Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, doğal gazda kış mevsimine hazırlanıyor. Ekim ayının sonuna doğru kombiler yavaş yavaş yanmaya başlayacak. Tüketim katlanarak artacak. Yüksek tüketimin olduğu dönemlerde, doğrudan Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları üzerinden günlük ithalat kadar depo kapasitesi de büyük önem taşıyor. BOTAŞ, tüketimin “pik” yaptığı günlerde arz şokları yaşanmaması için gaz depo sayısını artırıyor ve kapasitesini büyütüyor. Depodan, gerektiğinde gaz çekiliyor ve sisteme veriliyor. Bu amaçla, Tuz Gölü’nde “tuz mağaraları”nda depo inşaat faaliyetleri devam ediyor.
HaberTürk'ten Olcay Aydilek imzalı habere göre, Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi gereğince sahada, bugüne dek 22 kuyu açıldı; tuz mağaralarına ulaşıldı; bu alanlarda işlem tamamlandı. 8 kuyuda, doğal gazın depolanacağı “tuz mağarası” bulunamadı. 10 kuyuda çalışmalar sürüyor. Sektör kaynakları, maliyet üstlenilerek, 8 kuyu için başka noktalarda daha çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Bu proje, Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyinde, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde gerçekleştiriliyor. Proje, iki bölümden oluşuyor. Depolama tesisinin ilk bölümünde, 12 yer altı gaz depolama kavernası bulunuyor. Tesis, 680 milyon metreküp kapasiteye ulaştı. Tam kapasite devreye girmesiyle birlikte 1.2 milyar metreküp gazın depolanması hedefleniyor. Depodan, günlük 20 milyon metreküpün üzerinde gaz gerektiğinde sisteme verilebiliyor.
Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında yapılan ikinci bölümde inşa edilecek 40 kavernada (mağara-oyuk) 4.2 milyar metreküplük doğal gaz depolanabilecek. Böylece söz konusu iki tesiste, 2023'e kadar Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin yüzde 10'una karşılık gelecek 5.4 milyar metreküplük gaz depolanmış olacak.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Sektör kaynakları, 8 kuyu için başka noktalarda daha çalışma yapılması gerektiğini belirterek, “Bu bölgelere ilişkin yapılan etütlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu bir zorunluluktur. Elbette, kuyu açmak bir maliyettir. Yeni etütler çerçevesinde belirlenecek noktalarda yeni kuyu açılması gerekiyor” dedi.
GAZ NEREYE DEPOLANIYOR?
Sektör kaynakları, proje kapsamında yüzlerce metre derinlere inilerek, tuz mağaralarına erişildiğine işaret ederek, “Tuzlar teknik bir yolla eritiliyor ve dışarı çıkartılıyor. Böylece, oluşan sahaya gaz depolanıyor. Buna kaverna ya da mağara-oyuk adı veriliyor” diye konuştu.
8 KUYUDA TUZ MAĞARASI BULUNAMADI
Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında sahada, bugüne dek 22 kuyu açıldı. Tuz mağaralarına ulaşıldı. Gerekli teknik işlemler yapıldı ve depo için uygun alanlar oluşturuldu. Bu alanlarda işlem tamamlandı. 8 kuyuda, doğal gazın depolanacağı “tuz mağarası” bulunamadı. 10 kuyuda ise çalışmalar devam ediyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.