Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliğinin (GAZBİR) 2021 Yılı Sektör Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, geçen yıl doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 2,7 milyar lira tutarında yatırım yapıldı.
Bu tutar, makroekonomik göstergelerdeki hareketlilik ve genişleme bölgelerindeki yatırımlar nedeniyle 2017-2020 dönemindeki yıllık ortalama yatırım tutarının 900 milyon lira üzerinde gerçekleşti.
Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki 922 ilçenin 594'üne doğal gaz arzı sağlandı. Türkiye genelinde doğal gaz ulaştırılan nüfus 68,5 milyona yükselirken, doğal gaz abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 18,5 milyona çıktı.
Türkiye, Avrupa'da en fazla doğalgaz abonesi olan üçüncü ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye'de en yüksek abone sayısına sahip şehir 5,5 milyonla İstanbul. Bu kenti 1,95 milyon aboneyle Ankara, 1 milyon 17 bin aboneyle Bursa, 825 bin aboneyle İzmir ve 661 bin 500 aboneyle Kocaeli takip ediyor.
Elektrik sektörü birinci sırada
Türkiye'nin toplam gaz tüketimi ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,3 artışla 58,87 milyar metreküpe çıktı.
Doğalgazla elektrik üreten santrallerin tüketiminin 2020'ye göre yaklaşık yüzde 53 artması ve sisteme yaklaşık 1 milyon yeni abonenin dahil olması sonucu konut tüketiminin büyümesi, Türkiye'nin toplam gaz tüketim artışında etkili oldu.
Geçen yıl gaz tüketiminde en fazla paya sahip sektör, yüzde 36 ile elektrik santralleri oldu. Konutlar tüketimin yüzde 28'ini gerçekleştirdi. Toplam doğal gaz tüketimi içinde sanayi sektörünün payı yüzde 26, hizmet sektörünün payı yüzde 7 ve enerji sektörünün payı yüzde 3 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'de geçen yılki kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinin üretiminin azalması doğalgaz santrallerinde daha fazla üretim yapılmasına neden oldu. Bu durum elektrik sektöründe kullanılan gaz tüketimine artış olarak yansıdı.
İl bazında İstanbul, 8 milyar metreküple en fazla gaz tüketiminin gerçekleştiği şehir oldu. İstanbul'u 5,3 milyar metreküple İzmir, 4,53 milyar metreküple Kocaeli, 4,51 milyar metreküple Bursa ve 4,49 milyar metreküple Ankara izledi.
320 yeni ilçeye doğalgaz götürülecek
Doğalgaz dağıtımına 2022-2026 dönemini kapsayan 5 yılda 50 milyar liralık yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla 320 yeni ilçeye doğalgaz götürülmesi ve böylece Türkiye'deki ilçelerin yüzde 94'ünün doğalgaza erişiminin sağlanması hedefleniyor.
Doğalgaz dağıtımındaki genişleme yatırımlarıyla bu yıl Türkiye'deki konut tüketiminin 17,4 milyar metreküp olacağı öngörülüyor. 2022-2026 döneminde yapılacak yatırımlar ve abone sayısının artmasıyla 2026 sonu itibarıyla toplam konut tüketiminin yıllık 20 milyar metreküpü aşacağı hesaplanıyor.
Gazprom'un Ukrayna'ya gönderdiği doğalgaz miktarında düşüş sürüyor
Gazprom, Yamal-Avrupa doğalgaz hattının Polonya kısmını kullanmayacak
Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 13,5 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.