Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dijital ekonominin vergilendirilmesine yönelik geçen yıl getirilen dijital hizmet vergisinden ocak-temmuz döneminde 1 milyar 331 milyon liralık gelir elde edildi. Bütçede dijital hizmet vergisinden yıl boyunca 1 milyar 424 milyon lira gelir elde edileceği tahmin edilmişti. Bu durumda dijital hizmet vergisinden elde edilecek gelir yıllık tahminin üstüne çıkacak. Geçen yıl da bu vergiden 1 milyar 60 milyon liralık gelir elde edilmişti.
GEÇEN YIL TEMMUZA GÖRE YÜZDE 37.8 ARTTI
Dijital hizmet vergisi 7 Aralık 2019 tarihinde çıkarılan 7194 sayılı yasaya dayanıyor. Uygulama 1 Mart 2020 tarihinde başladı. Düzenleme ile dijital ortamda sunulan her türlü reklam, içerik satışı gibi hizmetler vergiye dahil hale getirildi. Hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında vergi alınıyor. Türkiye’de hasılatı 20 milyon liradan ve dünya genelinde hasılatı 750 milyon Euro’dan az olan işletmeler vergiden muaf. Dijital hizmet vergisi ilk kez geçen yıl nisan ayında bütçe gelirleri içinde yer aldı. Nisan ayında 67.6 milyon liralık gelir elde edildi. Mayısta 73.1 milyon lira, haziranda 169.5 milyon lira, temmuzda 105.5 milyon lira, ağustosta 137.8 milyon lira, eylülde 102 milyon lira, ekimde 144.2 milyon lira, kasımda 152 milyon lira aralık ayında da 109 milyon lira olmak üzere toplamda 1 milyar 60 milyon liralık gelir elde edildi. 2021 yılının ilk ayında 160.8 milyon lira, şubat ayında 195 milyon lira, mart ayında 243.7 milyon lira, nisanda 187.3 milyon lira, mayısta 188.4 milyon lira, haziran ayında 210.7 milyon lira ve temmuz ayında da 145.4 milyon liralık gelir elde edildi. Bu yılın ocak-temmuz döneminde elde edilen gelir 1.3 milyar lirayı buldu. Geçen yılın temmuz ayına göre bu yıl temmuz ayında elde edilen gelir yüzde 37.8 oranında artmış oldu.
BİR AY SONRA HEDEF AŞILABİLİR
2021 yılı bütçesi hazırlanırken dijital hizmet vergisinden gelecek gelirin 2020 yılına göre yüzde 34.3 oranında artacağı hesabıyla 1.4 milyar liralık tahmin yapılmıştı. Ancak temmuz sonu itibariyle yıllık hedefe çok yaklaşıldı. Bu yılın geçmiş aylarındaki trend devam ederse yıllık hedefin ağustos ayında aşılması bekleniyor. Dijital hizmet vergisi hasılattan yüzde 7.5 oranında alındığı için dijital hizmet vergisi mükelleflerinin Türkiye’de temmuz ayına kadar yaklaşık 18 milyar liralık hasılat elde ettiği tahmin ediliyor.
İş Bankası'ndan KAP'a vergi incelemesi açıklaması
Kripto paralara yeni vergi geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.