Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2'ye geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat %54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Enerji dışı ithalatta yüzde 31,1 artış yaşandı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Ocak ayında %19,6 artarak 14 milyar 6 milyon dolardan, 16 milyar 751 milyon dolara yükseldi. Ocak ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %31,1 artarak 14 milyar 44 milyon dolardan, 18 milyar 413 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ocak ayında 1 milyar 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %25,4 artarak 35 milyar 164 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,0 oldu.
Dış ticaret açığı Ocak ayında %234,9 arttı
Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2'ye geriledi.
Ocak ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %93,3 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Ocak ayında imalat sanayinin payı %93,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %4,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %2,1 oldu.
Ocak ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %83,9 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Ocak ayında ara mallarının payı %83,9, sermaye mallarının payı %10,0 ve tüketim mallarının payı %6,1 oldu.
İhracatta Almanya, ithalatta Rusya ilk sırada
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %32,4'ünü oluşturdu.
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,3'ünü oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %4,9 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre ihracat %4,9 azaldı, ithalat %10,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %16,8, ithalat %51,9 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %2,4 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ocak ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %93,3'tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,4'tür.
Ocak ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %63,2'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9'dur.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak ayında 16 milyar 690 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Ocak ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 16 milyar 690 milyon dolar, ithalat %50,6 artarak 26 milyar 831 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak ayında dış ticaret açığı %183,2 artarak 3 milyar 580 milyon dolardan, 10 milyar 141 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %79,9 iken, 2022 Ocak ayında %62,2'ye geriledi.
Türkiye ekonomisinde rekor büyüme
Para basmaya kaynakları çar çur etmeye israfa beşer onar maaşlara milyonluk burslara vs önlem alınmazsa enflasyon durmaz dolar durmaz maliyetler daha da artar faizler artar ihracat daha çok zarar görür durumun ciddiyeti hala anlaşılmış değil iyi niyet yetmez bugünkü durum on yıl önceki gibi değil kapsayıcı yaklaşımla tüm toplum ortak mücadele etmeli kamuda lükse boş harcamalara borca sert önlem şart yarın yüzde elli faiz de yetmez
Yeni sistem saat gibi işliyor. Tam da söylendiği gibi cari fazla vermeye başladık. Turizmde sıkıntıya girdi. Bu işin sonu rusya gibi 1050 puan faiz arttırımına doğru gidiyor.
Uçuyoruz o kesin ama hangi tarafa
Kendileride bilmiyor takıldık sahtekar cöl bedevisi kendine bir gram faydası olmayan arabların peşine
128 mil yer usddireket ağır sabayi olarak fabrikalar olarak herilde 2 büyük tesis kurulsa idi, şuan kasada 300 milyar usd getiri olurdu. ithalat hammadde yarıyarıya düşerdi. Biz bedavatembel işi sat sat usd düşür yaptık :Dekonomiden anlamayan biri bile en az 80 fabrika kurardı rahat
Eeee, madem bayrak bizde, onuda yaparız. :D Neler yapmadı bu millet :D , çatır çatır yapar, tıkır tıkır işletiriz. Bazı nesiller harcansa da, mücadele bitmez. Rota belli, Çağdaş muasır medeniyetler, su bulamayan Ugandalı, kuyu suyu açamayan Afrikalı, keklik avlayan Tanzanyalı, tazı koş tavşan kaç siyaseti ile kaybedecek zaman yok. Bizler bu seviyede olmayalım diye. Çanakkale de bedeller ödendi. Yoksa hayat cilalı taş devri olacaksa ne diye Süngü Hücumuna dedeler çıktı ? Boş verin Arap sevicileri, Bizim Pusulamız, Atatürk ve devrimleri. Devlet kuran ilkeler ile, Dünyayı yönetecek Büyük Türk turan gücü olacak. Kaskaslar da Bütün Türkler, Çin deki bütün Türkleri, Avrupa ve ABD de her Türk vatandaşlar, gücü gördükçe, en büyük TÜRK LOBİSİ kurulacak. Hedef kuyu suyu bul, kuru ekmek ye, faso fiso deil. Büyük oyuncuyuz biz. Gençliğe talimat var yadigar kalan...
Önce ortadogu şark zihniyeti kendine faydası olmayan arap milliyetçiliğinin etkisinden kurtulup çağdaş dünyaya karanlık yobaz zihniyetten kurtulup aydınlıga ulaşmak ile olur dediklerin mucize yoksa mümkün değil
Verin yetkiyi, görün etkiyi dendi, gözlerdeki ışıltı da fayda etmedi demek ki !!!
Faiz yükseltmek gerek indirmek enflansyonu yükseltmek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.