BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDijital ruble testleri başlıyor----

Dijital ruble testleri başlıyor

Dijital ruble testleri başlıyor
17 Şubat 2023 - 16:00 www.finansgundem.com

Rusya'da, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Skorobogatova, dijital rublenin nisanda test edilmeye başlanacağını söyledi.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, 1 Nisan itibariyle Merkez Bankası’nın yarattığı dijital ruble platformunu gerçek müşteriler üzerinde denemeye başlayacaklarını açıkladı.

Ekaterinburg’da düzenlenen Finans Sektöründe Siber Güvenlik Forumu’nun oturum aralarında gazetecileri sorularını yanıtlayan Skorobogatova, dijital ruble kapsamındaki pilot projeye 13 bankanın katılacağını kaydederken, “Pilot uygulamada gerçek işlemler gerçek müşteriler arasında yapılacak, ancak sınırlı sayıda işlem ve müşteri sayısı ile başlayacak” diye konuştu.

Gazetemru'nun haberine göre, dijital ruble projesinin halihazırda teknik olarak hazır olduklarını teyit eden 13 banka ile sınırlı kalacağına dikkat çeken Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, güvenlik nedeniyle sıradan bireysel müşterilerin ilk aşamada teste katılamayacağını, tamamlandıktan sonra düzenleyicinin dijital ruble kullanımını nasıl ölçeklendireceğini belirleyebileceğini ifade etti.

Ayrıca 13 bankanın hem teknik hem de operasyonel tüm testleri geçtiğini kaydeden Skorobogatova, teste katılacak bireysel müşterilerin düzenleyici ve proje katılımcısı bankalar tarafından belirlendiğini sözlerine ekledi.

Daha önce Rusya Merkez Bankası, dijital rubleyi Nisan 2023’ten itibaren gerçek müşteriler üzerinde test etmeye başlamayı planladığını duyurmuştu. 2024 yılında ise yabancı para birimi için dijital rubleye dönüştürme işlemleri ve dijital ruble hesaplarının açılması planlanıyor.

Dijital ruble 

Ekim 2020’nin ortalarında dijital ruble kavramını tanıtan Rusya Merkez Bankası, özel bir elektronik cüzdanda saklanacak benzersiz bir dijital kod biçiminde olacak dijital rublenin bir kullanıcıdan diğerine dijital kodun bir elektronik cüzdandan diğerine taşınması şeklinde gerçekleşeceğini açıklamıştı.

Dijital ruble sağlanmasında tek yetkili organın Merkez Bankası olacağı vurgulanırken, para sahipleri, dijital rubleleri nakite serbestçe aktarabilecek.

Merkez Bankası, Haziran 2021’de dijital ruble platformunu test etmek için 13 bankadan oluşan bir pilot grup oluştururken, seçilen bankalar arasında VTB Bank, Alfa-Bank, Sberbank, Tinkoff Bank, PSB ve Gazprombank gibi büyük bankalar yer alıyor.

Rusya, Çin ile anlaşmalarda dijital ruble kullanmayı planlıyor

 

Rusya'dan yaptırımlara karşı dijital ruble hamlesi

 

Dijital ruble test çalışmaları başladı

 

Rusya Merkez Bankası`ndan dijital ruble açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)