Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankası dijital paraları (CBDC) konusunda Çin liderliğini sürdürürken İngiltere Merkez Bankası da CBDC’ye yönelik bir çalışma ekibi kurdu. Yıllar süren tartışmaların ardından aniden ciddi bir hal almaya başlayan CBDC’ler banknotların dijital denkleri olarak düşünülebilir. 19. yüzyılda birçok banka farklı banknotlar üretiyordu ve karmaşık bir sistem vardı. Bankaların iflası ise tüketicilerin elindeki banknotların değerini sıfırlayabiliyordu. 1844’te çıkarılan bankacılık yasasına göre, tüm banknotlar İngiltere Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülüyor.
Financial Times’ın haberine göre, bu durum önemli ölçüde eşitlik de sağladı. Bankaların her zaman İngiltere Merkez Bankası hesapları üzerinden kendi aralarında risksiz bir ödeme sistemine erişimleri vardı. Ancak merkez bankası tarafından piyasaya sürülen banknotların ardından, benzer bir hizmet herkesin erişimine açıldı. İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise internetin yaygınlaşması herkesin teknik olarak online bir İngiltere Merkez Bankası hesabı sahibi olmasını mümkün kıldı.
Her alanda toptancılar internet üzerinden kendi perakendecilerini aradan çıkarmaya çalışıyor. Böylelikle tüketiciler uçak bilenlerini bir seyahat acentasından ya da doğrudan hava yolu şirketinden satın alabilir. Ancak herkes için online merkez bankacılığı klasik bir “sistem bozucu inovasyon” olurdu ve bu genellikle büyük geleneksel sisemler tarafından uygulanmıyor. Aynı zamanda bu uygulamanın karşılaşacağı siyasi engeller de söz konusu. Şimdi ödeme sistemlerinde özel dijital paralar öne çıkarken CBDC’ler yeniden tüm bu tartışmaları gündeme getirdi.
İngiltere Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülen bir dijital para birimi, herkesin merkez bankasının dijital banknotunu, dijital cüzdanlarında tutmasına imkan tanıyacak. Bununla birlikte kredi kartları ve akıllı telefonları nasıl kolaylıkla kullanabiliyorsak, bu paralar da herhangi birine kolaylıkla transfer edilebilecek. Ancak bahsi geçen para bir CBDC olduğu için, daha ucuz ve daha az riskli olacak. Dahası İngiltere Merkez Bankası’nın paraları genellikle senyoraj karı oluşturuyor. Bu da merkez bankalarının piyasaya para sürmeleri ve genellikle çok daha ucuz olan para basma maliyeti arasındaki fark anlamına geliyor.
İngiltere Merkez Bankası’nın sahibi olarak, bu para hükümete devrediliyor. CBDC’lerin ise benzer bir sistemle ancak çok daha büyük bir ölçekte çalışması bekleniyor.
Bu yeni uygulama ise korona virüs nedeniyle darbe alan hükümet bütçesi için bir fırsat olabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, şimdilerde dolaşımdaki paranın %97’si kredi veren ticari bankalar tarafından yaratılıyor. Merkez bankalarının bu yarışa katılması ise, tıpkı telekom şirketlerinde olduğu gibi bankaların da karlarında düşüşe neden olacak. Bu durum iki soruyu ortaya çıkarıyor.
Bunlardan birincisi dijital cüzdanlarda bulunan CBDC’lerin banka mevduatı olarak görev görebilecek olması. Banka mevduatlarından panik halinde CBDC’ye geçiş dalgasını önlemek için, yeni dijital paraların piyasaya sürülme miktarı sınırlanabilir. İngiltere Merkez Bankası’nın araştırma ekibinin belirlediği oran ise gayrisafi yurtiçi hasılanın %30’u seviyesinde. Bu durum yüksek maliyetli vergilendirmenin yerini alabilir, hükümet hazinesini yükseltebilir ve ödemelerin etkinliğini artırabilir. Tüm bunlar ise ekonomide 90 milyar sterlinlik bir büyüme yaratabilir.
İkincisi düşen Banka mevduatları bankaların kredi hacmini küçültebilir. Bu durumda ise merkez bankaları bankalara kredi sağlayabilir. Para üretimi banka borcuna giderek daha fazla bağımlı olmaya devam ettiği sürece sistem giderek istikrarsızlaşır. İngiltere Merkez Bankası’nın 2010 yılında başkanlığını yürüten Mervyn King, “bankacılığı organize etme yöntemleri arasında, en kötüsü bugün bizim yürüttüğümüz yöntem” dedi. Elbette CBDC’lerin kullanımının benimsenmedi oldukça “cesur” bir hamle olacak.
ABD enflasyonu dövizi hareketlendirdi
Ether, yarım trilyon doları geçti
Dogecoin'den parayı bulunca dev bankayı bıraktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.