<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDijital bankacılıkta yeniden yapılandırma dalgası----

Dijital bankacılıkta yeniden yapılandırma dalgası

Dijital bankacılıkta yeniden yapılandırma dalgası
03 Haziran 2021 - 18:05 www.finansingundemi.com

Avrupa’nın dijital bankacılık sektörü ilk yeniden yapılandırma dalgasına başlıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yıllarda Avrupa yeni jenerasyon dijital bankalar arasındaki çılgın yarışa tanıklık etti. Mobil bankacılık hizmetleri sunan platformların sayısı giderek artarken yüksek büyümeyi hedefleyen iş modelli de yatırımcılardan sermaye çekme konusunda başarılı oldu. Yükselen bireysel finansman aktivitesi, İngiltere’nin fintek şirketleri Revolut ve Monzo ve Almanya’nın N26’sının değerinin 1 milyar doların üzerine ulaşmasını sağladı ve sundukları hizmetin kullanımı yaygınlaştı, şirketler milyonlarca müşteriye ulaştı.

Ancak Forbes’un haberine göre, korona virüs pandemisi hali hazırda oldukça rekabetçi bir pazarda faaliyet gösteren bu yeni nesil dijital bankalara yeni bir dizi varoluşsal zorluk getirdi. Bunun karşılığında Avrupa pazarında konsolidasyon başladı ve pazar gelecek yıllarda da çeşitli şekillerde devam edecek bir yeniden yapılandırma sürecine girdi. Pandemi yeni nesil bankaları çeşitli şekillerde baskı altında bıraktı.

Şirketlerin yerini almayı hedeflediği geleneksel bankalar ise dijital bankalara kıyasla daha iyi bir kriz süreci geçirdi. Karantina uygulamaları zarar eden banka şubelerinin kapanma sürecini hızlandırdı ve müşterilerin mobil ve online bankacılık hizmetlerine daha da yakınlaşmasını sağladı. Pandemi nedeniyle ortaya çıkan sıra dışı koşullar, daha önce gerçekçi olmadığı düşünülen bir süre içinde yeni dijital ürünlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

2008 yılında yaşanan küresel finansal krizde olduğunun aksine bankaların itibarı, mortgage ödemelerini ertelemeleri ve küçük işletmelere verdikleri kredilerle birlikte arttı. Tüm bunlara ek olarak korona virüs döneminde teknoloji kullanımının artması, geleneksel bankaların pandemi öncesinde de başladığı açık bankacılık serüvenine katkı sağladı ve pazara giriş bariyerlerinin düşmesine neden oldu.

Aynı zamanda inovasyon çalışmaları hızlandı. Tink, Fabrick, Token ve Plaid gibi teknoloji sağlayıcılarla işbirliği kuran finansal kurumlar, müşterilerine yönelik daha kapsamlı bilgiler edinmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda finans kurumları bu işbirlikleri sayesinde daha kişiselleştirilmiş ürünler sunabiliyor ve daha kolay erişilebilir hale geliyor. Diğer faydalar arasında ise hem bankacılık hizmetlerinde hem de ödemelerde şeffaflık, hız, kullanım kolaylığı bulunuyor.

Bununla birlikte tamamen dijital hizmetler sunan yeni nesil bankalar, ekonomik kriz dönemlerinde müşterilerin bankalarını değiştirmekten kaçındığını gördü. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, seyahat kısıtlamaları da ücretsiz para birimi işlemlerine yönelik talebi azalttı. Bu hizmet ise, Avrupa’nın yeni nesil bankalarının tercih edilme nedenlerinden bir tanesiydi. Sektörde bu nedenle yeni müşteri girişinde düşüş görüldü.

Aynı zamanda yeni nesil bankaların ortaya çıktıkları dönemden yana karşılaştıkları sorun yeniden su yüzüne çıktı. Şirketler geleneksel bankaların genellikle ücretli olarak sunduğu mevduat hesabı gibi hizmetleri ücretsiz olarak sağlıyor. Bu durumda da kar etmeleri güçleşiyor. Bu zorlu ortam, girişim sermayedarlarının daha önce destek verdiği yeni nesil bankalara yönelik bakışının değişmesiyle görüldü.

Revolut’un pandemi öncesinde gerçekleştirdiği 500 milyon dolarlık finansman turu, şirketin değerini üç kat artırarak 5,5 milyar dolara yükseltti. Ancak pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte Monzo değerlemesinin %40 altında sermaye artırdı. Bu azalan yatırımlar, yatırımcı algısındaki hafif ancak dikkat çekici değişime işaret ediyor. Yatırımcılar müşteri büyümesi adı altında zararları karşılamak istemiyor ve karlılığa giden açık bir yol olmadığı sürece sermaye aktarmayı tercih etmiyor.

Düzenleyiciler cephesinde de bu düşünce biçiminin yansımaları görüldü ve düzenleyiciler yeni nesil bankaları daha sürdürülebilir bir ticari alana sürükledi. İngiltere Merkez Bankası yeni nesil bankaların sağlaması gereken uyum standartlarını yükseltti. Bu baskılara karşı Starling ve Revolut da 2020’nin son dönemlerinde karlılık sağladıkları ayları açıkladı.

Silikon Vadisi’nin kripto projeleri finansı dönüştürecek

 

Eylülden önce faiz indirimi olmaz

 

Kamu bankaları nisanda zarar etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)