Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ı Rus Sberbank'a 2,8 milyar Euro'ya satması da Dexia'nın derdine çare olamadı. Banka batarsa 230 milyar Euro'luk maliyetle Belçika'yı da batıracak.
Belçika hükümetinin, Fransa ve Lüksemburg'un da katkısıyla 2 kez kurtardığı Dexia Bank, baş ağrıtmaya devam ediyor. Banka önce 2008 yılında patlak veren küresel mali krizde ve ardından da Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde hükümetin yardımını almıştı. Belçika Merkez Bankası Başkanı Luc Coene, kârlı aktifleri satılan ve riskli aktifleri ayrı bir yapıda toplanan Dexia'ya yeni sermaye takviyesine ihtiyaç duyulacağını bildirdi. Coene, basına yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında piyasa şartlarının Dexia'ya zararlarını azaltma imkanı tanımaması halinde Belçika ve diğer garantör ülkelerin hızla sermaye aktarması gerekeceğini kaydetti.
Dexia'nın 90 milyar Euro'yo kadar olan riskli aktiflerinin yüzde 60,5'ini Belçika, yüzde 36,5'ini Fransa ve yüzde 3'ünü de Lüksemburg üstlenmişti. Geçen yıl 11 milyar Euro zarar açıklayarak sermayesini eriten banka, Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ı 28 milyar Euro'ya Rus Sberbank'a ve Lüksemburg'daki bankacılık birimini 730 milyon Euro'ya Katarlı bir fona satarak nefes almıştı.
Piyasa uzmanlarına göre bir zamanlar Avrupa'nın en büyük 20 finans kurumu arasında bulunan Dexia'nın garantör ülkeler Belçika, Fransa ve Lüksemburg'a bundan sonraki maliyeti en kötü ihtimalde 230 milyar Euro'yu bulabilir. Bu durumda 300 milyar Euro'luk ekonomi Belçika'nın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 100'ü seviyesindeki kamu borç oranı, Dexia'ya garantörlükten payına düşen 150 milyar Euro ilave yük nedeniyle yüzde 150'ye kadar çıkabilecek. Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'inin Rus Sberbank'a satışına ilişkin anlaşmanın imzalandığı toplantıda konuşan Dexia CEO'su Pierre Mariani, Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesi sebebiyle böyle bir adım atmak zorunda kaldıklarını söylemişti. Mariani, satış işlemiyle Dexia'nın birinci kuşak sermaye rasyosunda yüzde 4 ve 5 arasında bir iyileşme görüleceğini kaydetmişti. Bu arada Rekabet Kurulu, Dexia'nın Denizbank'ta sahip olduğu yüzde 99,85 hissenin Rus Sberbank tarafından devralınmasına izin verdi. Dexia, Türkiye birimi Denizbank'taki hisselerini Rus Sberbank'a 1,33 çarpan değeriyle 2,82 milyar Euro (6,47 milyar TL) fiyatla sattığını haziran ayında açıklamıştı. BRÜKSEL AA
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.