Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya ile Türkiye'nin ikili ticarette dolardan vazgeçerek yerel para birimlerine geçme niyetleri tartışılmaya devam ediyor. "Dolar korkusu"nun altında hangi kaygılar yatıyor? Milli paraya geçmenin "katlanılması gereken maliyeti" ne olabilir? Moskova'da Business FM, Rus uzmanların konuyla ilgili görüşlerine başvurdu:
Yevgeniy Kogan (Moskovskiye Partneri şirketi yöneticisi)
Tüm sorun, Rusya iş dünyasnın büyük bölümünün ödemeleri euro ve diğer para birimleri cinsinden yapmak istemesi. Doların payı gideren azalıyor. Neden? Çünkü herkes, dolarla yapılan her türlü işlemin durdurulabileceğini, paraların dondurulabileceğini gayet iyi anlıyor. Bu konuda siyasi kararlar almak bence gereksiz. Çünkü iş dünyası zaten kendi çıkarının gerektirdiği şekilde davranıyor.
Oleg Vyugin (Safmar şirketi Yönetim Kurulu Başkanı)
Politik karar her zaman alınabilir. Burada asıl sorun, petrol ve doğalgaz satışlarında yerel para birimine geçilmesinin maliyetinin ne kadar olacağı. Para işlemleinin çok yüksek maliyeti olacak, ihracatt düşüş yaşanacak. Doların riskleri abartılmamalı. Dolar, ödemeler için çok uygun bir para birimi. Dünyada bugün ihracatçıların ve ithalatçıların çoğu dış ticaret ilişkilerinde dolar kullanıyor. Bu durumu değiştirmek için, dış ekonomik ilişkileri kökünden sarsmak ve yıkmak gerekiyor.
Yeveniy Minçenko (Uluslararası Politik İnceleme Enstitüsü Direktörü)
ABD'nin yaptırmlarındaki artış, er ya da geç Rusya iş dünyasını dolardan vazgeçmeye itecek. Yaptırım baskısının artması sonucunda, Rusya iş dünyası dış ticarette dolardan vazgeçmek zorunca kalacak. ABD doları istenildiği kadar eleştirilebilir, ama rublenin ve TL'nin istikarına güvenen kişilerin sayısının çok az olduğunu düşünüyorum.
İki para da stabil olmadan turistler dolar kullanır. Dış ticarette ise ihracatı düşük olan ülkenin yaptığı ihracat seviyesinde yerel para biriminde yapılabilir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.