Doğalgazda sorun depolamada
Elektrik kesintileri gündeme yeniden doğalgaz depolama sorununu getirdi. Uzmanlara göre çözüm için Silivri ve Tuz Gölü depolarının devreye girmesinde
Türkiye’yi karanlıkta bırakan doğalgaz kaynaklı elektrik kesintilerinin doğalgaz noksanlığından değil akışından kaynaklandığının belirtilmesi yine gündeme depoları getirdi. Uzmanlar yapımı tartışmalara sebep olan Trakya ve Tuz Gölü Depolama Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde doğalgaz tüketiminin yüzde 10’unun depolabileceğini, bunun da aşırı kullanımın arttığı durumlarda rahat bir nefes aldıracağını belirtiyorlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ise ‘olağanüstü durumlarda’ depolama sorununun çözümü için Tuz Gölü ve Trakya Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin ancak 2018’de devreye almaya planladıklarını belirtiyor.
KAPASİTE 3 KAT ARTACAK
Hürriyet'te Erdinç Çelikkan imzasıyla yer alan habere göre, söz konusu depolama alanlarının tamamlanmasıyla mevcut depolama kapasitesinin yaklaşık 1.5 milyar metreküpten 4,5 milyar standart metreküpe, enjeksiyon kapasitesinin ise günlük 40 milyon standart metreküpe çıkarılması öngörülüyor. Planlamayla 2018’de tamamlanması öngörülen Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesiyle mevcut doğalgaz tüketiminin yüzde 10’u depolanabilecek.
Tuz Gölü Projesi’nde bugüne kadar iki kuyu açılırken 10 kuyunun daha açılması planlanıyor. 12 deponun tamamlanmasıyla toplamda 1 milyar metreküplük çalışma gazı kapasitesine ulaşılması ve günlük maksimum 40 milyon metreküplük gazın şebekeye verilmesi amaçlanıyor.
Enerji Bir-Sen Başkanı Hacı Bayram Tonbul ise “Tuz Gölü Projesi’nden vazgeçilmiş gibi görünüyor. Belki burası devreye alınsaydı hiç sıkıntı yaşanmazdı. Depolama olmadığı için kullandıkça dışarıdan gazı ithal ediyoruz. Depolamas sistemi olmadığı için sıkıntıya kapı açıyoruz. Sanırım Tuz Gölü’nde yatırım maliyeti yüksek geldi. Daha hesaplı gaz anlaşmaları yapılınca bu projeden vazgeçilmiş olabilir” dedi.
YÜZDE 41’İ DOĞALGAZDAN
Türkiye, elektrik üretiminin yüzde 41.3’ünü doğalgazdan, yüzde 29’unu hidrolikten, yüzde 24’ünü kömürden ve yüzde 5’ini de diğer kaynaklardan karşılıyor. 2013 yılında 255 bin GWh olan yıllık elektrik enerjisi tüketiminin 2018 yılında 341 bin GWh’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Yıl içinde 3 bin 351 kWh olan kişi başı elektrik enerjisi tüketiminin de 2018 yılında 4 bin 241 kWh’ye çıkacağı öngörülüyor.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN ARTIK KURTULMALIYIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, yaşanan sıkıntıyla ilgili ayrıca şunları söyledi: “Doğalgazda dışa bağımlıyız. Dolayısıyla gaz uluslararası anlaşmalara bağlı olarak geliyor. Bir siyasi kriz yaşanması durumunda vanalar kapatılabilir. Soğuk havalarda kullanım artıyor, arzda sıkıntı yaşanınca kesintiler başlıyor. Bu nedenle kendi kaynaklarımızı bir an önce dönmeliyiz. Güneş, rüzgar, hidrolik ve kömür önündeki engeller kısmen kaldırıldı.
Ancak artık üreticiye teşvik noktasında bir adım atılması gerekiyor. Ciddi linyit kaynaklarımız var. Karapınar ve Cizre’deki linyit kaynaklarını kullanmalıyız. Havaların düzelmesiyle kesintiler ortadan kalkar. Ancak dışa bağımlılık sürdüğü müddetçe biz kesintileri gelecek yıllarda da yaşarız. Bağımlılıktan kurtaracak çözümleri bir an önce uygulamalıyız.”
ELEKTRİK TÜKETİMİ REKORA KOŞUYOR
Havların soğumasıyla artan elektrik tüketimi, yeni bir rekorun eşiğine geldi. Doğalgazda tüketim rekorunun kırıldığı 10 Aralık’ta, aynı zamanda bu yılki günlük elektrik tüketimi rekoru sonrasındaki en yüksek seviyeye ulaşıldı. Elektrikteki günlük 762 milyon 329 kilovatsaatlik tüketim, rekorun ardından geçen 103 günün zirve noktası oldu. Türkiye Elektrik İletim A.Ş verilerine göre, elektrik tüketimi bu yıl en yüksek seviyeye ağustos ayında ulaştı.
Yüksek hava sıcaklığı nedeniyle klima kullanımının artması ve soğutma ihtiyacı beraberinde elektrik tüketiminin yükselmesini getirdi. Böylece elektrik tüketimi 29 Ağustosta 772 milyon 150 bin kilovatsaate çıktı. Hava sıcaklıklarının düşmesine paralel olarak elektrik tüketimi de azalmaya başladı ve 29 Ağustosta ulaşılan elektrik tüketimi yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Eylül ayının ikinci yarısında günlük elektrik tüketimi 700 milyon kilovatsaatin altına inerken, en yüksek günlük elektrik tüketimi 738 milyon 240 bin kilovatsaat olarak gerçekleşti. Günlük elektrik tüketimi en düşük seviyeyi ise ekim ayında gördü.
GÜNLÜKTE ARALIK ZİRVEDE
Uzun Kurban Bayramı tatilinin ilk günü olan 15 Ekimde elektrik tüketimi 410 milyon 928 bin kilovatsaate geriledi. Günlük elektrik tüketiminin ekim ayında ulaştığı zirve noktası 686 milyon 383 bin kilovatsaat oldu. Kasım ayında ise günlük elektrik tüketimi yeniden 700 milyon kilovatsaatin üzerine çıktı. Özellikle ayın ikinci yarısında artış eğilimine geçen elektrik tüketimi bu ayda en yüksek 715 milyon 829 bin kilovatsaat değerini gördü.
Kış soğuğunun kendini iyiden iyiye hissettirdiği aralık ayında elektrik tüketimi belirgin bir biçimde arttı. Doğal gazda tüketim rekorunun kırıldığı 10 Aralıkta, aynı zamanda bu yıl ki 772 milyon 150 kilovatsaatlik günlük elektrik tüketimi rekoru sonrasındaki en yüksek seviyeye ulaşıldı. Elektrikteki günlük 762 milyon 329 kilovatsaatlik tüketim, rekorun ardından geçen 103 günün zirve noktası oldu.