik sağlar. Daha fazla para biriktirmeyi göze alabiliyorsanız, sıfır tabanlı bir bütçe size gelecekteki finansal hedeflere daha fazla nakit ayırma özgürlüğü verir.
İdeal tasarruf oranınız kendiniz için belirlediğiniz tasarruf hedeflerinize ve aynı zamanda finansal hedeflerinize ne zaman ulaşmak istediğinize bağlıdır.
Diyelim ki siz ve eşiniz, yıl sonuna kadar acil durum tasarruf fonunuzun altı aylık temel harcamalarınızı karşılamasını istiyorsunuz. Temel hane halkı harcamalarınız ayda 2.500 dolara ulaşıyorsa, hedefinize ulaşmak için ikinizin de 15.000 dolar tasarruf etmesi gerekir. Bu tutarı tasarruf etmek için kendinize 12 aylık süre tanıdığınızı varsayarsak, acil durum tasarruf hesabınızı tam olarak finanse etmek için ayda 1,250 dolar tasarruf etmeniz gerekir.
Hedeflerinin gerisinde kalanlar ne yapmalı?
Tasarruf hedefleri söz konusu olduğunda, özellikle emeklilik gibi büyük hedefler söz konusu olduğunda, geride kalmış hissetmek alışılmadık bir durum değildir. Finans uzmanları, 60 yaşına kadar emeklilik için gelirinizin altı ila 10 katına sahip olmanız gerektiğini tavsiye ediyor. Yine de gerçekte, birçok kişi emeklilik birikimleri konusunda hazırlıksız. Prudential Financial'ın gerçekleştirdiği bir ankete göre 2024 yılı itibariyle 55 yaşındaki Amerikalıların medyan emeklilik tasarrufu 50 bin dolardan az.
Tasarruf hedeflerinin gerisinde kalanların arayı kapatmak için şu yöntemleri kullanabileceği belirtiliyor:
1. Bütçenizi güncelleyin
Finansal hedeflerinizde istediğiniz ilerlemeyi kaydedemiyorsanız, genellikle başlamak için en iyi yerlerden biri bütçenize dürüst bir şekilde incelemektir.
Harcamalarınızı azaltmanın veya gelirinizi artırmanın yollarını bulursanız, emeklilik, çocuğunuzun üniversitesi, ev peşinatı ve diğer hedefleriniz için daha fazla para biriktirmenin yolunu bulabilirsiniz.
2. Yüksek faizli borçlarınızı ödeyin
Kredi kartı borcu ve yüksek faiz oranlı diğer borçlar, para biriktirmeye çalışırken sizi geride tutabilir. Şu anda bu tür borçlarınız varsa, bunları mümkün olan en kısa sürede ödemek için bir plan oluşturmak ve gelecekte yeni yüksek faizli borç yaratmaktan kaçınmayı hedeflemek önemlidir.
Para biriktirmeye başlamadan önce borçsuz olmanıza gerek olmadığını unutmayın. Bir acil durum fonu oluşturmak ve emeklilik için mütevazı bir miktar tasarruf etmek, yüksek faizli kredi kartı borcunuzu ve kredilerinizi ödemek için çalışırken bile akıllıca olabilir.
Borcunuzu ödemek için çalışırken ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğinden emin değilseniz, durumunuza uygun bir plan geliştirmek için saygın bir finansal danışmanla konuşmayı düşünebilirsiniz.
3. Emeklilik birikiminizin katkı payını artırın
Bütçenizi güncelleyerek ve borcunuzu ödeyerek ekstra para biriktirirken, bu fonları akıllıca kullanmak da önemlidir. Dikkate alınması gereken bir strateji bireysel emeklilik birikimlerine daha fazla para yatırmaktır.
Mali durumunuza göre katkı payınızı en üst düzeye çıkarmak devlet katkınızı ve yatırım getirilerinizi artırır.
4. Birikimlerinizi otomatikleştirin
Birçok banka, her ay doğrudan vadesiz hesabınızdan emeklilik hesabınıza veya tasarruf hesabınıza otomatik para çekme planlamanıza izin verir. Her ay ne kadar para biriktirmeye karar verirseniz verin, tasarruflarınızı otomatikleştirmek, hedeflerinizi takip ettiğinizden emin olmak için yararlı bir araçtır.
ABD’de zengin olmak için 1 milyon dolar yetmiyor
Servet sahipleri paralarını nasıl yönetiyor?
Acil durum fonunuzu bu giderler için harcamayın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.