<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDijital bankacılık trendleri şubeleri kapatıyor----

Dijital bankacılık trendleri şubeleri kapatıyor

Dijital bankacılık trendleri şubeleri kapatıyor
15 Temmuz 2021 - 12:49 www.finansingundemi.com

Dijital bankacılık trendlerinin pandemi sürecinde güçlenmesiyle şube bankacılığı birimlerinde küçülüyor. Wall Street devleri Wells Fargo, Citigroup ve JPMorgan mali yılın ilk yarısında 250’den fazla şube kapattı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları, pandemi kilitlenmeleri sırasında dijitalleşen bankacılık işlemlerinin büyük kısmının asla geri dönüşü olmayacağını düşünüyor. Financial Times’ın haberine göre bankalar, yılın ilk yarısında şube ağlarını önemli ölçüde azaltırken ve şubelerdeki çalışan sayılarını da düşürdü.

Wells Fargo, Citigroup ve JPMorgan yılın ilk yarısında şube ağlarının yüzde 1 ila 5’ini oluşturan 250'den fazla şubesini kapattı. Bankalar belirli bölgelerde genişlemeyi sürdürse dahi şube ağlarında daha fazla küçülme bekleniyor.

ABD'de yıl başında en yüksek şube sayısına sahip olan San Francisco merkezli Wells Fargo, 154 şubesini, yani yerli ağının yüzde 3'ü kapatarak ve çalışan sayısını yüzde 6 azaltarak bu alanda liderliği ele geçirdi.

Wells Fargo Baş Finans Sorumlusu Michael Santomassimo, "Müşterilerimiz dijital olanaklarımızdan giderek daha fazla yararlanmakta. Bu ve diğer değişiklikler şube personeli konusunda düzelmeye gitmemize imkan sağladı" dedi.

Citigroup, küresel şube sayısını yüzde 4 oranında azalttı. Yaklaşık 100 şubesini kapatan bankanın kapanan şubeleri ABD, Meksika ve Asya birimlerindeydi. JPMorgan’sa yaklaşık 40 şubesini diğer bir deyişle şube ağının yüzde 1'ini kapattı.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, dev bankaların şube ağlarını daraltması, Küresel Finans Krizi sonrasındaki yaklaşık on yıllık süre boyunca mevduatlarını büyütmek amacıyla yeni şubeler açmayı hedefleyen dev bankaların pandemiyle birlikte değişen politikalarını gösteriyor. JPMorgan, 2015'ten bu yana ilk kez 2019'un son çeyreğinde şube sayısında artış olduğunu bildirmişti.

Şubelerdeki müşteri trafiği son on yılda önemli ölçüde düşse de bankalar fiziksel birimlerinin müşteri edinme ve koruma konusunda önemli olmaya devam ettiğini belirttiler.

JPMorgan, Citi ve Bank of America, 2018 ve 2019'da açıkladıkları yeni ABD pazarlarına girme planlarını Çarşamba günkü bilanço açıklamalarında da yineledi.

JPMorgan’dan yapılan açıklamada dijital bankacılıkla şube bankacılığı arasındaki ilişki için, "Aradaki fark, dijital bankacılıkla artık beş veya on yıl öncesine göre daha az şubeye sahip olarak yeni bir pazara girebilmemiz ve daha fazla olmasa da aynı sayıda müşteriye hizmet verebilmemizdir" ifadeleri kullanıldı.

Analistlere göre uzun vadede internet ve mobil bankacılığının sonunda birçok banka şubesini ve şube işlemlerini gereksiz hale getireceği tahmin edilse de salgın dijital bankacılığın benimsenmesi sürecini hızlandırdı.Büyük bir işlem veya mortgage işlemleri için bir bankacılık uygulaması kullanmakta tereddüt etmiş olabilecek müşteriler bile kısıtlanma sırasında dijital platformları kullanmak zorunda kaldı.

Bank of America'da dijital kanallar, en son çeyrekteki tüm hesap ve kredi açılışlarının yüzde 44'ünü oluşturdu. Ancak banka ikinci çeyrekte 2 bin 500 personelini CEO Brian Moynihan’ın ifadeleriyle ‘tüketici verimliliği’ oluşturmak amacıyla işten çıkardı.

Wells Fargo CEO'su Charlie Scharf ve Moynihan'ın da aralarında bulunduğu Banka yöneticileri, şube çalışanları sayısının bu yıl daha da düşeceğini, ancak bunu çoğunlukla personelin ayrılması veya emekli olması yoluyla oluşacağını öngördüler. Bankalar işten çıkarma politikalarının geri tepmesinden ve bunun neden olacağı olumsuz sonuçlardan endişe duyuyorlar.

Moynihan, analistlere hitaben yaptığı konuşmada işten çıkarmalara ilgili sorulara verdiği yanıtta, "Bazı şirket içi planlarımız var. Ama biz ortaya çıkıp bunu dillendirmeyi tercih etmiyoruz" dedi.

Dünya 2030’a kadar dijital euroyla tanışabilir

 

Dev bankalara 1 milyar sterlinlik toplu dava

 

Asya’da dev isimlerin dijital bankacılık yarışı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)