<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDevre mülk ve devre tatiller için yoğun şikâyet----

Devre mülk ve devre tatiller için yoğun şikâyet

Devre mülk ve devre tatiller için yoğun şikâyet
18 Mart 2017 - 07:07 www.finansingundemi.com

TÜKODER Başkanı Atahan, son aylarda vatandaşlardan devre mülk ve devre tatillere ilişkin çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi

TÜKODER Başkanı Haşmet Atahan, devre mülk ve devre tatiller konusunda gelen şikayetlerle ilgili konuştu. Kadife Şahin'in Atahan ile yaptığı, Milliyet'te yer alan röportaj şöyle:

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) ve Türkiye Tüketici Hareketi (TTH) dönem sözcüsü Haşmet Atahan, son dönemlerde devre mülkler konusunda tüketici şikâyetlerinin arttığını söyledi. Dünya Tüketici Hakları haftası nedeniyle bir çok ilde toplantılar yaptıklarını söyleyen Atahan, tüketici şikâyetlerinde zaman zaman, bazı konuların daha çok öne çıktığını söyledi.

Atahan, “Son zamanlarda, devre tatil, devre mülk konularında şikâyetlerde önemli ölçüde artışlar var. Daha ortada doğru dürüst bir hazırlık bile yapmadan, bazı şirketler, tüketicileri yanıltarak mağdur ediyor” dedi. Haşmet Atahan, şikâyetler konusunda şu bilgiyi verdi:

“Daha çok, termal organizasyonu şeklinde sunulan, ancak deniz veya dağ otelleri, site yerleşimleri organize edilmiş görünen, devre tatil projeleri gibi sunulan birçok girişim var. Tüketiciler, bedava otobüsler tutularak, başka otellerde ağırlanıyor. Yaratılan sanal ortamdan etkilen tüketiciler, normal şartlarda kabul etmeyeceği şartları kabul edip devre tatilleri satın alıyorlar.

Akılları başına gelince, bundan caymak istediklerinde de çoğu zaman, firmalara telefonla ulaşma olanağı dahi bulamıyorlar. Gerekli ve yeterli denetim yapılmaması, tüketicileri mağdur ettiği gibi; bu alanda ciddi hizmet veren kuruluşlara da zarar veriyor.

Bunun dışında, yine bankalardan, iletişim hizmetlerinden, abonelik hizmetlerinden, güvenli olmayan ürün ve gıdalarla ilgili ve E-ticaret uygulamalarından şikâyetler ağırlık gösteriyor.”

- Elektrikteki tüketici mağduriyeti önlendi mi?

Hayır, ne yazık ki, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararına rağmen, tüketici lehine bir düzenleme yapılmadı.

Tüketicilerin haksız yere ödediği kayıp-kaçak bedelleri nedeniyle, Tüketici hakem heyetlerine, Tüketici mahkemelerine dava açması büyük ölçüde engellendi. Elektik aboneliği başvurularında da tüketicilere zorluk çıkarılmakta ve mağdur edilmektedirler.

Tüketici, önceki abonenin borcu bulunması halinde, tüketicinin başvurusu alınmamakta, önceki abonenin borcunun ödenmesi veya o borçlunun adresinin bildirilmesi istenmektedir. Abone başvurusu yapan tüketicinin böyle bir yükümlülüğü yoktur. Ve elektrik şirketinin de, idarenin de tüketiciye böyle bir şart koşması, günlerce elektrik bağlamaması ve tüketiciyi mağdur etmesi tüketici haklarına da, insan haklarına da aykırı, çağ dışı bir uygulamadır. Kamu yöneticilerimizin, bu haksız uygulamaları önlemesi gerekir.

- Son yasal değişiklikler nedir?

Ön ödemeli konut satışlarıyla ilgili değişiklik yapıldı. Tüketici, satışa konu konutun teslim tarihine kadar cayma hakkını kullanabilir iken, bu hak kullanım süresi 24 ay ile sınırlı oldu.

Cayma hakkı kullanan tüketici, önceki yasaya göre, sadece sözleşmeden doğan vergi ve harçlardan ve sözleşmeye konu bedelin %2’sine kadar tazminatı ödemekle yükümlü tutulurken; cayma hakkını kullandığı süreye bağlı olarak- %2 den %8’e kadar tazminatla yükümlü tutuluyor. Cayma tazminatının bu denli artarak ödettirilmesi, bu hakkın kullanılmasını olanaksız hale getirecek.

1.5 milyon şikâyet dosyası bekliyor

- Şikâyetlerde son durum nedir?

Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılan başvurular, geçen yıllar içinde çok artmıştı. 2011’de 165 bin olan başvuru, 2012’de 446 bin, 2013’de 833 bine, 2014’te olağanüstü bir artışla, 5.5 milyona yaklaşmıştı. 2015’te ise 3 milyon 118 binden biraz fazla şikayet oldu. 2016’da başvuru sayılarında iniş sürecinin devam ettiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl resmi verileri açıklanmadığı için rakam olarak bilemiyoruz. Önceki yıllardan sonuçlandırılamamış ve 2016’ya devredilmiş olan dosya sayısı 1.5 milyondan fazla.

Rekabet Kurulu’nun bankaların kartelleşme girişimleri nedeniyle verdiği karar nedeniyle davalar açılmaya başlaması veya kayıp-kaçak konusunda davalar açılması gibi bir durumla karşılaşılması halinde yeni bir tıkanma sorunu yaşanır.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol erdoğan23 Ekim 2020 11:53

    Güre hattuşa termal otelde yalı dairelerinden birinin devre tatil sahibiyim. Pandomim nedeni ile 65 yaş üstü olduğumdan devrem olan 21 Haziran 5temmuz hakkımı kullanamadım. Ama idare bunu başka müşteriye iyi fiyatla pazarladı.Banada mevsim sonu Eylül sonrası kalma hakkı verdi.Bu hakkımı kullanmaya geldiğimde Bana normal zamanlarda vermeleri gereken hizmetlerin çoğunu vermediler, havlu ve bornoz vermeler gerekirken hiç biri verilmedi. Bana telefonda yanlış bornoz getirmemi söylemişlerdi.konaklamaya geldiğimde sözleşmede olan rutin temizliklerin hiç biri yapılmadı,sorduğumuzda da hemen cevap hazır PANDEMİ. Günlük gazete vermeyi bile vermediler Onur’da pandemime bağladılar. Bunlar insanlarla dalga geçer gibi hareket ediyorlar . Hattuşaş yer alan bütün malikleri protestoya davet ediyorum... saygılarımla. Erol Erdoğan

  • yeliz 19 Şubat 2018 09:59

    Akropol termal devremülkü satana kadar kırk takla atıyorlar, sattıktan sonra yüzünüze bile bakmıyorlar, insanları mağdur ediyorlar. Havuz, hamam pis, termal su değiştirilmiş eskisi gibi termal değil bildiğiniz çamurlu suyu ılıtıp koymuşlar. Satarken odalarda bile termal su kullanabileceğinizi söylüyorlardı. Odalarda termal su yok. Tapunuzu alıyorsunuz tam sözleşmedeki tarihinizde gidiyorsanız saat 4 oluyor hala bekletiyorlar sizi, evinize yerleşemiyorsunuz çünkü evlerinizi otel olarak kullandırıyorlar, başka evlere yerleşmeniz de kavga etmeden saat 4'ü, 5'i bulmadan yerleşemiyorsunuz. En sonunda isyan ediyorsunuz, karşınızda resepsiyon görevlisi kaba tutumla yöneticiyle görüş diyor, yöneticisi el kol sallayarak haklı falan değilsiniz bekleyeceksiniz deyip üzerinize yürüyor. Çalışanlar kaba, saba beypazarının içerisinden tuttuklarını getirmişler. Turizm sektörüyle hiç alakaları yok. Rezalet ötesi insan tatil yapmaya gidip, bu kadar yıpranır anca

  • Arya23 Mart 2017 17:29

    Aklı olan devre tatil tuzağına düşmesin yoksa benim gibi kaptırdığı paraya mi ruhen yiprandigina mi uzulecegini bilemez.devletin bu kandirmacaya dur demesi gerek artik.

  • Abuzer çelik19 Mart 2017 18:22

    Devremulk dolandırıcıgi arttı da hiçbir Tüketici Derneği nden fayda goremedik

  • Neclaerke 19 Mart 2017 16:49

    Bende Haramis devre tatil aldım Altinoluktan bana da verdikleri sözlerin hiç birini tutmadilar telefonlara bile çıkmıyorlar benim gibi çok nadir var bu yasa ciksada hakimizi Arayabilsek

  • Recai18 Mart 2017 22:22

    Özellikle bu aralar yalova termal palace acayip milleti kandiriyor bende aldim sonra Vazgeçtim cayma hakkini kullandim noterden ihtar çektim gecen aradilar senetleri gönderecek dediler hala gönderme diler yetkililer bu duruma el atsin milleti kandirip zorla devre mülk satiyorlar sonrada ceza ödersiniz diyorlar

  • KILIÇ18 Mart 2017 09:50

    DOLANDIRICILIGA KILIF DEVRE MÜLK DEMEKDİR OYSAKİ PARAN VARSA HER YER SENİN MÜLKÜNDÜR.