Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fransa'daki silikon krizi Türkiye'ye de sıçradı. Türkiye'de en az 300 kadına sanayi tipi silikon takıldığı öne sürüldü. Uzmanlar, göğüs estetiği yapanları uyardı: "O siz olabilirsiniz".
Fransa'da meme protezi üreticisi Poly Implant Prothese (PIP) firmasının, protezlerin içine tıpta kullanılan silikon yerine sanayi tipi silikon koyarak bir üretim sahtekârlığına imza atması, sadece bu ülkede değil, bu silikonu kullanan kadınların yaşadığı farklı ülkelerde de paniğe yol açtı. İmplant ürünler ithalatı yapan Honestus Medical şirketi yöneticisi Fahri Günebay, bir yıl önce kapatılan Fransız şirketten Türkiye'nin bin civarında implant ithalatı yaptığını söyledi. Günebay, "Bunun 200-300 civarı da estetik operasyonlarda kullanıldı" diye konuştu. Peki bu protezler iddia edildiği gibi kansere yol açıyor mu yoksa bu iddia abartılı mı?
Konunun uzmanları hem bu sorumuzu yanıtladı hem de söz konusu silikonların yol açabileceği diğer sağlık sorunları ile bundan sonra yapılması gerekenlere dikkat çekti.
‘KANSER YAPAR DEMEK İÇİN ERKEN’
Prof. Dr. Murat Topalan-Türk Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Fransız meme protezi üreticisi firmanın yaptığı şey tam anlamıyla bir üretim sahtekârlığıdır. Bu firma ürettiği protezlerle üretim kirliliğine yol açmış ve tıpta kullanılan silikonun dışında sanayide kullanılan silikonu tercih etmiştir. Bu sorun, Fransız Hükümeti tarafından da açıkça ifade edilmiştir. Bu protezler İngiltere'de 50 bin, Fransa'da ise daha çok sayıda hastada kullanılmıştır. Ülkemizde kullanım sayısının ne olduğuna dair net bir bilgi olmamakla birlikte çok daha az olduğunu tahmin ediyoruz. Normalde silikonlar çok güvenilir olup hastalık yapmazlar. Ancak sözünü ettiğimiz firmanın ürettiği silikonlar bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunu kullanan hastalar için, "Mutlaka
kanser olacaklar" kesinliğinde konuşmak için erkendir ve bu sonuca varmak için çok sayıda bilimsel araştırma yapılması gerekir. Ancak bundan, "Bu silikonlar zararsızdır" şeklinde bir sonuç da çıkarılmamalıdır. Bu sorunda; başta lenf sistemi ve bağışıklık sistemi olmak üzere birçok hastalık riski oluşabilir. En uzak gördüğümüz olasılık ise kanserdir. Ben telaşa kapılınmaması gerektiğini ve bu protezi taktıran kişilerin doktorlarıyla temasa geçmelerini öneririm. Doktorların hastaya hangi protezi taktıklarını söylemeleri ve hastanın bu konuda bilgi sahibi olması çok önemlidir. Bu protezi kullanan kişilerin kontrol altında olmaları durumunda protezlerini çıkarmaları bile gerekmeyebilir.
400 BİN SAHTE SİLİKON TAKILMIŞ
Fransa ve İngiltere’nin ardından Avustralya, Güney Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri de sahte silikon nedeniyle alarma geçti. Geçen yıl sanayi tipi silikon kullandığı için kapatılan Fransız Poly Implant Prothese (PIP) adlı şirketin farklı ülkelere 400 bin silikon gönderdiği ortaya çıktı. Yetkililer, şirket tarafından üretilen göğüs implantlarında patlama oranının ciddi oranda yüksek olduğu ve kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
‘HEMEN ÇIKARILMALI’
Prof. Dr. Ahmet Karacalar-Estetik Cerrahi Uzmanı
En büyük yanılgı herkesin yeni olanın iyi olduğunu düşünmesinden kaynaklanıyor. Bu sorun da tam olarak ona işaret ediyor. Bu silikonlar ilk kullanılmaya başlandığında düşük maliyetli ve yeni olması nedeniyle büyük talep görmüştü. Oysa sağlıkla ilgili hiçbir konuda, "Yeni iyidir" diye düşünülmemesi ve güvenilir olup olmadığına belli bir sürecin sonrasında karar verilmesi gerekir. Bu protezdeki en büyük tehlikenin, normal halde hiçbir şey yapmasa bile yırtıldığı zaman vücutla temasa geçip zarar verme olasılığı olduğunu düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesi halinde kişide alerji riski, kistik reaksiyonlar ve bağışıklıkla ilgili sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle bu protezi kullananların hemen çıkarmaları gerektiğine inanıyorum. Silikonun delinip delinmediği MR'la saptanabilir. Medical bir silikon delinse bile vücuda zarar vermezken sözünü ettiğimiz silikonun oluşturacağı en kötü olasılık kanser riskidir. Türkiye'de kadınların hangi marka protez kullandıklarını bildiklerini tahmin ediyorum. Çünkü bir doktor silikon kullandığı her hastaya kullandığı ürünün detayıyla ilgili bilgi vermeli ve hastasını bilgilendirmelidir.
SİLİKONUN FİYATI 1900 LİRA
İstatistiki veriler Türkiye'de yılda 10 bin civarında meme büyütme estetiği yapıldığını ortaya koyuyor. Bu ameliyatlarda kullanılan silikonların çiftinin bedeli ise bin dolar (bin 900 TL) civarında değişiyor. Türkiye'deki silikon pazarı ise yaklaşık 10 milyon dolar. Türkiye'nin pek çok sağlık riskine neden olabilecek Fransız PIP şirketinden son üç yıldır ithalat yaptığı belirtiliyor.
'UCUZ MALZEMEDEN KORKUN'
Prof. Dr. Cihat N. Baran - Yeditepe Ü. Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı
Silikon dünyada her yerde bulunmakla birlikte bunların medikal kullanımı farklıdır. Güvenli ve onaylı protezin patlasa bile memede şekil bozukluğu yaratması dışında bir zararı yoktur. Oysa konumuz olan silikonun, kişiye zarar verme riski büyüktür. Bu nedenle kullananlar mağdur olmamalı, bu silikon derhal çıkarılmalı, bölge temizlenmeli ve bu şekilde bırakılıp beklendikten sonra hastanın istemesi halinde güvenli ve FDA onaylı protez takılmalıdır. Güvenilir olmayan ve detaylı araştırma süzgecinden geçmeyen malzeme ve uygulamalar zararlı olabilir. Bizim kullandığımız protezler onaylı ve pahalı malzemelerdir. Bu nedenle ucuz malzeme ve uygulamadan korkmak gerekir. Bence bu durum kanser oluşturmaz ama hastada çok ciddi bölgesel sağlık sorunları yaratabilir. Bunlar; allerji, bağışıklık sisteminde bozulmalar, enfeksiyon ve ciddi yara oluşumlarıdır. Bu yaraların büyüklük ve derinliği, memenin alınmasına kadar giden sorunlara yol açabilir.
HT Ekonomi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.