Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Önce uçuşları sınırlandıran, sonra sınırları kapatan ve son olarak insanları evlerine hapseden korona virüs salgınının damga vurduğu 2020'de en büyük çöküşlerden biri turizmde yaşandı. Sektör oyuncularının “İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü krizdi” diye tanımladığı salgınla birlikte uluslararası turist sayısı ocak-ekim döneminde yüzde 72 oranında düşerken, 935 milyar dolarlık rekor bir kayıp yaşandı. Türkiye de yüzde 71.9 kayıpla yılın 11 ayını 12 milyon yabancı turistle kapattı. Sektör oyuncuları çıkış için en erken 2021 yaz dönemine işaret ederken, devlet desteklerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
1.1 TRİLYONLUK KAYIP
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) raporlarına göre, Kovid-19'un sektöre faturasının, 2020 sonunda 1.1 trilyon dolarlık kayıp ile yüzde 75'lik küçülme olduğu tahmin ediliyor. 120 milyon çalışanın işini riske atan bu dönemde uluslararası turist sayısındaki 1 milyarlık kayıp ile sektör 30 yıl önceki rakamlarına geri döndü. Raporda 2021'in sonlarına doğru toparlanması beklenen sektörün hızlı bir ivme ile 2022 ve 2023'te çıkış yakalayabileceğine işaret ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk 11 ayında gelen yabancı turist sayısı 12 milyona ulaştı. Yaz döneminde yerli turistle başlayan kıpırdanma, yabancı turistlerle sınırlı bir hareketliliğe dönüşürken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2021'de minimum hedefimizin yüzde 100'lük büyüme olması lazım. Turist sayısında 30-31 milyonluk bir büyümeyi hedeflememiz gerekiyor” ifadeleri ile 2021 beklentilerini ortaya koymuştu.
AŞI iLE TURiZMDE TALEP YOĞUNLAŞACAK
Turizm sektörünün gözü, korona virüs aşısı ile ilgili çalışmalarda. 2020'de pazarın yüzde 75 küçüldüğüne dikkat çeken Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, “Aşının devreye girmesi ile birlikte büyük ölçüde normal hayatlarımıza geri döneceğimizi düşünüyorum. Neredeyse bir yıla yakın bir süredir yaşadığımız bu sıkıntılı sürecin ardından aşı ile birlikte taleplerin her zamankinden daha da yoğun olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
İstanbul'da enflasyon 16 ayın zirvesinde
ABD'de 500'den fazla aşıyı kasten etkisizleştiren eczacı tutuklandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.