Dilek Sabancı gayrimenkule iddialı girdi
Sakıp Sabancının kızı Dilek Sabancı, turizmin ardından Dilek AŞ ile gayrimenkule de girdi
Annesi Türkan Sabancı ile kardeşi Sevil Sabancının da ortak olduğu Dilek AŞ, İstanbulun birçok noktasında lüks konut ve rezidance projesine imza atmaya hazırlanıyor. Sabancının gündemindeki iki önemli proje Alaçatıda resort otel ve İstinyede lüks konut yapmak.
Okhan Şentürk / Ekonomist
Babası merhum Sakıp Sabancının Kızım seyahat etmeyi seviyor diyerek kurduğu turizm
şirketi Vistayı alanında lider yapan Dilek Sabancı, şimdi de gayrimenkul sektöründe adından
söz ettirmeye hazırlanıyor.
Sabancı, bundan dört yıl önce kız kardeşi Sevil Sabancı ve annesi Türkan Sabancıyla birlikte kurduğu Dilek AŞ adındaki şirket ile sektörünün birçok alanında yatırım yapacak. Öncelik ise butik otel ve lüks konut projeleri olacak. Sabancı bu yeni atılımı ve hayata geçireceği projeler ile ilgili olarak ilk kez Ekonomiste konuştu:
Sizin kardeşiniz Sevil Sabancı ve anneniz Türkan Sabancı ile birlikte 2006da kurduğunuz TDSS Gayrimenkul Yatırım şirketinin ismi yakın zamanda Dilek Gayrımenkul AŞ olarak değişti. Şirket Sakıp Sabancı Holding AŞ bünyesinde mi faaliyet gösterecek?
Evet Dilek AŞ, Sakıp Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösterecek. Annem ben ve kardeşlerimin Hacı Ömer Sabancı Holdingde yüzde 14 oranında hissesi bulunuyor. Bu hisseleri de Sakıp Sabancı Holding AŞ yönetiyor.
Gayrimenkuldeki hedeşerinizin anlatabilir misiniz?
Sabancı adına yakışır düzgün işler yapmak istiyoruz. Gayrimenkul konusunda Türkiyede önde gelen ilk üç firma varsa biz 10 yılda onların arasına girmek istiyoruz. Ben yeni bir şey yapmak istiyordum. Ne yapalım diye bakınca gayrimenkul işleri son zamanlarda kriz hariç gayet iyi giden bir sektördü. Otel yapmak benim işime çok uygundu. Otelle turizm çok birbirine bağlantılı işler. ileriye dönük İstanbulda şehir otelleri de olabilir. Her türlü alternatife açığız esasında. A plusa hitap etmek istiyoruz. Mümkün olduğu kadar exclusive projeler, butik projeler yapmak istiyoruz. Daha çok lüks resort otel markalarının çalıştırabileceği beş yıldızlı oteller düşünüyoruz.
Çeşme-Alaçatıda bir butik otel projeniz vardı. Ne oldu, hangi aşamada?
İşletmeci adayları ile projelerin son detaylarını toparlarken, gerekli izinler için de kamu makamları ile sonuca gelmek üzereyiz.
İnşaat ne zaman başlanacak, ne zaman hizmete girecek?
Bu yılın son çeyreğinde inşaata başlanacak. Alaçatı Resort Otelin 2013 sonu, 2014ün başı gibi hizmete girmesini planlıyoruz.
Bu otelde hangi müşteri kitlesini hedefliyorsunuz, nasıl bir anlayış ile çalışacak?
Türkiyenin turizm sektöründe yaşadığı çok büyük bir problem var. Kaliteli turistleri ülkemize çekemiyoruz. Her şey dahil konseptinde faaliyet gösteren binlerce otel düşük bütçeli turistleri hedef alıyor. Ben bir turizmci olarak bu tarz bir konsepte karşıyım. Benim otelime gelen turist otelde kapalı kalmamalı, dışarıya çıkmalı, etraftaki tarihi ve turistik mekanları gezmeli.
Nasıl bir konsept düşünüyorsunuz?
Alaçatı bölgesi bu tip bir turizm anlayışı için mükemmel bir konumda. Alaçatı ve çevresinde çok güzelve otantik yerler var. Gelen turistleri oralara gitmeleri için teşvik edeceğiz. Ben otelimde her şey dahil uygulaması istemiyorum. Otelimiz oda + kahvaltı konseptinde çalışacak. Öğle yemekleri akşam yemekleri fiyata dahil olmayacak. Otelimizde restaurant olmayacakmı? Elbette olacak ama gitsinler çevredeki balıkçılarda, restaurantlarda da
yemeklerini yesinler. Çevre halkının da, çevredeki işletmelerinde gelen turistlerden para kazanmasını istiyorum. Sonra değişik bir konferans hizmeti anlayışımız da olacak.
Bu konuyu biraz açar mısınız?
Çok büyük oturumlar, konferanslar, bayi toplantıları için değil küçük gruplar için butik çalışmalar yapacağız. Bizim otelimizde firmaların üst düzey yöneticilerinin katılacağı, küçük
boyutlarda konferanslar, toplantılar yapılacak.
İşletmesi için hangi zincirlerle görüşüyorsunuz?
Resort otel işletmesi için dünyanın bu konuda önde gelen marka ve firmaları ile görüşmelerimiz devam ediyor.
Şehir otelleri de düşünüyoruz musunuz?
Evet, İstanbul, Antalya, Bodrum ve İzmir olabilir. Butik tarzda oteller düşünüyoruz. Beş yıldızlı da olabilir.
Başka somutlaşmış projeniz var mı?
İstinye de bir projemiz var. Orda; 4 bin 304 metrekare büyüklüğünde bir arsamız var. S Binicilikin tam karşısında bulunan arazimiz üzerine A plus kesime hitap edecek bir konut
projesi planlıyoruz.
Proje hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Proje 7 bin 100 metrekare inşaat alanında 3 blokta toplam 22 butik konuttan oluşacak. Her blokta 6 daire olmak üzere 18 dairenin yer alacağı projede konutlara ek olarak 4 bahçeli konut da yer alacak. Konutların büyüklükleri 110 metrekare ile 270 metrekare arasında değişirken proje 'esnek mekan' anlayışına uygun olarak gerçekleştirildi. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan projenin inşaatına bu yılın son çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Proje 2011 yılında tamamlanarak teslim edilecek.
Konut sektöründe başka ne tür projeler hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
Dilek AŞ olarak yapacağımız projeler küçük çapta ama nitelikli olacak. Büyük çapta devasa projeler yapmak istemiyoruz. Zaten büyük çapta projeler üreten birçok firma var ve gayet
başarılılar. Bu projelerde müşterilerimize ayrıcalıklı, özel ve içinde bulundukları ortamdan mutluluk duyacakları yaşam alanları sunmak istiyoruz. Kısaca az ama öz iş yapmak istiyoruz.
Kendi arazi portföyümüzü değerlendireceğiz
Dilek Sabancıya yeni iş sahası gayrimenkulde bugünün en büyük sorunlarından biri olan arazi temini konusundaki yaklaşımlarını da soruyoruz. Şunları anlatıyor:
Özellikle İstanbulda nitelikli ve arazi bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Yapılaşmaya uygun arazilerin fiyatları ise çok yüksek, bu rakamlar ile projelerimizin hayata geçirilmesi imkansız. Bize teklif edilen arazilerin fiyatlarına baktığımda rakamların inanılmaz derecede yüksek olduğunu görüyorum. Bu durumda projelerimiz için farklı araziler aramaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.
Sabancı kendi portföylerinde bulunan arazilerin değerlendirilmesi hakkında da şu bilgileri
veriyor:
Öncelik sıralamamıza göre Dilek AŞnin sahip olduğu arsalar üzerinde proje geliştirme çalışmalarına başladık ve çalışmalarımız devam ediyor. Diğer gayrimenkulleri yine öncelik sıralaması yaparak zamanı geldiğinde değerlendirebiliriz.
istanbul Türkiyenin lokomotif şehri ve artık bu lokomotif bu ağırlığı çekemiyor diyen Sabancı şöyle devam ediyor:
Başka lokomotif şehirleri ön plana çıkartmalı, yatırımlarımızı bu şehirlere yapmalıyız. İşin birde doğal afet boyutu var. Muhtemel bir İstanbul depreminde sadece İstanbul değil bütün ülke çok büyük zarar görecek. İstanbula alternatif şehirler yaratarak bu riski azaltmalıyız. Bu bağlamda İstanbul dışı projelere olumlu bakıyorum. iyi bir fırsat gördüğümüz farklı illerde projeler yapabiliriz.