Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İnternette duygularımızı ifade etmekte kullandığımız yüz simgeleri, neredeyse 30 yaşına ulaştı. İlk düz metin yüz simgesi, Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilim adamı Scott Fahlman tarafından ortaya çıkarılmıştı ve bir iki nokta, tire ve parantez işaretinden oluşuyordu.
Bugün ise yüz simgelerinin çeşitlendiğini, farklı renklerde ve hareketli olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu yazımızda, yüz simgelerinin tarihinden bazı önemli noktaları bir araya getirerek, onların yıldönümünü kutlamak istedik.
Eski günler
Sembolleri duygusal anlamda kullanmak, 1980'lerin bir konsepti değildi. Yüz yıl önceki Puck adlı komik dergi, şaka amaçlı olarak bu simgeleri oluşturmuştu. Yüz simgesinin ilk olarak Abraham Lincoln tarafından kullanıldığı söyleniyor. 1862'de orijinal New York Times transkriptinde yer alan Lincoln'ün konuşmasında ;) işareti yer alıyordu.
Bazı raporlara göre ise 1979'da Kevin MacKenzie adındaki bir ARPANET kullanıcısı, yüz simgesini kullanmış.
Gülen yüz simgesi ve dahası
Gülen yüz
Gülen yüz simgesi, metin yüz simgelerinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştı ancak bugün ikisinin bir araya geldiği söyleniyor.
Harvey Ball adındaki bir sanatçı, 1963 yılında bir şirketteki moral seviyesini artırma amaçlı bir gülen yüz düğmesi meydana getirmişti.
Philadelphia'dan iki kardeş Bernard ve Murray Spain, simgenin ticari potansiyelini görmüş ve onu alıp "iyi günler" cümlesini ekleyerek milyonlarca düğme, etiket ve t-shirt ortaya çıkarmıştı.
Bir teklif
Scott Fahlman'ın ilk modern yüz simgesini ortaya çıkardığı söylenen önerisi, 1982'de Bilgisayar Bilimi mesaj panolarında yer almıştı. Fahlman, bu sembollere olan ihtiyacı şöyle açıklamıştı: "Sorun şu ki, bazen bazı kişiler ciddi olmayan bir sözü ciddiye alarak çok uzun bir cevap verebiliyorlar. Bu da orijnal konudan başka yerlere kayılmasına neden oluyor."
Bugün, iPhone'un metin mesajlaşma işlevi, yüz grafiklerini otomatik olarak desteklemiyor. Gmail'deki varsayılan yüz simgesi ayarları ise basit bir animasyon sunuyor. Bakalım yüz simgeleri, önümüzdeki yıllarda teknoloji ortamında kendine yer bulmaya devam edebilecek mi...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.