Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel çapta yükselen enflasyon tüketicilerin eğlence hizmetlerine ayırdıkları miktarı azaltmasına sebep oldu. İngiltere’de hane halkları dijital yayın platformu üyeliklerini rekor miktarda düşürüyor. Söz konusu durum pandemiyle birlikte ortaya çıkan dijital yayın patlamasının sonu olabilir.
Financial Times’ın haberine göre, İngiltere’de Disney Plus ve Apple TV Plus gibi dijital yayınlara abone olan 1,5 milyon tüketici yılın ilk üç ayında aboneliklerini durdurdu.
Veri analitiği firması Kantar’ın araştırmasında hane halklarının %58’inin en az bir dijital yayın servisi abonesi olduğu görülüyor. Araştırmaya göre bir yıl öncesine göre bu oran sadece %1,3 azalmış durumda. Araştırmalar izleyicilerin birden fazla platforma abone olmaktan daha fazla rahatsızlık duyduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, para biriktirme arzusunun iptallerin en önemli nedeni olduğunu ve genç yetişkinlerin, yıllık 159 sterlinlik lisans ücretinin üzerine abonelik ücreti verme konusunda özellikle temkinli davrandığına işaret ediyor.
Kantar’ın Küresel İçgörü Direktörü Dominic Sunnebo sonuçların dijital yayın platformları arasında ‘seçiciliğe’ yol açtığına dikkat çekti. Platformların ‘yoğun rekabetçi bir pazar haline geldiğini’ belirten Sunebbo firmaların tüketicilere değerlerini kanıtlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen enflasyonun ardından hane halkları artan fatura harcamalarıyla baş edebilmek için bütçelerini kısmaya çalışıyor. Yükselen enerji, kıyafet ve gıda fiyatları yaşam maliyetini küresel çapta daha pahalı hale getirdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre enflasyon İngiltere’de 30 yılın zirvesine ABD’de ise 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Medya yatırımcıları pandemi sırasında evde eğlence arayışına dijital yayın hizmetleri üzerinden cevap vermiş ve bu hizmetleri sağlayan platformlar yükselişe geçmişti. Ancak yükselen maliyetlerle birlikte sektörün pik noktasına ulaşması ve giderek daha fazla küçülmesi ihtimali endişe uyandırıyor.
Salı günü ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak olan Netflix hisseleri, küresel abone sayılarında hayal kırıklığına uğramasıyla yıl başından bu yana yüzde 43 düştü. Tüketiciler, daha yüksek ücretlere yanıt olarak abonelikleri yeniden değerlendiriyor. Birçok platform, TV ve film üretimini kısmen daha pahalı hale getiren artan işgücü ve tesis maliyetlerini telafi etmek için Türkiye de dahil olmak üzere birçok pazarda fiyatları yükseltti.
Bu platformlar arasında, yakın zamanda Türkiye’de son 13 ayda 2 kez zam yapan ve temel üyelik ücretleri fiyatını 26,99 TL’den 37,99 TL’ye yükselten Netflix de bulunuyor. FT’nin haberinde firmanın İngiltere’deki fiyatlarını da son 18 ayda 2 kez yükselttiği ve 10 sterlinden 11 sterline taşıdığı belirtiliyor.
Bu süreçte izleyicilerin seçenekleri de genişlemeye devam ediyor. Yayın kuruluşu Sky tarafından geliştirilen ve NBCUniversal’ın içeriklerine ulaşım hizmeti verecek olan Peacock platformu gibi birçok platform bu yıl içerisinde İngiltere’de yayın hayatına başlayacak.
Birçok tüketici halen dijital platformlara abonelik alıyor. Kantar'ın 14.500 kişiyle gerçekleştirdiği görüşmelere dayanan araştırması, İngiliz hane halklarının yaklaşık yüzde 3'ünün ilk çeyrekte abonelik aldığını tespit etti. Ancak bu oran bir yıl önce görülen %4,2’lik artışa göre belirgin bir yavaşlamayı gösteriyor.
Abonelik iptalleri ise yılın son çeyreğinde kaydedilen 1,04 milyondan 1,2 milyona kadar yükseldi. Bütçe endişeleri, aboneliklerini sonlandıranların en sık dile getirdiği nedenler. Bu sebepleri abonelerin platformu yeterince sık kullanmamaları ve platformların izlemek istedikleri yeni şovlardan yoksun olmaları izliyor.
İngiltere’de son rakamlara göre en az bir ücretli aboneliği olan hane halkı sayısı bir önceki çeyreğe göre 215 bin azalarak 16,9 milyona geriledi. Habere göre en çok iptal edilen abonelikler Britbox, Apple TV Plus ve Discovery Plus oldu. Netflix ve Amazon Prime Video ise çeyrek boyunca en düşük dalgalanma oranına sahipti. Kantar bu iki platformdaki düşük hareketliliği “hane halklarının önceliklere yönelmeye zorlandığında en son feda edeceği” aboneliklerden olduğunun bir işareti olarak gösterdi.
Yüksek CEO maaşının bir nedeni var
281 milyon dolarlık baykuşlar NFT dünyasını sarstı
Musk, Twitter’ı satın alırsa yönetim kurulu üyelerine maaş ödemeyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.