Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin yurtdışındaki temsilciliklerinde görev yapan kadın büyükelçilerin sayısı, son Cumhurbaşkanlığı kararıyla beraber arttı. Dış temsilciliklere atanan 25 büyükelçiden 9'unu kadınlar oluşturdu. Dünyanın dört bir köşesinde, zaman zaman en zor mahrumiyet koşullarında görevlerini başarıyla yürüten kadın diplomatların oranında, son 10 yılda iki katını aşan bir artış yaşandı. TÜİK'in mart ayında yayınladığı istatistiğe göre, kadın büyükelçi oranı 2011 yılında %11.9 iken, bu oran 2021 yılında %26.5'e yükseldi. Erkek büyükelçi oranı ise aynı dönemde %88.1'den %73.5'e indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan son kararla, 25 ülkeye yeni büyükelçi atandı, bu isimlerden 9'unu da kadınlar oluşturdu. Böylece, yurtdışında görevli toplam 156 büyükelçiden 42'si (%26.92) kadın oldu. Merkezdeki 129 büyükelçiden 37'si de (%28.68) kadın.
AVRUPA'YA 4 KADIN ELÇİ
Helsinki Büyükelçiliği'ne Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü Deniz Çakar, Budapeşte Büyükelçiliği'ne Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu, Kuveyt Büyükelçiliği'ne Cumhurbaşkanı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, Bogotu Büyükelçiliği'ne Uluslararası Hukuk Genel Müdür Yardımcısı Beste Pehlivan Sun, Quito Büyükelçiliği'ne Dış Politika Analiz Ve Eşgüdüm Genel Müdür Yardımcısı Makbule Başak Yalçın, San Salvador Büyükelçiliği'ne İran ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Gül Büyükerşen, Riga Büyükelçiliği'ne Teftiş Kurulu Üyesi Şule Öztunç, Tallinn Büyükelçiliği'ne AB Başkanlığı AB ile İlişkiler Genel Müdürü Başak Türkoğlu, Pnom Penh Büyükelçiliği'ne de AB Genel Müdür Yardımcısı Ülkü Kocaefe getirildi.
İŞTE YENİ ELÇİLER
Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu Budapeşte: 1981 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. TBMM'de milletvekili danışmanlığı yaptı. "Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler" alanında doktora yaptı. Antalya Diplomasi Forumu'nun eş koordinatörlerinden olan 3 çocuk annesi Ekşioğlu'nun eşi, eski futbolcu Ekrem Ekşioğlu.
Deniz Çakar Finlandiya: 9 Mart 1963 İstanbul doğumlu. 1985'te Dışişleri Bakanlığı'na girdi, 2001'de Kanberra Büyükelçiliği'nde müsteşar oldu. 2009'da Anvers Başkonsolosluğu'na atandı, 2013'te Windhoek Büyükelçiliği'ne atandı.
Ülkü Kocaefe Kamboçya: Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği'nde Büyükelçi müsteşarı olarak görev yaptı. Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcılığı görevinden Kamboçya'ya büyükelçi olarak atandı.
Beste Pehlivan Sun Kolombiya: UNESCO Komitesi üyeliği, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanlığı Genel Müdür Yardımcısı Vekilliği yaptı. 1 Ekim 2012'de Rusya Novorossisk Başkonsolosluğu'na atanan Sun, 2017'ye kadar bu görevi sürdürdü.
Makbule Başak Yalçın Ekvador: Dışişleri Bakanlığı'nda son olarak Dış Politika Analiz Ve Eşgüdüm Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. New York, Paeris, Brüksel ve Sarajevo'da çalıştı. Yalçın Ekvador Büyükelçiliği'ne atanırken, eşi Ertan Yalçın da Bolivya'ya La Paz Büyükelçisi oldu.
Gül Büyükerşen El Salvador: Yüksek lisansını Canterbury Kent Üniversitesi'nde tamamladı. Dışişleri Bakanlığı'nda Batı Balkanlar Dairesi Başkanlığı, Zagrep'te misyon şefliği yaptı. El Salvador'a atanmadan önce Dışişleri Bakanlığı İran ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Şule Öztunç Letonya: 1988'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Madrid Complutense Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. 2010'da NATO nezdindeki Türkiye Daimi Temsilci Yardımcılığı'na getirildi, Ekim 2013'te Caracas Büyükelçisi oldu. İk çocuk annesi Öztunç 5 dil biliyor.
Başak Türkoğlu Estonya: 1968 Ankara doğumlu. ODTÜ'den mezun oldu, yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi'nde tamamladı. 1990'da Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. Kasım 2014 - Aralık 2017 arasında Kuala Lumpur, 18 Aralık 2017 - 30 Kasım 2018 arasında Malta büyükelçiliği yaptı.
Tuba Nur Sönmez Kuveyt: 28 Şubat sürecinde eğitimini Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde tamamlayan Sönmez, 2014 yılından beri Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak dış politika, kamu diplomasisi ve kültürel diplomasi alanlarında görev yapıyor. SETA Vakfı dış politika araştırmacısı, Avrupa Birliği Bakanlığı Müşaviri ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı Danışmanı olarak görev yaptı.
İLK KADIN ELÇİMİZ FİLİZ DİNÇMEN 40 YIL ÖNCE ATANDI
Filiz Dinçmen, 1982'de Lahey Büyükelçisi görevine getirilerek, Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisi unvanını almıştı. 1939 doğumlu Dinçmen Ağustos 1965'te BM'nin New York ofisinde, 1968'de Tahran Konsolosluğu'nda görev almıştı.
(Özlem Sönmez- Akşam)
Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de
ABD'nin BM Büyükelçisi Türkiye'ye geliyor
Katar’ın Paris Büyükelçiliği’nde bir kişi öldürüldü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.