Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin doğalgaz ithalatı 2016'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,2 azalarak 46 milyar 352 milyon metreküpe geriledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), "2016 Yılı Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu"nu yayımladı.
Rapora göre, Türkiye'nin doğalgaz ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,2 azalarak 46 milyar 352 milyon metreküpe indi.
Toplam doğalgaz ithalatının 7 milyar 627 milyon metreküpünü (yüzde 16,4) sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı oluşturdu.
İthal edilen LNG'nin yüzde 27,8'lik kısmı spot piyasadan, geri kalan bölümünü ise Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) Nijerya ve Cezayir ile yaptığı uzun dönemli sözleşmelerden karşılandı.
Geçen yıl en fazla doğalgaz ithalatı yapılan ülke Rusya oldu. Bu ülkeden 2016'da 24 milyar 540 milyon metreküp doğalgaz ithal edildi. Rusya'yı, 7 milyar 705 milyon metreküple İran ve 6 milyar 480 milyon metreküple Azerbaycan izledi.
Türkiye'de geçen yıl ihracat lisansına sahip 8 şirketten sadece BOTAŞ doğalgaz ihraç etti. Şirket, Yunanistan’a 2016 yılında toplam 674 milyon 680 bin metreküp doğalgaz gönderdi.
Geçen yıl doğalgaz depolarındaki toplam stok miktarı ise 1 milyar 700 milyon metreküp olarak kaydedildi.
Tüketim öngörülenden az oldu
Rapora göre, Türkiye'nin 2016 yılında 49 milyar 562 milyon metreküp doğalgaz tüketeceği öngörülmüştü. Bu miktar yıl sonu itibarıyla yüzde 6,4 azalarak 46 milyar 395 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
Geçen yıl doğalgaz dağıtım hizmetleri kapsamında dağıtım şirketleri toplam 13 milyar 159 milyon lira yatırım yaptı.
Öte yandan, 2016 yılı sonu itibarıyla doğalgaz hizmeti götürülen toplam abone sayısı 12 milyon 496 bin 511, serbest tüketici sayısı ise yaklaşık 504 bin 300 oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.