Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğalgaz zammına iş dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor. Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, şok fiyat artışlarının sanayiciyi şaşkına çevirdiğini belirterek “Doğalgazın fiyatının yükselmesini anlıyoruz çünkü dünya fiyatları böyle ancak bizim asıl sıkıntımız, ödediğimiz KDV de fiyat artışı ile aynı oranda yükseliyor. Bu alınan KDV, bana göre hak değil. Siyasi iktidarın en azından bu konuda sanayiciye yardımcı olması gerekiyor” dedi. Müjdat Keçeci, Rusya-Ukrayna savaşının etkisi, hammaddedeki fiyat artışı ve finansmandaki sıkıntıların bir araya gelmesiyle sanayicinin çok zorlandığını söyledi. “Sanayicinin, hangi noktaya odaklanması gerektiğine şaşırdığı bir ortamdayız” diyen Keçeci, “Piyasadaki mevcut fiyatlarla, müşterilerimizle fiyat-ürün anlaşması yapıyoruz. Fakat anlaşmış olduğumuz fiyatlar üzerine beklemediğimiz yeni gelen fiyat artışlarından dolayı sıkıntıya düşüyoruz” şeklinde konuştu.
Zam, müşteriye yansıtılamıyor
Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 44.30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50 zam geldiğine dikkat çeken Keçeci, “Elektrik piyasa takas fiyatı da 1.745 liradan 2.500 liraya çıktı. Konutlarda da doğalgaza yüzde 35 zam geldi. Fakat bizler fiyatlandırdığımız üründen sonra gelen bu zammı müşterimize direkt yansıtamıyoruz. Sanayicinin böyle bir lüksü yok. Devlet, fiyatları istediği gibi istediği şekilde yansıtabiliyor. Doğalgaz fiyatları, 1000 doların üzerinde; dolayısıyla devlet de bu fiyatları bizlere yansıtıyor” dedi.
Hükümet yardımcı olmalı
Bir anda yüklü bir şekilde zamların sanayicinin üzerine yüklenmesinin rahatsız ettiğini vurgulayan Keçeci, “Doğalgaz 500 dolarda iken devlet %18 KDV alıyordu. Bugün doğalgaz 1000 dolar ve yine KDV oranı %18. Doğalgazın fiyatının yükselmesini anlıyoruz çünkü dünya fiyatları böyle. Ancak bizim asıl sıkıntımız ödediğimiz KDV de fiyat artışı ile aynı oranda yükseliyor. Bu alınan KDV, bana göre hak değil. Siyasi iktidarın en azından bu konuda sanayiciye yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.
"Üretim ve performans kaybı var, artışlar gözden geçirilmeli"
Sanayide son bir yılda doğalgaz fiyatlarındaki artışın yüzde 680’e dayandığını belirten Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Yükü iyice artan sanayicinin hareket kabiliyeti kısıtlanıyor. Artışlar gözden geçirilmeli” açıklamasını yaptı. Dünya'dan Osman Nuri Boyacı imzasıyla yer alan habere göre dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçildiğini kaydeden Nilüfer Çevikel, “İş dünyası olarak bu süreçte en önemli beklentimiz, maliyetlerin düşürülmesi yönünde. Ülke ekonomimiz hassas bir dönemden geçerken üretici firmalar için maliyetleri düşürme odaklı destekler kadar maliyetleri yükseltecek enerji gibi önemli bir ana girdi kaleminde fiyat artışlarından kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Doğalgaz ve elektrikte özellikle son bir yılda ortaya çıkan sürekli artış tablosu, üretim ve yatırım planlaması açısından iş dünyasını ciddi manada zorlamaktadır. Haliyle işletmelerde üretim ve performans kaybı da kaçınılmaz olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yenilenebilir enerji için teşvik
İhracat odaklı sürdürülebilir kalkınma hedefl erine giden yolun maliyet yükü azalmış bir üretim modeliyle mümkün olabileceğini kaydeden Çevikel, “Yatırımların artması, üretim kapasitemizin yükselmesi için sanayicimizin üzerindeki maliyet yükünün azalması şart. Enerji fiyatlarında indirim beklediğimiz bir dönemde hayata geçirilen son fiyat artışının gözden geçirilmesini arzuluyoruz. Yüksek enerji maliyetlerinin önüne geçilmesi için enerji arzı güvenliğine odaklanılmasının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artması adına yeni teşvik adımlarının atılmasının da hayati önem taşıdığını vurguluyoruz” dedi.
Gazprom'un doğalgaz ihracatı azaldı
Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükselişini sürdürüyor
Elektrik ve doğalgazda devlet desteği devam edecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.